יו"ר ש"ס לשעבר אריה דרעי מתכנן קאמבק, אך החליט שלא לשוב כעת לכותרות המחאה החברתית: מארגני המחאה במרכזי הערים שוחחו עם דרעי בתחילת המאבק והוסיפו לפנות אליו גם בימים האחרונים, אך דרעי סירב להצטרף פומבית. כך נודע לחדשות 2 באינטרנט.
לדברי דרעי, הוא מזדהה עם המאבק החברתי ושמח שהנושא תופס תאוצה וזו אחת הסיבות בגללן הוא רוצה לחזור לפוליטיקה. עם זאת, הוא לא רוצה לצאת כעת אל הזרקורים יחד עם המוחים. לדבריו, הדבר ייצור רושם כאילו הוא מוחה נגד ש"ס ורומז שהיא אינה חברתית מספיק, והבולטות שלו - תשנה את כל רוח המאבק. "אתרום גם בעתיד למאבקים חברתיים", אמר דרעי ליוזמי המאבק, ואמר גם לפעילי השטח שלו לא להצטרף לעת עתה לאוהלים במרכזי הערים.
כזכור, דרעי הכריז לאחרונה פומבית כי הוא רוצה לשוב להנהגה הפוליטית, בש"ס או במסגרת אחרת, והסקרים מעריכים כי ישיג למעלה מעשרה מנדטים ויאיים על ש"ס באופן משמעותי. מפלגת דרעי אמורה לשאת בשורה חברתית-מסורתית.
הסטודנטים: "קבלת ההטבות מרה"מ לא מוסרית"
במאהל מחאת הדיור בתל אביב הגיבו אחר הצהריים בביטול לדבריו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, היום במסיבת העיתונאים המיוחדת שכינס יחד עם שר האוצר יובל שטייניץ ושר השיכון והבינוי אריאל אטיאס. במהלך דבריו של ראש הממשלה, עשרות מפגינים במאהל המחאה סימנו בידיהם תנועת ביטול לדבריו. "נתניהו משחד את הסטודנטים כדי לפלג אותנו", אמרו במאהל המחאה. את מסיבת העיתונאים של התאחדות הסטודנטים העברנו בשידור חי כאן באתר האינטרנט של חדשות 2.
"הקשבתי בקשב רב לדברים שנאמרו במסיבת העיתונאים", אמר היום יו"ר התאחדות הסטודנטים איציק שמולי במסיבת העיתונאים. "הקשבתי לכל הדברים שהופיעו בה, ולכל הדברים שלא היו בה. מדובר כאן במאבק הכי חברתי שהיה כאן בשנים האחרונות, אבל הדבר נובע ממקום מאוד אמיתי שצמח מהעם".
"אנחנו לא מדברים על מהפכה ועל יצירה מחדש של הסדר החברתי - אנחנו במאבק ענייני", הוסיף שמולי. "יש שלוש דרישות: דיור בר השגה, תקנות בנושא שכירות ארוכת טווח, דיור במעונות סטודנטים".
"העיקרון שמנחה אותנו במאבק הזה, הוא שאנחנו במאבק חברתי ולא סטודנטיאלי", המשיך שמולי. "בחודשים האחרונים כיתתנו את רגלינו בכל משרדי האוצר ובלשכת ראש הממשלה, כדי להבהיר לקובעי המדיניות מהם הצרכים של הסטודנטים. כל עליות המחירים פוגעות בסטודנטים".
עם זאת, בירך שמולי על הצעדים עליהם הכריז היום ראש הממשלה. "אי אפשר להתעלם מן העובדה שהחבילה שהוצעה לסטודנטים על ידי ראש הממשלה נחשבת להישג חסר תקדים והיסטורי", אמר שמולי. "איני זוכר מאז 2001 מתי הציעה הממשלה חבילה כל כך טובה לסטודנטים. כרגע זה במרחק נגיעה מהשולחן הזה. לכן גם צריך לומר מילה טובה שמצוקת הסטודנטים לא נעלמת מראש הממשלה".
גם במאהל המחאה בירושלים מיהרו להגיב לתוכנית שהציע הבוקר ראש הממשלה. בהודעה המשותפת למאהל הירושלמי ולארגונים החברים בו המייצגים סטודנטים ומגזרים שונים נכתב: "אנו מאוחדים בדעה לפיה הצעדים אותם הציג ראש הממשלה אינם מספקים ואף עלולים להיגמר במצג שווא". בירושלים הדגישו: "אין ספק כי הלחץ הציבורי עושה את שלו ודרישות שהועלו מזה שנים זוכות סוף סוף להתייחסות".
עימותים בתוך המפגינים עצמם
מוקדם יותר נרשמו עימותים ראשונים במאהל המחאה בתל אביב. במהלך מסיבת עיתונאים שקיימו מנהיגי המאבק, כמה פעילים שבית המשפט הרחיק מהמאהל הגיעו בכל זאת והפריעו מספר פעמים למנהיגי המאבק, והטיחו בהם: "פשיסטים". לתקשורת אמרו: "משתפי פעולה עם פשיסטים".
במסיבת העיתונאים אמרה דפני ליף שיזמה את המאבק: "מה לא אמרו עלינו בימים האחרונים? כשיצאנו לכאן עם האוהלים שלנו לפני עשרה ימים, אמרו שנאנו ילדי שמנת מתל אביב, אמרו שאנחנו שמאלנים, כשהצטרפו עוד ערים ברחבי הארץ ואנשים מכל קצוות הקשת הפוליטית בישראל ואנשי התנועות החברתיות – כולם הבינו כי אנחנו זה כל העם".
"הבוקר נזכר ראש הממשלה כי חוץ מאלפיון עליון ומיליונרים יש כאן את עם ישראל. מה שנתניהו מציע הוא לא פחות מאשר הונאה. הוא משקר לנו בעיניים. נתניהו אומר קרקעות בחינם. מי יקבל אותן? העם הנזקק בישראל? לא ולא. מי שיקבל אותן הם בעלי הממון שיכולים לבנות עליהן בחינם. את זה נתניהו מציג כדיור בר השגה בחסות המדינה. זו ההפרטה הגדולה ביותר בתולדות שלטונו עקוב ההפרטות. הוא פונה לסטודנטים ומציע להם תחבורה ציבורית מוזלת. מדוע דווקא להם? מה עם אמהות חד הוריות? מה עם קשישים?", שאלה.
"התשובה שלנו להצעתו היא: לא. השטח חם, יש לנו למעלה מאלף אוהלים ב-30 ערי אוהלים. אתמול היה מפגן כוח בירושלים, בתל אביב, בבאר שבע, היום יהיה באשדוד ובחיפה. עשרות אלפי אנשים שצעדו במוצ"ש האחרון – לא נלך מכאן עד שתשתנה המדיניות, עד שיוחזרו לעם זכויותיו הבסיסיות ולעתיד בר השגה.