כנסת (צילום: AP, חדשות)
הקואליציה תאשר את החוקים?|צילום: AP, חדשות

האופוזיציה נשארת בעמדתה: הבוקר (ב') יחלו הדיונים במליאת הכנסת על חוק המשילות, אחד משלושת החוקים שאותם רוצה הממשלה להעביר כחבילה אחת יחד עם חוק השוויון בנטל וחוק משאל העם. האופוזיציה הודיעה כבר אתמול על החרמת ההצבעות, בשל "ההליך החפוז הדורסני" ויו"ר הכנסת אדלשטיין פועל להארכת הדיונים בטרם ההצבעה והציע פשרה באישור ראש הממשלה נתניהו - אך האופוזיציה דחתה את ההצעה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הכנסת תחל לדון היום בחוק המשילות, שעיקריו: העלאת אחוז החסימה ל-3.25%; הגבלת מספר השרים ל-19; לא ימונה שר בלי תיק; מגישי אי אמון יחויבו להגיש "ממשלה חלופית"; לא ימונה שר בלי תיק ומגישי הצעת אי אמון יחויבו להגיש "ממשלה חלופית".

יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין החל לנסות ולגשר בין האופוזיציה לקואליציה והודיע הבוקר שהצליח לשכנע את ראש הממשלה נתניהו ואת יו"ר הקואליציה יריב לוין לתת לאופוזיציה יום דיונים נוסף - יום חמישי הקרוב - בתקווה שהמהלך יפתור את המשבר. אדלשטיין העביר את ההצעה לראשי האופוזיציה, שבמסגרתה הוא יהיה מוכן לקבוע סדרי דיון חדשים לשלושת החוקים, אך יו"ר האופוזיציה הרצוג סירב להצעה.

"הצעת יושב ראש הכנסת מגיעה מאוחר מידי ומוסיפה מעט מידי", אמר הרצוג בראיון לגלי צה"ל. "זה מגוחך להוסיף רק שעות דיון בודדות על נושאים כאלה", טען הרצוג. לדבריו, יו"ר הכנסת היה צריך לסרב להביא את החוקים להצבעה, בשל הפגיעה בקבוצות המיעוט.

קודם לכן טען אדלשטיין כי "במשך כל התהליך שני הצדדים עלו על עץ גבוה מדי. אני שמח שהקואליציה הסכימה לרדת מעט מהעץ ומצפה שהאופוזיציה תרד גם היא. אין מקום לחרמות בכנסת", טען אדשלטיין. "חרם על המליאה הוא חרם על הדמוקרטיה, ולכן התעקשתי ללחוץ על הקואליציה וראש הממשלה לבוא לקראתם".

יו
הוביל את החרם. ח"כ הרצוג|צילום: פלאש 90, מרים אלשטר, חדשות

"חוקים של שנאה והדרה"

בשל מיעוט ההתנגדות, ההערכה היא שכבר בסוף השבוע יוכלו נתניהו, ליברמן, בנט ולפיד לחגוג הישג פרלמנטרי לאחר ששלושת החוקים השנויים במחלוקת יאושרו. באופוזיציה זעמו על ביטול הדיון בכמאה וחמישים הסתייגויות שהוגשו.

בכינוס חירום מיוחד וחוצה מפלגות, שהתקיים אמש בבית מפלגת העבודה, הודיעה האופוזיציה שתחרים כאיש אחד את ההצבעות, כי לטענתם הקואליציה "סותמת פיות". יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג אמר כי "אנחנו מתכוונים לשקול צעדים דרסטיים וקשים לאור העובדה שהממשלה הולכת להפעיל צעדיים דרסטים וקיצוניים, שחוצים כל קו אדום. אלו חוקים של שנאה והדרת קבוצות מהחברה, ודחיקת מפלגות לשוליים".

יו"ר מפלגת מרצ, זהבה גלאון, פנתה הבוקר, ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה להורות לראש הממשלה לפרסם את פרטי ההסכם שנחתם בין סיעות הקואליציה, לקראת ההצבעה במליאת הכנסת על החוקים. "כעת מתברר שהשתקת האופוזיציה אינה מספקת את הממשלה, והיא נחושה להשתיק גם את קולות ההתנגדות אשר עלו מתוך הקואליציה עצמה. לשם כך הוחלט על גיבוש הסכם סודי, במסגרתו מחויבות כל סיעות הקואליציה להצביע בעד שלושת החוקים השנויים במחלוקת", טענה גלאון. 

חוק הגיוס עורר קול זעקה לא רק באופוזיציה: אלפי אברכים התכנסו אתמול בניו יורק לעצרת תפילה ומחאה המונית. על פי מארגני העצרת, כחמישים אלף אברכים וראשי ישיבות מרחבי צפון אמריקה הגיעו לתרום את חלקם למאמץ להביא לביטול חוק גיוס בני הישיבות לצה"ל.

משטרת ניו יורק סגרה את הרחובות הסמוכים לוול סטריט לתנועת כלי רכב. העצרת עברה בשקט יחסי ללא הפרת סדר או עימות בין המתפללים לכוחות המשטרה. יוסף רפופורט, ממארגני עצרת התפילה, אמר לחדשות 2 כי "אנחנו מתפללים שהגזירה, שהחוק שצפוי לעבור בכנסת בצורתו הנוכחית לא יעמוד להצבעה. לכן באנו לכאן להתפלל".

קרע גלוי בין האחים. השרים לפיד ובנט, ארכיון (צילום: רויטרס)
ייצאו מרוצים? בנט ולפיד|צילום: רויטרס

טרם הושגו כל ההסכמות בקואליציה

גם בקואליציה טרם הושגו כל ההסכמות הנדרשות להצבעה על שלושת החוקים: שרת המשפטים ויו"ר מפלגת התנועה ציפי לבני טרם חתמה על התחייבות לפיה סיעתה תתמוך בהצעות החוק. גם ח"כ עמרם מצנע (התנועה) ויו"ר הכנסת יולי אדלשטיין (הליכוד ביתנו) אינם מתכוונים לפי שעה לתמוך בחוק המשילות.

אם לא ישונה מועד תחילת ההצבעות, מרתון ההצבעות ייפתח ביום שלישי בבוקר, כשמליאת הכנסת תתכנס להצביע על חוק המשילות - חוק שאישורו דורש רוב של 61 ח"כים. יש הטוענים כי הצעת החוק שקידמה ישראל ביתנו היא הדרמטית ביותר מבין הצעות החוק שיעלו השבוע לדיון. בין היתר כוללת הצעת החוק את העלאת אחוז החסימה ל-3.25% - שהם כ-120 אלף קולות.

למחרת, ביום רביעי בבוקר, תצביע הכנסת על חוק השוויון בנטל שקידמה מפלגת יש עתיד ושעל ניסוחו הוסכם בוועדת שקד. החוק מאפשר, בין השאר, הוצאה לעבודה של תלמידי ישיבות והטלת סנקציות פליליות בעתיד על חרדים של יתגייסו לצה"ל. 

בלילה שבין רביעי לחמישי יצביעו חברי הכנסת על החוק השלישי - חוק משאל העם שקידמה מפלגת הבית היהודי. החוק ידרוש לקיים משאל עם בנושא של הסכם קבע עתידי במסגרת משא ומתן.