נציגים של רצון טוב? משלחת של חברי כנסת ערביים נחתה בתחילת השבוע בלוב, ונועדה עם השליט מועמר קדאפי בבירה טריפולי. הביקור ההיסטורי בו לקחו חלק 39 ח"כים ומנהיגים ערבים-ישראלים תועד והועבר היום בשידור בלעדי בערוץ החדשות.

המשלחת כללה את חברי הכנסת אחמד טיבי, טאלב א-סנע ומוחמד ברכה שעלו בעמאן על מטוס פרטי שנשלח במיוחד עבורם. זוהי הייתה הפעם הראשונה בה נציגים מישראל נפגשים עם השליט הלובי בשטח מדינתו.

אחמד טיבי ומועמר קדאפי (צילום: חדשות 2)
ח"כ טיבי - וקדאפי. "כבוד להיות כאן"|צילום: חדשות 2

קדאפי העביר לפני כשבועיים הזמנה מיוחדת לנציגים הערביים-ישראליים, בה קרא להם להגיע ולהיוועד עמו. זאת, כחלק מקידום שיתוף הפעולה בין הציבור הערבי בארץ לממשל בלוב. חברי המשלחת נראו אמש נרגשים ונלהבים לקראת היציאה לביקור הרשמי.

בין חברי המשלחת ניתן למנות גם את הח"כים אחמד טיבי, טאלב א-סנע ומוחמד ברכה. כמו כן התלוו אליהם ראש הפלג הצפוני בתנועה האיסלאמית ראאד סלאח וראשי רשויות ערביים. "הייתה קבלת פנים יוצאת מן הכלל", סיפר ח"כ א-סאנע . "המתינו לנו שרי ממשלה ומנהיגים מהממשל הלובי, שליוו אותנו עד לבית המלון".

"כבוד גדול לנחות כאן"

חברי הכנסת הערבים בדרך ללוב (צילום: Panet)
חלק מחברי המשלחת, מתרגשים לפני ההגעה ללוב|צילום: Panet

"זה כבוד גדול לנחות כאן", אמר ח"כ טיבי. "זה ביקור היסטורי ואנחנו מצפים לפגישה החשובה עם המנהיג קדאפי". הביקור ההיסטורי, גורם גם לסערה במערכת הביטחון. "מדובר במדינת אויב מהמעלה הראשונה, ועל פי חוק העונשין מי שמבקר במדינת אויב צפוי למאסר", אמרו גורמי ביטחון. זאת ועוד, בכנסת הקודמת אושר חוק האוסר על ח"כים המבקרים במדינות אויב לשוב ולהיבחר לכנסת.

ואולם, הח"כים הערביים טוענים מצידם כי לוב אינה מדינת אויב. ח"כ טיבי אף טען כי בידיו חוות דעת משפטית הקובעת מפורשות כי לוב אינה מוגדת ככזו.

גם במערכת הפוליטית נשמעה ביקורת חריפה על יציאת המשלחת ללוב. "לוב ומנהיגה, קדאפי, אינם משתייכים לחובבי ציון הגדולים", אמר  יו"ר ועדת החוקה, ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו). "נסיעתם של ח"כים ערבים למדינה המזדהה עם אויביה הגדולים של ישראל מהווה סתירת לחי לאזרחי ישראל, ומגלה שוב את חוסר נאמנותם לערכי היסוד של מדינת ישראל. הגיע הזמן כי הח"כים הערבים יחליטו למי נאמנותם".