ועדת חוץ וביטחון של הכנסת התכנסה הבוקר לדיון דחוף בעקבות החלטת ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון אהוד ברק לבטל את מינויו של האלוף יואב גלנט לתפקד הרמטכ"ל.
חברי הכנסת תוקפים ברובם את ברק. יו"ר הוועדה ח"כ שאול מופז אמר כי "אין חולק על כך שממשלת ישראל, ובוודאי ראש הממשלה ושר הביטחון, חייבים לתת לגלנט את האפשרות להגן על עצמו". מופז תקף את ההחלטה למנות ממלא מקום ואמר כי צריך לתת לאשכנזי להמשיך בשירותו עד שייבחר כדת וכדין הרמטכ"ל ה- 20 של צה"ל.
גם שר הביטחון לשעבר, ח"כ בנימין בן אליעזר (העבודה) תקף את ברק: "כמי שהיה שר ביטחון, אני קובע שההחלטה הזו היא פגיעה בביטחון מדינת ישראל. להפקיר את הביטחון בגלל אובססיה אישית של אדם שהחליט לא לתת לרמטכ"ל אשכנזי להמשיך עוד שנייה אחת - זו פגיעה בביטחון מדינת ישראל".
אתמול נפלה ההחלטה: גלנט לא יהיה הרמטכ"ל
החלטתם של ראש הממשלה ושר הביטחון התקבלה אתמול לאחר החלטת היועץ המשפטי לממשלה יהודה ויינשטיין, שלא להגן על המינוי בפני בג"ץ. בנוסף, השניים החליטו למנות לרמטכ"ל זמני את סגן הרמטכ"ל האלוף יאיר נווה, שיכהן בתפקיד לתקופה של חודשיים.
מספר חברי הכנסת מתחו אתמול ביקורת חריפה על ההחלטה, שמתבצעת כשבועיים לפני סיום תפקידו של הרמטכ"ל הנוכחי, מבלי שתתאפשר לרמטכ"ל שייבחר באופן קבוע לעבור חפיפה ראויה. "על ראש הממשלה ושר הביטחון להאריך את כהונת הרמטכ"ל הנוכחי ככל שידרש, עד אשר תיקבע זהות הרמטכ"ל ה-20 של צה"ל. אין מקום למינוי ממלא מקום", אמר אמש יו"ר ועדת החוץ והביטחון שאול מופז.
ח"כ נחמן שי (קדימה) תקף גם הוא את החלטת ברק ונתניהו. "ברק מתנהג כאילו צבא ההגנה לישראל הוא החצר הביזנטית שלו וראש הממשלה מחרה מחזיק אחריו", אמר אמש. "מינויו של ממלא מקום רמטכ"ל בעת הזאת הוא מעשה חסר אחריות שנוגד את ההיגיון והשכל הישר". מינויו של נווה יובא בפני אישור הממשלה ביום חמישי.
גלנט: אשכנזי שם לי מטען צד
שר הביטחון לשעבר, ח"כ עמיר פרץ, פנה גם הוא לנתניהו ולברק בבקשה להאריך את כהונת אשכנזי. ח"כ איתן כבל הודיע כי בכוונתו להחתים את חברי הכנסת על עצומה הקוראת להאריך את מינוי אשכנזי.
השר משה יעלון, אמר בתגובה להחלטה כי "הליך מינוי הרמטכ"ל, שהובא לממשלה על ידי שר הביטחון בחופזה ובאופן מעורר תהיות היה שיאה של התנהלות שפגעה באופן קשה בצה"ל ובמפקדיו, וגרר את הצבא בחודשים האחרונים לטירוף מערכות חסר תקדים. צר לי על האלוף יואב גלנט. יואב הוא לוחם ומפקד מהטובים שיש, וזכויותיו רבות, אך במצב שנוצר, לנוכח העובדות שנחשפו לגבי התנהלותו, התגלתה בעיה ערכית שמנעה ממנו להיות רמטכ"ל".
