בוועדת הפנים של הכנסת נערך היום דיון סוער באלימות הגוברת והמתח בין תושבי דרום תל אביב לאוכלוסיית הזרים באזור. את הישיבה העברנו במלואה בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.

אחד התומכים הבולטים בגירוש המסתננים לארצות מוצאם, ח"כ דני דנון מהליכוד, כיוון את האצבע המאשימה למצב לעבר ארגוני הסיוע לזרים, שנציגיהם החרימו את הישיבה, וכינה אותם: "מתיפייפים".

"יש באזורים מסוימים אנשים שנמצאים במצור", הוא אמר בהתייחסו לתושבים הוותיקים בשכונות הדרומיות של תל אביב. "מג"ב זה לא פתרון, אלא רק הוצאת המסתננים ממדינת ישראל". למתנגדים לגירוש אמר: "בגללכם יש מקרי פשע ואונס".

חיילי מגב בכניסה לבית אריה (צילום: חדשות 2)
לוחמי מג"ב|צילום: חדשות 2

בדיון נשאה דברים נחרצים גם ח"כ מירי רגב מהליכוד, שעוררה סערה כשכינתה את המסתננים "סרטן". היא ניסתה להדוף את הביקורת עליה ואמרה: "מי שחושב שאמירה כזו או אחרת מלהיטה את הרוחות - טועה. אנחנו עושים הבחנה בין פליטים לבין מהגרי עבודה. את הפליטים נקלוט בכל מקום בארץ. את מהגרי העבודה נחזיר לארץ מוצאם".

יו"ר הוועדה, ח"כ אמנון כהן מש"ס, קיבל על עצמו מקצת מהאחריות למצב שנוצר - וקרא לאפשר למסתננים לעבוד כדי לצמצם את ממדי הפשע. "צריך לעשות את זה כדי שהם לא יצטרכו לפרוץ לבתים ולתמוך בארגונים שעוזרים להם", הוא אמר.

כהן הוסיף: "אנחנו עם שעבר היסטוריה קשה וצריכים להיזהר לעשות דברים שלא רצינו שיעשו לנו". לדבריו התפרץ ח"כ מיכאל בן-ארי מהאיחוד הלאומי, שהוביל את ההפגנה בדרום תל אביב. "תפסיקו עם השיח הזה, ועם ההשוואות האלה", הוא צעק.

ח"כ מולה: "כאתיופי - אני מכיר את הגזענות"

הרוחות בחדר הישיבות התלהטו כשח"כ שלמה מולה תקף ישירות את ח"כ רגב ואמר לה: "אני כאתיופי מכיר את הגזענות במדינה הזאת. אני מתבייש בהסתה וגם בתוכן הדיון עכשיו, בגישה הזאת של לגרש את האפריקנים. אני במדינה הזאת לא אתן שיהיה דיון כזה".

הוא פנה לרגב ואמר לה: "שמעתי את מה שאמרת בהפגנה ואני מתבייש בזה". היא, לעומת זאת, בחרה להתייחס לכרזות הנאצה נגדה וצעקה לעברו: "תתבייש מתמונות של חברת כנסת במדים נאציים!".

מסתנן מאריתריאה (צילום: חדשות 2)
מסתנן מאריתריאה. פתרון מורכב|צילום: חדשות 2

בדיון השתתף גם נציג מינהלת ההגירה שסיפק נתונים על תופעת המסתננים, היקפה והטיפול בה. הוא ציין כי בישראל שוהים כעת ללא היתר כ-2,500 מהגרים מחוף השנהב, שרשויות האכיפה פועלות להוציאם מגבולות הארץ.

הסדר התשלום תמורת עזיבה נכשל

מסתננים בשכונת התקווה. ארכיון (צילום: חדשות 2)
מסתננים בשכונת התקווה. ארכיון|צילום: חדשות 2

באשר לאזרחי סודן הדרומית, נמסר כי ביצוע הליכי האכיפה נגדם הוקפא עד להחלטת בג"ץ בעתירה שהגישו נציגי ארגוני זכויות אדם נגד גירושם. נציג מינהלת ההגירה ציין כי ההסדר שהונהג לאחרונה, שלפיו הוצע סכום של 1,000 אירו לכל אחד מאותם מסתננים שישוב למולדתו מרצון, לא זכה עד כה לפופולריות רבה וניצלו אותו כ-150 איש בלבד.

באשר לשוהים הבלתי חוקיים שמוצאם בארתיריאה - ציין נציג המינהלת כי הליך גירושם מורכב יותר וכן כי מתקיים משא-ומתן עם מדינות נוספות כדי לאתר פתרון. "אנו נערכים לכל פעילות אכיפה נגד כל מי ששוהה באופן לא חוקי וניתן להחזירו", הוא אמר - והוסיף כי הוגשה בקשה לתוספת כוח אדם ליחידות האכיפה.

ח"כ ניצן הורוביץ ממרצ תקף את ח"כ דנון והציע להתיר למסתננים להישאר ולעבוד בארץ - על חשבון אשרות שהיה לעובדים זרים. "למה הסינים והתאילנדים יקרים כל כך ללבך?", הוא שאל - והאשים: "יש לך אינטרס שחברות כוח האדם יקבלו עליהם עמלות?".

ח"כ יוליה שמאלוב-ברקוביץ' מקדימה הטילה את מלוא האחריות למצב על פעילי ארגוני הסיוע, ובהתייחסה לאלו שהיו אחראים לכרזת ההסתה נגד מירי רגב - הציעה לשלוח גם אותם אל מתקן הכליאה. "צריך לשים אותם באותם מחנות שאנחנו בונים להם - שיעבדו שם", היא אמרה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק