ראש הממשלה נתניהו הורה הערב להקים צוותי פעולה בנושאי כלכלה וחברה שידונו בנושאי הדיור, המיסים ויוקר המחייה. בינתיים, מקורבי ראש הממשלה אומרים שהוא מרגיש שהגלגל הסתובב והרוח השתנתה נגד המפגינים.
רוצים לקבל עוד עדכונים על מחאת הדיור וההתפתחויות? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"התחושה היא שעברנו את השיא", אומר שר בכיר המקורב לנתניהו. כנראה מתוך אותה תחושה,
הודיע ראש הממשלה שהוא לא מוכן להיפגש עם ראשי המחאה החברתית.
נתניהו ככל הנראה מרגיש מחוזק בעקבות הסדקים בין גופי המחאה השונים, בעיקר בזכות הדברים שאמר נגדם יו"ר ההסתדרות, עופר עיני. ראש הממשלה מבהיר היום בשיחות סגורות כי אין בכוונתו לנהל בעצמו שום מגעים עם ראשי המחאה:"הם מוזמנים לבוא לשולחן עגול בראשות שר האוצר כדי להציג בעיות ואם הם רוצים גם פתרונות אבל אין כאן משא ומתן", דברי נתניהו.
המליאה התכנסה היום לדיון בשורה של הצעות אי אמון שהגישה האופוזיציה על רקע התגברות המחאה החברתית בשבועיים האחרונים. בישיבה מיוחדת של הכנסת לציון יום השנה ה-71 למותו של מנהיג התנועה הרוויזיוניסטית, זאב ז'בוטינסקי, נשא נתניהו נאום שבו התייחס למשנתו של מי שנחשב לאבי האידיאולוגיה של הליכוד – והשליך אותה על הסערה החברתית האקטואלית.
בהתייחסו לחלק מדרישות מארגני מחאת הדיור שקראו נהג מדיניותו הכלכלית, אמר נתניהו: "הגבלת התחרות תבוא על חשבון האזרח בדמות מחירים גבוהים ושירות קלוקל. אנחנו מחויבים לתקן את העיוותים הללו בכלכלה בריאה, שמבוססת על סקטור פרטי תוסס ויצרני. אנו נתקן את העיוותים בצורה מדודה כדי שלא נכרות את העץ שממנו אנו קוטפים פירות".
נתניהו הבהיר את התנגדותו למשטר סוציאליסטי ואמר, תוך התייחסות למשבר, כי "בכוחו של המשטר הבורגני לא רק לסבול זעזועים בלי להתערב - אלא אף לכלול אותם בשיטתו. כמו כן, גם להבטיח למשטר אינספור אפשרויות לשכלולים. אני מאמין ביציבות השיטה".
כתגובה לחלק מהמתקפה בשבועות האחרונים נגד הטייקונים ובעלי ההון, אמר ראש הממשלה כי "לא רק שצדק חברתי אינו מנוגד לשוק החופשי, אלא הוא תלוי בו. יש קרטל ממשלתי בשוק הדיור ואת זה אנחנו מתקנים. אין אפשרות לתת את הטיפול הנדרש בלי צמיחה".
באותו ההקשר, הוא אמר כי "העובדה שיש לנו צמיחה מאפשרת לנו לטפל במערכות החינוך והבריאות. הבעיה הזו (של הדיור) תיפתר, כי יש משאבים לתת את המענה. יש עוד עבודה וזה מתכנס לפתרון בקרוב".
לבני: "השוק החופשי אינו תחליף לדאגת הממשלה לאזרחיה"
יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני, השיבה לנתניהו גם כן בהתאמה למשנתו של ז'בוטינסקי ותקפה אותו על התנהלותו בשבועות האחרונים: "התחרות, שגם עליה הוא (ראש הממשלה) מדבר, היא האמצעי לייצר מצב שבתפיסתו כל יחיד הוא מלך. התחרות היא לא אידיאולוגיה. זכותו של הפרט לחיות בכבוד היא האידיאולוגיה. אם התחרות לא פועלת טוב - על הממשלה להתערב".
בניגוד לצידודו של נתניהו במדיניותו הכלכלית, אמרה לבני כי "השוק החופשי אינו תחליף לדאגה של הממשלה לאזרחיה. התחרות צריכה להיות לטובת היחיד".
יו"ר קדימה ניצלה את ההזדמנות גם כדי לתקוף את הממשלה על "חוק החרם" ועל ועדות החקירה לבדיקת מקורות המימון של ארגוני השמאל. "מאחר שאני מאמינה בתפיסתו של ז'בוטינסקי כולה, זכותו של אדם להגיד את דבריו – ולא ניתן לסתום לו את הפה. מה שראינו בכנסת מנוגד ומתנגש עם תורתו. החקיקה הזו מנוגדת לתפיסה הליברלית בעלת העוצמה שהציג ז'בוטינסקי. ההתנהלות הדורסנית של הקואליציה מלווה לכך שלא נלקח בחשבון ההיבט המוסרי של התנהלות הרוב בממשל".