"לא שיקרתי, לא הולכתי שולל ולא הטעיתי" - כך אמר אמש אלוף יואב גלנט בתגובה להחלטת היועץ המשפטי לממשלה יהודה ויינשטיין שלא להגן על מינויו לתפקיד הרמטכ"ל בפני בג"ץ. הריאיון המלא, שהוקלט עם גלנט טרם החלטת ראש הממשלה ושר הביטחון לבטל את המינוי, שודר בתכנית התחקירים החדשה של רשת "360".
"לא דיברתי שנים בתקשורת", אמר גלנט, שהחליט לדבר על הפרשה לראשונה. "בני משפחה, כאלה שיודעים מה טוב לי, ייעצו לי לדבר", הסביר את דבריו. גלנט אף התייחס לפרשת "מסמך גלנט", שבמסגרתה חשוד בועז הרפז כי זייף מסמך בעניינו של גלנט, ואמר שאז, למרות ההאשמות הקשות, החליט שלא להגיב לפרשה.
"הפכו אותי לאויב העם"
באשר לדוח מבקר המדינה ולהאשמות הקשות שהופנו כלפיו אמר גלנט: "זאת התפרעות של התקשורת. מפקירים את דמי". גלנט הוסיף וטען כי פרשת הקרקעות בעמיקם נופחה מעבר לכל פרופורציה והוא עדיין מאמין כי מדובר בעניין חסר חשיבות, שנופח למימדים מוגזמים.
"הפכו אותי לאויב העם. אנשים לא היו אובייקטיביים כלפי וזה ניכר מאוד בשטח", טען גלנט. "בדקו אותי ואז מיד שפטו אותי. כל מה שקשור היה למידתיות לא היה חלק מההחלטה - והתוצאה ניכרת בהתאם", הוסיף גלנט והאשים: "עשו לי משפט שדה".
"בסך הכל ביקשתי לנטוע זיתים כדי להראות לבני משפחה שאפשר להפיק שמן זית לא מהמדף בסופרמרקט", טוען גלנט, ומסביר שפעל בהתאם להנחיות שקיבל. "לא ידעתי שהשטח שעליו ננטעו העצים שקניתי היה בשטח ציבורי וחורג מהשטח הפרטי שלי", אמר.
"דוח המבקר רגע לפני המינוי - לא ראוי"
באשר לטענת המבקר כי גלנט לא פינה את השטח במשך ארבע שנים, למרות שידע שפלש לשטח ציבורי, אמר גלנט כי היה מודע לשגיאתו, אך עדיין כאב את ההחלטה לעקור את העצים. "המינהל הציע שנותיר את הזיתים במקום ונשאיר אותם ברשות המדינה", אמר גלנט, "אבל אז גילינו שמדובר בשנת שמיטה והיינו צריכים לחכות שנה בשביל לעקור את העצים".
באשר לטענה כי גלנט סלל כביש גישה מביתו על שטח ציבורי, השיב האלוף כי עובדה זו הייתה ידועה לוועדת טירקל בעת אישור מינויו. "מדובר היה בשינוי בתכנית הבניין באזור", הוא טען. "אני חשבתי שהמקום שנבחר כדי לעשות חניה הוא בשטח שלנו וביקשתי רשות ממזכיר היישוב לבנות כביש גישה לחניה, אבל אז פתאום באו שכנים שגרו במקום הזה והתחיל להתפתח חיכוך. רק אז גיליתי שנקלעתי לתוך 'ריב שבטים' בתוך המושב והתחילו לטווח אותי".
"ניסיתי להגיע לפשרה, אבל אחרי שהבית עומד ויש לו מגרש חניה - אי אפשר להזיז את הבית", אמר גלנט. "אני עדיין חושב שהכל קשור לריב שהתפתח בתוך המושב", הוסיף. "השימוש של מבקר המדינה בעניינים לא לגיטימיים טרם כניסה לתפקיד בכיר - היא דבר שיש לבדוק אותו והוא אינו ראוי. יש פה יד מכוונת", האשים.
