מכשירים את השרץ: הוועדה שהקים ראש הממשלה ממליצה להשאיר את "חוק האברכים" בתוקף, למרות פסילת בג"ץ. על פי המלצות הוועדה החוק, שקובע את גובה הסיוע הכלכלי לתלמידי הישיבות, יישאר ללא שינוי משמעותי בשלוש השנים הבאות.
הסערה הציבורית בנוגע לחוק החלה כאשר בג"ץ קבע כי הסדר התשלום לתלמידי הישיבות מפלה לרעה אוכלוסיות שאינן דתיות. ההשוואה העיקרית נעשתה מול אוכלוסיית הסטודנטים החילונית, שאינה נהנית מסיוע כלכלי דומה.
בעקבות החלטת בג"ץ לפסול את החוק, הקים ראש הממשלה בנימין נתניהו ועדה בין משרדית לשם בחינת הסוגיה. מתוך המלצות הוועדה, אותן מפרסם הבוקר לראשונה עיתון "ידיעות אחרונות", עולה כי הוועדה למעשה הכשירה את מה שבג"ץ פסל.
"מטאטים את הבעיה מתחת לשטיח"
מתוך המלצות הוועדה, הסעיף המהותי ביותר הוא שימור המצב הקיים לשלוש השנים הקרובות - עד סוף ממשלת נתניהו הנוכחית. "פשוט מנסים לטאטא את הבעיה מתחת לשטיח", אמר גורם פוליטי המעורב בנושא", "רוצים למשוך את זה עוד שלוש שנים כדי למנוע משבר פוליטי נוכחי", הוסיף הגורם.
על פי המלצות הוועדה, בעוד שלוש שנים יופחת הסיוע לאברכים ב-75%. בנוסף, ממליצה הוועדה שבמידה ומספר הזכאים לקצבה יגדל, התקציב יישאר זהה וחלקם של הזכאים יקטן. עוד ממליצה הוועדה להגביל את הסיוע לחמש שנים, אלא אם כן למקבל הסיוע מלאו 35 שנים, ואז יהיה זכאי לסיוע עד סוף חייו. הסיוע יינתן גם לאלה שייבחרו לעבוד בחצי משרה, במשכורת של עד 3,000 שקלים או כאלה שבבעלותם כלי רכב.
ומה יהיה על הסטודנטים? הוועדה קבעה כי יש להגדיל את הסיוע שמקבלים סטודנטים נזקקים לכדי תקציב של 50 מיליון שקלים. במשרד התמ"ת מביעים חשש ממסקנות הוועדה. "אנו ממליצים לשנות את התקנות באופן מיידי", מסרו מלשכת השר בן-אליעזר, "המשק הישראלי זקוק לעובדים עכשיו, והשתלבותו של כוח העבודה החרדי חשובה מאוד כעת".