הלחץ הציבורי נגד ההחלטה על ייצוא הגז לא עזר: הממשלה אישרה אחר הצהריים, אחרי כמעט שש שעות של דיונים, את ייצוא הגז הטבעי לחו"ל בשיעור של 40%.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
שלושה שרים בלבד - ארדן, גרמן ופרץ, התנגדו להצעה, מול 18 תומכים.
החלטת הממשלה בנושא ייצוא הגז שהתקבלה היום שונה מעט מנוסח ההחלטה שהוצג בסוף השבוע - וזאת, בשני נושאים עיקריים:
1. קביעה מפורשת כי גז שיימכר למדינות גובלות בישראל יבוא מתוך מכסת הגז ליצוא ולא מתוך העתודה שתישמר לצרכי המשק המקומי. עם זאת, על-מנת לאפשר יצוא מיידי של גז למדינות הגבולות בישראל הוחלט כי ניתן יהיה למכור עד 20 מיליארד מ"ק (BCM) ממאגר "תמר" שכבר מזרים גז לישראל מאפריל ללא צורך להמתין לפיתוח מאגר "לוויתן". חשוב להדגיש, עם זאת, שאין כיום אפשרות טכנית להגדיל את כמות הגז המוזרמת בצינור מ"תמר" אלא על חשבון כמויות שכבר הובטחו ללקוחות ישראלים.
במהלך ישיבת הממשלה היום, התברר לשרים כי כמויות הגז שיימכרו לירדן ולרשפ"ת גדולות בהרבה מכפי שחשבו תחילה. שר האנרגיה והמים סילבן שלום העריך את היקף מכירות הגז הצפוי לירדן ולרשות בכ-100 BCM ב-30 השנים הקרובות. בעקבות כך דרש השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, שמכירות אלו לא יבואו מתוך המכסה "הישראלית" - ועמדתו זכתה לתמיכת השרים גלעד ארדן, ציפי ליבני, יעל גרמן וכן לתמיכה מפתיעה משלום עצמו.
2. השינוי השני - הרחבת האפשרות להקים מתקן הנזלה לא רק לשטחה היבשתי של ישראל אלא גם לאזור הכלכלי הבלעדי של ישראל. הרחבה זו מאפשרת למעשה הקמת מתקן הנזלה צף (FLNG).
שלום: "יוזלו תעריפי החשמל, המים והגז לאזרחים"
לאחר אישור ההחלטה, אמר השר סילבן שלום: "לצערי, במשך שנים רבות התמקד השיח במדינת ישראל בסדר היום הביטחוני שדחק סוגיות כלכליות ואזרחיות מהמעלה הראשונה מחוץ לסדר היום. לאחר לימוד הנושא קיבלתי החלטה מאוזנת, ממלכתית ששמה בראש סדר העדיפויות את הצרכן הישראלי. ההחלטה מעמידה בראש סדר העדיפות את החשיבה אזרחית ובמרכזה את המאבק ביוקר המחייה. עם הזרמת והשימוש בגז טבעי, נהיה עדים בקרוב להוזלה במחירי החשמל, המים, הגז ומוצרים נוספים זה משום שהורדת המחירים במוצרי צריכה בסיסים אלו ישפיעו על הייצור וההפקה של מוצרי צריכה אחרים. זו תהיה תרומה אדירה של המשרד למאבק ביוקר המחייה".
עתירה: דיון על הייצוא בכנסת
ח"כ ראובן ריבלין מהליכוד-ביתנו יעתור מחר (ב') יחד עם יו"ר האופוזיציה שלי יחימוביץ' לבג"ץ - בדרישה להביא את הסוגיה לדיון במליאת הכנסת.
"סוגיית הגז הטבעי הובאה בעבר להכרעת הכנסת ואין לסטות מעיקרון זה", טען ריבלין. "המלצות ועדת שישינסקי עוגנו בחקיקה ראשית של הכנסת, ומשכך כל נושא שקשור או משפיע או בעל השלכות כלשהן על סוגיה זו, כמו נושא ייצוא הגז, מחוייב לעבור דרך הכנסת".