"הניסיון להפוך את הבית שלי לנושא בתהליך של בחירת הרמטכ"ל הוא ניסיון נלוז ולא לעניין", המשיך לתקוף גלנט. "בבית שלי נמצאים רוב הזמן בני המשפחה שלי ולפעמים גם חבריהם וחברותיהם, אפילו חיילים בודדים שאנחנו מאמצים. כולם נהנים מהבית. התמונה של הבית מהאוויר היא מאוד מעוותת", הוא הוסיף.
"תצהיר כוזב? הבל מוחלט"
אחד הדברים שבהם הואשם גלנט על ידי המבקר הוא הגשת תצהיר כוזב אודות אישורי הבנייה, כאשר למרות הצהרתו כי ביקש היתר בנייה חורג - התגלה כי למעשה ביקש את היתר החריגה לאחר שביצע אותה בפועל. "מדובר בטענה לא מדויקת", הסביר גלנט. "להגיד שזה תצהיר כוזב ושניכסתי מיליונים לכיסי בגלל העניין הזה - מדובר בהבל מוחלט".
באשר לתצהיר שדה הזיתים, בתגובה לטענת המבקר כי שיקר גם בתצהיר זה כשטען שעיבד את שטח האדמה ברשותו למרות שלא כך היה הדבר, טען גלנט כי מדובר היה בטעות בתום לב. "בטעות לא שמתי לב שכתבתי בתצהיר לגבי האדמה 'מעובדת' במקום 'מוחכרת'. זו טעות סופר", הסביר.
"כל האמירות שקיבלתי משהו בגלל דרגתי - לא נכונות. כל מי שהעידו בפני המבקר אמרו שזה לא נכון והעדויות שלהם הוצנעו, ולכן מדובר במשפט שדה", אמר גלנט.
מתקפה חזיתית על הרמטכ"ל אשכנזי
"אני חושב שיש דברים רבים שצריך לשפר בהנהגת הצבא", אמר גלנט, במה שניתן לפרש כביקורת מרומזת כלפי הרמטכ"ל היוצא גבי אשכנזי. "לא יכול להיות שמפקד מחזיק מסמך נגד פקודו ולא מראה אותו. אשכנזי שם לי מטען צד", הוסיף גלנט, הפעם בהאשמה ישירה וברורה נגד אשכנזי. "אמרתי לו מה אני חושב על זה", הוסיף, אך סירב לחשוף מה הייתה התשובה שקיבל מאשכנזי בתגובה לכך.
"אני לא אגיד שלא עשיתי טעויות. עשיתי טעויות, אבל גם אחרים עשו שגיאות", האשים גלנט. "בין הסערה המקומית הזאת לבין כשירותי לרמטכ"ל אין שום קשר", קבע וסיכם באכזבה מרה: "34 שנים אני מגן על מדינת ישראל ואני מצפה שברגע נתון אחד המדינה תגן עלי".
רה"מ ושר הביטחון הכריעו: גלנט לא ימונה לתפקיד
אמש הודיעו רשמית ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון אהוד ברק גלנט לא יהיה הרמטכ"ל הבא של צה"ל. במקום זאת, החליטו השניים למנות את אלוף יאיר נווה לתפקיד הרמטכ"ל, זאת באופן זמני ל-60 הימים הקרובים.
ביום חמישי הקרוב יגישו נתניהו וברק הצעה לממשלה למינוי האלוף נווה, כיום סגן הרמטכ"ל, לתפקיד הרמטכ"ל בפועל לתקופה זמנית, כאשר בתום תקופה זו יושלם הליך הבחירה של הרמטכ"ל הבא.
יש לציין כי התהליך במסגרתו הוחלט לסגת ממינויו של גלנט לרמטכ"ל נעשה בעצה אחת עם היועץ המשפטי לממשלה ועל דעתו. החלטה זו על ביטוי מינוי הרמטכ"ל מייתרת כעת את הדיון בבג"ץ בעתירה שהגישה התנועה הירוקה.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
פרשת גלנט והקרקעות - סיקור מיוחד:
מאחורי הקלעים של הריאיון עם גלנט
ברק צפוי להאריך את כהונת אשכנזי
הכנסת דחתה את הפרידה מהרמטכ"ל אשכנזי
השכנים של גלנט מדברים על הפרשה
למרות דוח מבקר המדינה - גלנט לא פורש