דוח מבקר המדינה שמתפרסם היום חושף שורת ליקויים בכל הנוגע להתנהלות לשכות ראשי הרשויות המקומיות. מתברר שמשרדה של ראש עיריית נתניה גדול פי 2 מחדרו של שר, וכי הוא "אינו תואם לרמת הצניעות המצופה ממשרת ציבור". עוד עולה כי עיריות גדרה ואלעד שילמו על דוחות חנייה וקנסות מהירות של ראשי העיריות.

דוח מבקר המדינה: מחדל מתמשך בהיערכות העורף לשעת החירום

דוח מבקר המדינה: קטינים וזקנים שעברו התעללות לא טופלו

מבקר המדינה ערך בדיקה בלשכות ראשי רשויות בשש רשויות מקומיות - עיריות אלעד, כפר סבא, נתניה, פתח תקווה, קריית גת והמועצה המקומית גדרה, בחודשים ספטמבר עד דצמבר בשנה שעברה, שהעלתה ממצאים מטרידים. המבקר מדגיש בפתח דבריו כי ראש עיריית נתניה מרים פיירברג הערימה קשיים על עבודת משרד מבקר המדינה והשהתה במשך חודש את מתן פלטי המחשב הנוגעים ליומני הפגישות שלה.

לדברי המבקר, לאחר שמסרה פיירברג את פלטי המחשב, התברר כי נוספו או נגרעו ביומני הפגישות נתונים רלוונטיים לביקורת ונוספו הבהרות ופרטים שהתגלו כלא נכונים. ראש עיריית נתניה הודיעה בתגובה כי "היא נוטלת אחריות למה שנעשה והביעה את צערה על שלא העבירה את דפי היומן כפי שהם, מאחר שאילו עשתה כן היו נחסכים אי ההבנה והטעויות שביצעה מנהלת הלשכה שלה".

"חדרה של פיירברג - 63 מ"ר"

המבקר מגיש את הדוח ליו
מרים פיירברג. על כוונת המבקר|צילום: איציק הררי - דוברות הכנסת

עוד עולה מהדוח כי לשכת ראש עיריית נתניה ובייחוד חדרה של ראש העירייה, גדולים ומפוארים במידה ניכרת משאר הלשכות. בנוסף מציין המבקר כי שטח לשכתה של פיירברג הוא 63 מ"ר - גדול פי שניים מהגודל שנקבע לחדרו של שר "ומשולבים בו אלמנטים, תוספות ואביזרים ברמה גבוהה שאינם מצויים בחדרים של ראשי הרשויות האחרות שנבדקו ואינם תואמים לרמת הצניעות המצופה ממשרת ציבור".

המבקר מעיר למשרד הפנים ולרשויות כי יש להימנע מהוצאות ראוותניות ולא ראויות בכל הנוגע לעיצוב הלשכות, וכי יש להשתמש בנאמנות ובמשורה בכספי הציבור. בדוח הוא הדגיש כי על הרשויות בהן התגלו ליקויים בלשכות ראש העירייה לשנות את דרכן, בייחוד בכל הנוגע להוצאות מופרזות ומיותרות.

"האדרת שמו של ראש העיר - בעזרת כספי העירייה"

בנוסף מעביר המבקר ביקורת חריפה על התנהלות עיריית אלעד, שנתנה יד לשימוש לא ראוי בכספיה בכך שמימנה את הוצאות לשכת ראש העירייה על פרסומים בדבר פועלו של ראש העירייה ועל האדרת שמו. עוד עולה כי העירייה מימנה את הוצאות הלשכה על אירוח בסוכת ראש העירייה, ועל הזמנת מנות יקרות מחברת הסעדה יוקרתית לאירוע הוקרה ראוותני לראש העירייה היוצא.

במהלך בדיקת המבקר נמצא כי מנהל לשכת ראש עיריית אלעד, שנמצא בתפקידו ממרץ 2009, כמעט ולא החתים כלל כרטיס נוכחות - אך עדיין דיווח וקיבל תשלומים עבור 296 שעות נוספות, זאת על פי בדיקת מנכ"ל העירייה באפריל 2010. לטענת המבקר מתעורר חשש כי התשלום עבור חלק מהשעות הנוספות ועבור שעות הכוננות והתשלום עבור קריאות הפתע של מנהל הלשכה היה פיקטיבי ונועד להעלות את שכרו במידה ניכרת.

"העירייה שילמה דו"ח חניה"

בנוסף מתברר שגם הנהג של ראש עיריית אלעד נהנה מקבלות תשלום לא סביר עבור שעות נוספות. המבקר מציין כי מספר השעות הנוספות שעבורן ניתן תשלום לעובד יוצא דופן וגדול במיוחד, גם בהתחשב בנסיבות העסקתו. "נוכח היקף שעות העבודה הנוספות והעובדה שהעובד לא החתים את כרטיס הנוכחות שלו בעקביות ולאורך זמן, מתעורר חשש כי לפחות חלק מן השעות הן פיקטיביות", נכתב בדוח.

מבדיקת המבקר מגלה כי בספטמבר 2008 שילמה המועצה המקומית גדרה למשטרת ישראל קנס בסך 1,388 שקלים בגין עברת מהירות שביצע כלי הרכב של ראש המועצה דאז (סכום הקנס המקורי היה 750 שקלים). בנוסף מתברר כי בספטמבר 2010 שילמה עיריית אלעד למשטרת ישראל קנס בסך 420 שקלים, בגין חניית כלי הרכב של ראש העירייה הקודם באדום-לבן בדצמבר 2008 בבני ברק. המבקר מדגיש כי על פי חוק אסור שתשלום הקנסות ימומן מכספי הרשות הציבורית וכי על מבצעי העבירות להחזיר את הכסף באופן מיידי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק