האם הפעם תימצא הנוסחה לשוויון בנטל? לאחר שלפני כשנה כשלו המאמצים להביא למתווה מוסכם לגיוס חרדים, מתכנסת היום לראשונה וועדת השרים החדשה בראשותו של השר יעקב פרי, שתנסה לגבש פתרון לנושא השנוי במחלוקת.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בישיבה הראשונה שתכונס היום יציג יו"ר הועדה, השר יעקב פרי, את המתווה הכללי המוצע לשוויון בנטל ויוצגו התייחסויות השרים לקראת תחילת עבודה על הסוגיות האופרטיביות שיידונו בוועדה: הטלת סנקציות כלכליות על משתמטים, יעדי הגיוס, הכנת מרכזי ההכשרה המקצועית וסוגיות נוספות.
הוועדה אמונה על גיבוש הצעת חוק ממשלתית חדשה שתחליף את חוק טל ותסדיר מחדש את גיוסם של המגזר החרדי ובני המיעוטים לשירות הצבאי והאזרחי ואת שילובם בשוק העבודה. חלון הזמנים שעומד לרשות הוועדה מצומצם למדי, כשהמטרה היא להגיש לכנסת את הצעת החוק המגובשת בנושא עד לתחילת חודש יוני.
פרי: החוק יוגש תוך חודשיים
"בעוד קצת פחות מחודשיים נגיש את החוק לשוויון בנטל לכנסת, ועד אז צפויה לכולנו עבודה מרובה. הזמן הקצר העומד לרשותנו מחייב התגייסות מלאה של החברים בוועדה מחד, ומשרדי הממשלה הנוגעים בדבר מאידך", אמר השר פרי, העומד בראש הוועדה החדשה.
בפני הוועדה, שבה חברים גם השרים יעלון, פרץ, אריאל ולבנת, יופיעו תא"ל גדי אגמון, ראש חטיבת תכנון ומנהל כוח אדם בצה"ל, שיציג נתוני גיוס עדכניים, וכן שר ג'רבי-שלום, ראש מנהלת השרות האזרחי, שיסקור את נתוני ההתגייסות לשירות הלאומי אזרחי. כמו כן , ישתתפו בה גם נציגי משרדי האוצר, הכלכלה והמסחר, ביטחון הפנים, המשפטים ומשרד הביטחון.
סוגיית השוויון בנטל: בפעם הקודמת זה נגמר בפיצוץ
זו לא הפעם הראשונה שבה מתכנסת ועדה מיוחדת שממנה ממשלת ישראל במטרה למצוא פתרון מוסכם לסוגית השוויון בנטל. לפני כשנה ראש הממשלה נתניהו ויו"ר האופוזיציה שאול מופז הדהימו את המערכת הפוליטית אחרי שחתמו על הסכם ממשלת אחדות לילי, במסגרתו נכנסה קדימה לממשלה, כשאחת המטרות המרכזיות של הצטרפותה הייתה הבאה לשוויון בנטל.
"אנחנו מחויבים לחלוקה שוויונית יותר וצודקת יותר בנשיאה בנטל", אמר אז נתניהו, "אני עובד עם המשנה לראש הממשלה השר שאול מופז, כדי להביא לפתרון מוסכם. יש לא מעט הסכמות עד עכשיו כולל יעדים הולכים וגדלים, והכללת סנקציות אישיות. יש גם כמה פערים. אני מקווה שבעבודה משותפת נצליח להתגבר עליהם בימים הקרובים".
נתניהו התייחס אז ליעדי הגיוס, החלופה אותה מציע הליכוד למכסות הגיוס שהציעה קדימה. "היעדים שאנחנו מציבים הם שאפתניים מאוד. אנחנו מדברים על כ-6,000 משרתים כבר בשנת 2016 ואני רוצה להזכיר לכם שבשנת 2007 היו כ-300. אבל עם כל השאפתנות, צריך לעשות את זה בהדרגה ולא בצורה חזקה מדיי, כי זה יכול להביא לתגובת נגד, קרע בעם, וגם לנסיגה בכל מה שהושג בנח"ל החרדי ושאר תכניות השילוב של צעירים חרדים בצה"ל".
אלא שהשיחות הגיעו תוך זמן קצר לפיצוץ, שהוביל - כזכור - לפרישתה של קדימה מהממשלה ולהמשך המצב בו לא גובשה חלופה לחוק טל. במשימה החדשה-ישנה הזו, תצטרך ועדת השרים החדשה שהוקמה לעמוד - ובזמן קצר למדי.