הוועדה לשינוי כלכלי חברתי בראשות הפרופסור מנואל טרכטנברג, התכנסה הבוקר בירושלים לדיונה השני כדי לשמוע הצעות ורעיונות מהציבור. את הדיון העברנו בשידור חי כאן בחדשות 2 באינטרנט.
ראשון הדוברים אברהם פרנק תושב גן שמואל התייחס למצב החינוך בארץ: "למדינת ישראל אין חזון חינוכי וראיה מערכתית של מה שקורה במערכת החינוך. פתיחת אזורי הרישום מקטינה את אחריות המדינה לחינוך הציבורי ויוצרת פערים. בנוסף, למערכת יש אוריינטציה לתחרותיות והישגים שנתמכת על ידי סטנדרטיזציה - בגרויות רבות, מיצ"בים, מבחני מפמ"ר ומקצועות ליבה. כל זה מקטין את הגמישות של המערכת הופך אותה לחד מימדית וגורם לשיח מעוות".
אחריו עלה נשיא המכללה האקדמית נתניה צבי ארד שאמר: "אני מדבר בשם הסטודנטים במכללות שנדרשים לסטנדרטים אוניברסיטאים אבל אינם מתוקצבים בצורה נאותה. שכר לימוד של 27 אלף שקל לשנה מקביל ל-1,000 שעות עבודה בשכר סטודנט רק כדי לממן את שכר הלימוד. בנוסף הסטודנט צריך לממן עלויות מחיה וכדומה".
יועצת ראש הממשלה למעמד האישה ורד סוויד היתה הדוברת הבאה: "מגיעים קולות על הקושי של הורים צעירים לצאת לעבודה ולשאת בעלויות המעון". בנוסף ציינה סוויד כי חוקרים ממכון דפנה ממליצים ליישם את חוק חינוך חינם מגיל 6 חודשים.
"נציג מסקנות עד החגים"
בפתח הדיון שנערך אתמול ופתח את סבב ההידברות בין חברי הוועדה לציבור אמר פרופסור טרכטנברג: "הוועדה תתבסס על הידברות, שיתוף והקשבה לציבור הרחב, לא למגזר זה או אחר או קבוצת עניין כזו או אחרת, אלא הקשבה לרחשי הלב של החברה הישראלית כמו שבאו לידי ביטוי במחאה. התחייבנו שעוד לפני החגים נציג המלצות לציבור בישראל ולממשלה ונעשה זאת".
"הדוברים בפני הוועדה נבחרו על פי קריטריונים ברורים", הסביר טרכטנברג והוסיף: "זה לא מדע מדויק, אני רוצה להתנצל, אני לא יכול לצערי לעשות צדק עם כולם, אבל תאמינו לי - אנחנו עושים כמיטב יכולתנו ליצור מודל חדש של שיח הקשבה ושיתוף שיהפוך לגשר בין הציבור למוסדות המדינה".
הציבור מוזמן לשלוח הצעות לוועדה לשינוי חברתי כלכלי
לאחר מכן הוסיף העומד בראש הוועדה: "המשאבים של המשק מוגבלים. אנחנו כן רוצים לחולל את אותו שינוי בסדרי העדיפויות. אנחנו רוצים להגביל את ההוצאה הציבורית". עוד הוסיף טרכטנברג: "זו הייתה יריית הפתיחה. חשוב לציין שיש משהו חשוב במפגש הבלתי אמצעי. לשבת אחד ליד השני, לשמוע את הקול, להיווכח בשפת הגוף ולהקשיב לעוצמות שבהן נאמרים הדברים. זהו חלק חשוב לא פחות מהתכנים עצמם".
הוועדה שמינה ראש הממשלה בנימין נתניהו על רקע המחאה החברתית, פרסמה בשבוע שעבר קול קורא לציבור להגיש הצעות, רעיונות ודגשים בנוגע לעבודתה. עד עתה התקבלו יותר מ-1,100 פניות באתר הוועדה של אנשים וגופים שונים המעוניינים להופיע בפני הנציגים או להעביר להם מידע.