ליברמן.
נגד מתווה יעלון, ליברמן|צילום: רויטרס

יממה לאחר ההודעה על פרישת קדימה מקואליציית נתניהו בעקבות חוסר ההסכמה בגיבוש החלופה לחוק טל, הגיעו נציגי מאהל "הפראיירים" ונציגי "החרדים המשרתים" לגן הוורדים מול משכן הכנסת על מנת להגיב באופן רשמי למהלך. את האירוע העברנו בשידור חי בערוץ החדשות.

יו"ר הכנסת רובי ריבלין השתתף בהצהרה המשותפת ואמר: "אלו דברים שאם היו באים מתוך הבנה או מתוך הסכמה, היינו יכולים להשיג בצורה טובה יותר.
כפייה אינה רצויה. אנחנו צריכים הכרעה והיא יכולה להתקבל אם כל צד יבין שצריך להגיע אחד אל השני. זו מחלוקת שעלולה לחלק את עמנו. אני מברך את שני הצדדים על כך שחשבו שצריך לשבת אלה עם אלה. זה מוכיח שיש הידברות שניתן להגיע להסכמה".

"ההכרעה תהיה בחירות, אם הצדדים לא יצליחו להגיע להסכמה", הוסיף ריבלין. "הכרעה תעיד על קירוב עמדות, לא על קירוב הלבבות. לפעמים שיקולים פוליטיים יוצרים מצב שמתקבלות החלטות לא טובות".

ראש תנועת "טוב", תנועה דתית למען גיוס, אמר באותו מעמד ש"במשך הרבה מאד שנים התחלקה האוכלוסיה בישראל לחילונית וחרדית. הן התרגלו למציאות מסוימת. אני מניח שהרוב מבין שלא ניתן באמצעות החלטה של בית המשפט העליון להגיע למצב גורף. אני מניח שלחילונים יש זכות לשאול 'מדוע אתם שונים מאתנו?'. החרדים מצדם לא מצליחים להבהיר את עולמה של התורה. כך נקלענו לפלונטר - התוצאה שלו היא לא יישומית".

"אף אחד לא רוצה לגרור את החברה למצב כזה", הוסיף. "אנו מציעים שעד גיל 22-23 כל בחור ישיבה שיחפוץ ללמוד, ילמד ללא סייג וסנקציה. מעבר לגיל 22-23 יתאפשר לו במשך חצי שנה לצאת לשוק העבודה או לימודים. במקרה זה ישתלב בכוחות המילואים של מד"א, מכבי אש ופיקוד עורף. והיה אם אותו בן ישיבות יחליט באותו קיצבת זמן לא לצאת, הוא ימשיך ללמוד אך לא יוכל לצאת בעתיד לעבוד אלא אם יצא למסגרת צבאית".

הערכות: החלופה של נתניהו לחוק טל לא תעבור

בקואליציה מנסים לשדר עסקים כרגיל לאחר פרישת קדימה מהממשלה. יו"ר הקואליציה ח"כ זאב אלקין אמר לחדשות 2: "הפרישה לא אומרת שום דבר על מועד הבחירות, כי הקואליציה יכולה להמשיך לתפקד". עם זאת, העריך אלקין כי הסיכוי לחוקק חוק גיוס חדש נמוך כעת הרבה יותר.

"קיוויתי שיש לזה סיכוי ועבדתי קשה כדי שיהיה הסכם בניגוד לאינטרס הפוליטי שלנו, אך הפוליטיקה בקדימה ניצחה", אמר אלקין והדגיש כי הממשלה לא התייאשה ותמשיך לפעול לחוקק חוק חדש לקידום השוויון בנטל. "התברר לנו שתוך כדי שאנחנו במשא ומתן ומעבירים הצעה חדשה, השותף שלנו כבר מכין מסיבת עיתונאים בו יודיע על פרישה", סיכם.

הסיכוי להעביר הצעת חוק על פי המתווה שגיבש השר יעלון לא גדול. לנתניהו אין את תמיכת החרדים, שגם אם לא יתנגדו לא יצביעו בעד. ככל הנראה גם חברי ישראל ביתנו לא יתמכו בחוק, ולא ברור כמה ח"כים מקדימה יצביעו בעד. למרות זאת, רה"מ יעשה מאמצים להעביר את החוק במטרה להציג הישג, שאולי יחפה על הכישלון הצורב של הקמת ממשלת האחדות.

הכרזת הפרישה של מופז ערערה את יציבות הקואליציה וגרמה נזקים. הבחירות מתקרבות גם ככה, וכל אחת מהשותפות מקווה לקבל קצת תשומת לב ולפנות לבוחרים שלה. הפרישה מייצרת גם תחושה של נטישה - של משהו שמתפרק.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק