מזמן לא פיתחו כל כך הרבה ציפיות לקראת הופעה פומבית של ראש הממשלה. מחר, בנאום שכבר זכה לכינוי המחייב "נאום בר אילן", נדע אם בנימין נתניהו יעמוד בציפיות. בינתיים, ניסינו הערב במסגרת תכניתנו "פגוש את העיתונות" עם דנה ויס להבין לאן בדיוק אנחנו הולכים. לצורך זה גייסנו את מיטב פרשנינו: רינה מצליח, כתבתנו הפוליטית; ערד ניר, עורך חדשות החוץ; ואלוף בן, הכתב המדיני של עיתון "הארץ".
במסגרת התוכנית ובמה שהופך אט אט להיות מסורת, ביקשנו גם מגולשי חדשות 2 בטוויטר לשאול שאלות לקראת התכנית, ולהגיב בשידור חי על דברי הפרשנים. אם אתם עדיין לא מחוברים לחדשות 2 בטוויטר - הנה הסבר קצר שיעזור לכם להתחבר.
"למה דווקא בבר אילן?"
"למה דווקא בבר אילן?", שאל autopsy11, גולש חדשות 2 בטוויטר. רינה מצליח התנדבה להשיב: "אין ספק שבר אילן זה המגרש הביתי של נתניהו, יש שם קהל אוהד יותר מאשר בכנסת או בכל מקום אחר". אלוף בן: "בכנסת יש גם הצבעה בסוף – לכן נתניהו מעדיף מקום אחר".
"מחר ביבי ניגש לטסט, והבוחן שיושב לידו הוא אובמה", הוסיף אלוף בן. "הכל תלוי בתגובה של אובמה: אם נשיא ארה"ב יהיה מרוצה מהנאום - הרי שנתניהו השיג את מטרתו". רינה מצליח הגיבה לדברים ואמרה: "מה שהרבה יותר משמעותי ומכריע מהנאום – זה איך נתניהו ינהג מהנאום הזה והלאה, כי על הפרק יהיו הכרעות משמעותיות בשטח. זה הרבה יותר חשוב מהניסוחים שיבחר נתניהו מחר".
ערד ניר ביקש להתייחס גם לצד השני, הלא פחות חשוב - עמדות האמריקנים: "גם להצהרות יש תפקיד חשוב, משום שגם אובמה עדיין לא עשה דבר אלא רק דיבר. ההתנהלות של שניהם היא כשל בית מסחר קמעונאי – כל אחד מנסה להוריד את המחיר של השני. אובמה הציב בקהיר את המחיר שלו, עכשיו נתניהו צריך להציג הצעה נגדית".
"נתניהו עוד לא הפנים את השינוי"
"בישראל עוד לא הפנימו את משמעות השינוי בארה"ב", הוסיפה רינה מצליח. "נתניהו צריך להתמודד עם משהו שאף אחד מראשי הממשלה בישראל לא התמודד איתו מעולם. ודווקא נתניהו, שכל מחשבתו מאז ומתמיד היא ימין, עדיין לא הפנים את השינוי. ברק אובמה מסמל את השינוי בעולם, ולנתניהו יש תפיסות עולם שעדיין לא השתנו".
אלוף בן התייחס לנושא יציבות הקואליציה של נתניהו, וקבע כי במקרה הזה - התנגדות הימין דווקא עוזרת לנתניהו. "כל הקמפיין של נתניהו מול אובמה אומר "קשה לי פוליטית". ולכן אם חוטובלי לא הייתה, נתניהו היה צריך להמציא אותה", הסביר בן. רינה מצליח הוסיפה לדברים אלו כי "גם אם יהיה מרד בתוך הליכוד, הרי שזה לא מסכן את הממשלה שלו. חברי הכנסת הצעירים של הליכוד יעשו קצת רעש אבל לא יעשו יותר מזה. הממשלה הזו לא נמצאת בסכנה, נתניהו יודע את זה, ולכן הוא לא מפחד מהפלתה. לכן גם כל הדיבורים על הצטרפות אפשרית של קדימה לממשלה הם מוקדמים מדי".
"אובמה לוחץ יותר מדי? הוא עוד לא עשה כלום"
ערד ניר הרחיב על הצילום יוצא הדופן שפורסם השבוע, בו אובמה נראה עם הרגליים על השולחן בשעת שיחה עם נתניהו: "התקשורת האמריקנית התייחסה בהרמת גבה מסויימת לביקורת שנשמעו כאן בארץ בתקשורת על הזלזול לכאורה שבהרמת הרגליים של אובמה על השולחן בתמונה המפורסמת. לטענת האמריקנים, משמעות התנוחה היא חברית, והשיחה היא שיחה ידידותית ונינוחה בין שני מכרים ותיקים. אנחנו שומעים התבטאויות בקונגרס שאומרים שאולי אובמה לוחץ יותר מדי, אבל אובמה עדיין לא עשה שום דבר מעשי. הוא דיבר הרבה, אבל עכשיו הוא צריך להתחיל לעבוד. זו התחושה גם בקרב אוהבי ישראל בקונגרס. ונתניהו, ש"מבין אמריקנית" יודע בדיוק מה המשמעות של הדברים ההלו. נתניהו יודע לקראת מה הוא הולך, ועליו לא להפריע לאובמה בדרך שלו. הניסוחים חייבים להיות מספיק לא חד משמעיים כדי לא להפגין התנגדות לדרכו של אובמה".
אלוף בן סבור כי הויכוח על הניסוחים בנאום הם פחות משמעותיים, ומה שקובע הם המעשים שיתבצעו בשטח: "בסופו של דבר, נתניהו יצטרך להכריע אם לאשר את המשך הבנייה בהתנחלויות". על כך הגיבה רינה מצליח: "הרטוריקה של האמריקנים מסמלת לא פחות מהתוכן עצמו. ברור שארה"ב תגיב בלחץ רב יותר להמשך הבנייה בשטחים. נתניהו יאמר שאי אפשר להקפיא לגמרי את הבנייה, אבל הוא כן יילך קדימה בהצהרות על "2 מדינות". ייתכן שהוא לא יתנסח בדיוק כפי שהיו רוצים בארה"ב, אבל הוא בהחלט צפוי לשלם במטבע של מו"מ מדיני תמורת המשך הבנייה בהתנחלויות".