הלחץ הציבורי עבד: שר האנרגיה והמים עוזי לנדאו, הנחה היום את מנכ"ל משרדו למשוך את תזכיר החוק המכונה "חשמל כשר". לפי הודעת משרדו, לנדאו נקט את הצעד "בעקבות הדאגה שהביע כי בנוסח החוק המוצע בתזכיר קיים חשש לשינוי בסטטוס קוו".
"מעל לכל, יש לזכור כי מטרת הצעת החוק היא מניעת סיכון חיי אדם, הנובע משימוש בחשמל פירטי", אמר לנדאו והבהיר כי ימשיך לנסות ולמצוא פתרון למצב הבעייתי. "כמי שאחראי לאספקת חשמל אמין זמין ובטוח לתושבי ישראל, שמירה על חיי אדם הינה בעיני נושא ראשון במעלה וערך רב חשיבות. איני מוציא מכלל אפשרות, שעקב זאת ייתכן וניתנה בנוסח החוק פרשנות מפליגה מידי, שעלולה לפגוע בסטטוס קוו, ואת זאת בכוונתנו לבדוק ולתקן. בכוונתי להמשיך ולעמוד על כך שחשמל בטוח יסופק לכל תושבי ישראל בלי הבדל דת גזע ומין, ומבלי לפגוע בסטטוס קוו".
לפי הפרסום בשבוע שעבר על "חוק החשמל הכשר", או "חוק משק החשמל", לנדאו קידם את ההצעה וניסה להביאה לאישור מהיר בממשלה ובכנסת. "מטרת החוק הנה הסדרת ייצור ואספקת החשמל בשבתות ובחגי ישראל, על פי דרישות ההלכה", נכתב במסמך של משרד התשתיות, שקרא להציב משגיח כשרות בכל אחת מתחנות הכוח.
המחיר: מאות מיליונים - מהכיס שלכם
קשה להאמין, אבל אותם משגיחים היו אמורים לפקח על פעילות התחנות מבחינה הלכתית ולהורות על הפסקת פעילות התחנה במקרה שתחרוג מהכללים שקבעה הרבנות. בין היתר, לפי ההצעה, העסקתם של יהודים בימי שבת הייתה אמורה להפסיק - והיו אמורים להיות מגויסים מאות בני מיעוטים שימלאו את מקומם.
עלותו הראשונית של החוק הוערכה במאות מליוני שקלים, שהיו אמורים להגיע מכיסי הצרכנים, כשהמרוויח העיקרי מהחוק הוא כמובן הרבנות הראשית, שאמורה הייתה לקבוע כיצד להפעיל את תחנות האנרגיה בישראל. הרעיון נולד לאחר שהתברר שתושבים דתיים נוהגים להתנתק ממערכת החשמל בשבתות ולהתחבר לגנרטורים - כדי לא לחלל את השבת. אותם גנרטורים מחוברים באופן פירטי ובמשרד התשתיות ביקשו לשים סוף לתופעה המסוכנת.