לראשונה מאז הושלמה בהצלחה עסקת שליט, התראיין הערב שר הביטחון אהוד ברק למהדורה המרכזית של חדשות 2 והתייחס לביקורת הקשה שהושמעה מצד גורמים שונים על המחיר ששילמה ישראל. ברק התייחס גם לרעידת האדמה בטורקיה והבטיח - "נסייע ככל שניתן".
"אני מתרשם שהטורקים הפעם לא מעוניינים בסיוע שלנו", אמר. "אנחנו כמובן הצענו סיוע מיד כשהאסון קרה. אני עוד זוכר, לפני 11 שנה, רעידת אדמה קשה מאוד בטורקיה, בקצה השני של המדינה. שם הגשנו עזרה, חילצנו אנשים מתוך ההריסות. אני זוכר שסיירתי עם ראש ממשלת טורקיה דאז, והרעיפו אהבה אין קץ ע לישראל. אבל עברו 11 שנה ואנחנו במציאות אחרת. כרגע התשובה היא שלילית. אם יתברר להם שנדרשים עוד מקורות סיוע ואין להם, אז הם יחשבו שוב. אנחנו בכל מקרה הצענו ואנחנו לא שוכחים שהטורקים היו הראשונים שסייעו לנו בשריפה בכרמל".
כשנשאל על תנאיו של גלעד שליט בשבי חמאס, השיב שר הביטחון: "אני לא יכול להוסיף פרטים על מה שנאמר. הוא היה מבודד שנים רבות וכפי שאביו רמז, בהתחלה היה יותר קשה מאשר בהמשך. אני מעריך שהוא הוחזק רוב הזמן בדרום רצועת עזה. אנחנו לא יודעים עד היום את המקום המדויק". על פגיעה אפשרית ב"רמטכ"ל חמאס" אחמד ג'עברי ואנשיו אמר: "אני מציע שלא נדבר על הדברים האלה ונתחיל לשקול את כל התמונה. האנשים האלה פועלים כל הזמן בתנאי משמעת קיצונים של אי חשיפה כדי לא להיפגע".
"החמאס מבין שלא כדאי להתנסות בחטיפות"
"אני לא חושב שישראל נחלשה", אמר שר הביטחון בתגובה לדברי יו"ר האופוזיציה ציפי לבני. "יש גילויים חשובים מאוד של סולידריות. היא עמדה בחוזה הבלתי כתוב של העם בישראל, צה"ל ומערכת הביטחון, שיוצאים למשימות ומוצאים את עצמם חטופים או מוחזקים על ידי אויב או יריב. הייתה לנו אחריות ממדרגה עליונה לעשות הכל, לא בכל מחיר, כדי להביא אותו הביתה - ועמדנו בזה".
על דבריה של לבני, לפיהם בתקופת אולמרט הייתה הצעה לעסקה דומה, השיב ברק: "זה לא היה דומה. יש פה ניצול של חלון הזדמנויות. אי אפשר להסתכל על העתיד ולהגיד שעוד שנה-שנתיים היה לנו עם מי לדבר. הכל משתנה במהירות. החמאס התלבט לא מעט בנוגע למספר שאלות והתגמש. זה לא חוזר על עצמו. אני חשבתי גם אז שראוי לעשות את הצעד הנוסף וכן לחתום על העסקה. אני לא רוצה להיכנס לפרטים. יש לחמאס הישג והוא חוגג את המעל ל-1,000 אסירים שמשתחררים, ובעיקר את החשובים שבהם. במובן הזה יש לזה גם מחירים ואנחנו נמצאים בצומת שבה צריך לעשות שיקולים בין מצוות פדיון שבויים לבין הציווי התלמודי שאין פודים שבויים, אלא לפי שוויים".
"ועדת שמגר לא סיימ את תפקידה", הדגיש. "המינוי שלה על ידי מקורו בהכרה שלי שצריך לעצור את המדרון החלקלק מאז עסקת ג'יבריל הראשונה. אני הערכתי, וזו הייתה הערכה נכונה, שהדיון הזה דורש החלטות קשות מהראש ולא מהבטן או מהלב. קשה לעשות את זה כשנמצא חייל בידי החמאס, אבל במציאות שאנחנו חיים בה, מדינה חפצת חיים לא תוכל לפעול בצורה יעילה ולהבטיח את האינטרס הכללי של האזרחים. את זה ביקשנו מוועדת שמגר לבחון".
ברק סיכם, "החמאס מבין היטב שלא כדאי להתנסות בחטיפות. היות ואנחנו עם לומד, ולא רוצים לחזור על הדבר הזה, אנחנו צריכים לעשות את מה שצריך לעשות. אני חושב שג'עברי בפרט והחמאס בכלל יבינו היטב את השינוי כשנתכנס בתוכנו ונבין את השינוי בעצמנו".