יו"ר הכנסת לשעבר הסביר כי היקף ייצוא הגז וההסדרים הקשורים בסוגיית הגז הטבעי, הוא נושא בעל השפעה עצומה על הדורות הבאים ועל חוסנה הכלכלי של מדינת ישראל בעשורים הבאים, ולכן על הכנסת לקיים את הדיון הציבורי הראוי והנדרש ולהכריע בו. "לא מדובר בעניין פעוט, זוהי פרוצדורה שיורדת למהות", אמר.
ריבלין הדגיש בדבריו כי העתירה איננה מתייחסת לעמדתו האישית באשר להסדרים המהותיים שקבעה ועדת צמח, אלא רק להחלטה שלא להביא את ההסדרים הללו לדיון ציבורי בכנסת ולהכרעתה.
עשרות הפגינו נגד כוונת הממשלה לאשר ייצוא גז בהיקף של 40%
גם הבוקר נמשכה המחאה הציבורית נגד כוונת הממשלה לייצא גז טבעי. מוקדם יותר התאספו עשרות מפגינים מול משרד ראש הממשלה בירושלים במחאה על כוונת הממשלה לאשר היום את ייצוא הגז לחו"ל בהיקף של 40%. המפגינים נשאו שלטים שעליהם נכתב בין היתר: "גז או גזל", "די לשוד הגז", וצעקו: "לא נותנים את הגז לטייקונים". הם דרשו להעביר את הדיון בנושא מהממשלה לכנסת.
על פי ההצעה שגובשה בשבוע שעבר, על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האנרגיה סילבן שלום ושר האוצר לפיד, 40% מהגז הטבעי יימכר למדינות זרות, השאר יישאר בישראל. ההחלטה הביאה לביקורת ציבורית חריפה, בעיקר מצד ארגוניים סביבתיים.
בפתח ישיבת הממשלה התייחס ראש הממשלה נתניהו לנושא ואמר כי "לא נסחף בגל הפופוליזם ששטף את המדינה ועשה את הדבר הנכון למדינת ישראל".
לדברי נתניהו, "הגז יכול לתת מענה לשני צרכים: הראשון הוא להניע את המשק המקומי והשני הוא למלא את קופת המדינה בעשרות מיליארדי שקלים כתוצאה מייצוא הגז והמיסוי שמוטל עליו".
אמש: 8 עצורים בהפגנה סוערת בירושלים
בימים האחרונים אסף ח"כ איתן כבל (העבודה) 40 חתימות של חברים כנסת, דבר שמחייב על פי חוק את ראש הממשלה נתניהו להתייצב לדיון מיוחד בנושא שייערך היום - רגע לפני ההצבעה הסופית על עתודות הגז המקומי.
אמש מחו כ-100 מפגינים בכיכר פריז בירושלים נגד ייצוא הגז. במהלך ההפגנה נעצרו שמונה מהמפגינים לאחר שניסו לחסום את כביש סמוך. "אנחנו כאן כדי להקים קול צעקה", אמרה לחדשות 2 באינטרנט מיכל שוקרון, דוברת המאבק. "כל אחוז שאנחנו מצליחים להשאיר במדינת ישראל של הגז הוא רווח נקי לכלכלת ישראל". שוקרון הוסיפה כי היא בטוחה שההחלטה הנוכחית על ייצוא הגז תידחה אם יובא לאישור הכנסת.
"מדינת ישראל קיבלה מתנה מהטבע - כמויות גדולות של גז", אמר נתניהו בשבוע שעבר. "אחרי סדרת ישיבות ארוכות, החלטנו יחד להגדיל משמעותית את כמות הגז שתשמש את ישראל. זה יספיק לצרכים שלנו לפחות ל-25 שנה. זה איזון בין הצורך להבטיח מקור אנרגיה לשימוש אזרחי ישראל והצורך לייצא גז שממנו תפיק המדינה הכנסות שישמשו את אזרחי מדינת ישראל".