התגובות במערכת הפוליטית להודעה על הכוונה להעמיד את שר החוץ ליברמן, כצפוי, סוערות.
הערב הגיב לראשונה ראש הממשלה נתניהו להודעת היועץ המשפטי לממשלה ואמר, "אני מאחל לליברמן שיוכיח את חפותו. אני עובד עם ליברמן זמן רב והוא חבר מרכזי בממשלה. אני מקווה שימשיך את תרומתו הציבורית".
ח"כ טאלב אל סאנע, מרע"מ תע"ל, בחר במילים פחות עדינות. "הלאומנות הנה מפלטו של הנבל ושר החוץ שרוממות הנאמנות בגרונו. היום הוכח שהוא הפר את נאמנותו למדינה ולחוקיה, ולכן מן הדין שיהיה מחוץ לממשלה לאלתר", מסר.
"מלכתחילה לא היה מקום לאדם עם תפיסת עולם גזענית בממשלה אבל התברר שהוא לא רק גזען אלא גם עבריין", אמר עוד ח"כ אל סאנע.
ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ) אמר, "אין לקבל מצב ששר החוץ של מדינת ישראל יכהן תחת צל כבד שכזה. לנוכח חומרת העבירות המיוחסות לו, ליברמן אינו צריך להמתין עד להגשת כתב האישום בפועל אלא להתפטר לאלתר או לכל הפחות להשעות את עצמו מתפקידו".
יו"ר האופוזיציה ציפי לבני מסרה: "אכיפת החוק חייבת להתקיים ללא הבדל בין אזרחי המדינה. בלי הבדל בין עשירים ועניים בלי הבדל בין אזרח ונבחר ציבור וללא משוא פנים. היום אחזור ואביע אמון מלא במערכת אכיפת החוק ובתי המשפט".
"תמיד פעלתי לפי החוק ואין לי סיבה לדאגה"
היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין הודיע הערב על החלטתו להגיש כתב אישום נגד שר החוץ אביגדור ליברמן, בכפוף לשימוע. סעיפי האישום שייוחסו לו הם מרמה, הפרת אמונים, הלבנת הון, קבלת דבר במרמה והטרדת עד. העונש המירבי על הלבנת הון נקבע על 10 שנות מאסר בפועל.
זמן קצר אחרי ההודעה, התייחס ליברמן לראשונה להחלטה בוועידת ישראל ביתנו שנערכה בבנייני האומה בירושלים. את נאומו הוא פתח בניסיון לשדר עסקים כרגיל: "שואלים אם הכל בסדר, אז הכל בסדר, הכל גן עדן. ישבתי פה אז קיבלתי המון פתקים עם שאלות, שהמרכזית הייתה האם הזמנתי את ג'סטין ביבר להשתתף בוועידה שלנו. אני מעדיף את אריק סיני, הוא היה פה בינינו ולדעתי יש לו הופעה היום בערב".
אחרי שסיים לדון בנושאים פוליטיים ומדיניים שונים, סיפק שר החוץ התייחסות קצרה נוספת להתפתחויות בפרשה. "אני יודע ואתם יודעים שתמיד פעלתי לפי החוק ואין לי סיבה לדאגה", הוא אמר - וזכה למחיאות כפיים סוערות מצד חברי מפלגתו. "אחרי 15 שנה תינתן לי סוף סוף הזדמנות להוכיח שתמיד נהגתי לפי החוק, ואתם יודעים - שאצלי מילה זו מילה".
העונש המירבי: 10 שנות מאסר
בשבועות האחרונים קיים וינשטיין סדרת דיונים יחד עם בכירים בפרקליטות, בהם פרקליט המדינה משה לדור, לקראת ההכרעה בשאלה האם ישנן ראיות מספקות להעמדת ליברמן לדין. חלק ממשתתפי הפורום הבכיר טענו במהלך הדיונים בתיק כי אין די ראיות להאשים את ליברמן בעבירה של קבלת שוחד, ולכן היא תושמט מכתב האישום.
בהודעת משרד המשפטים נמסר: "עבירות אלו נעברו בהתייחס לשליטה בחברות שאליהן הועברו כספים בהיקף של מיליוני דולרים, שמקורם באנשי עסקים פרטיים, ואשר התקבלו בין השנים 2001-2008 בתאגידים שהיו בשליטתו, במהלך כהונתו של ליברמן כחבר כנסת וכשר בממשלה".
עוד נכתב שם, כי "בהתנהלות זו, העמיד עצמו מר ליברמן במצב של תלות אפשרית באנשי עסקים, או למצער במצב של חשש לניגוד עניינים בין פעילותו הציבורית לבין מחויבותו לאותם גורמים".
על מעשיו נכתב: "לאורך כל התקופה הרלוונטית, בעיתות בהן שרת כנבחר ציבור, המשיך אפוא מר ליברמן ליהנות כבעל זכויות, באופן מלא או חלקי, במישרין או בעקיפין, מתקבולים הרחק מן העין הציבורית, תוך הפרת חובות הדיווח שחלות עליו בדין, ובדרכי הסתרה מכוונות מהציבור של פעילות זו, והכל – בדרכי מרמה ובאופן שמנע כל אפשרות של פיקוח על ניגודי עניינים פוטנציאלים בהתנהלותו".
על סעיף אישום נוסף שייוחס לו, בכפוף לשימוע, נכתב בהודעה: "במהלך חקירת המשטרה ובמטרה למנוע את חשיפת האמת וחשיפת פעילותו כאמור, מר ליברמן אף הטריד עד בכך ששוחח עם אחד המעורבים בפרשה על החקירה. כמו כן, פעל מר ליברמן כשר חוץ לקידומו של אדם שמסר לו מידע חסוי אודות חיקור הדין שנעשה ע"י משטרת ישראל בחו"ל, אשר הגיע אליו במסגרת תפקידו כשגריר ישראל בבלרוס".