לאן פני המשבר? (צילום: חדשות 2)
סערה בעולם החרדי עקב ההחלטה|צילום: חדשות 2

החלטת שופטי בג"ץ נגד העברת תקציבים לישיבות שתלמידיהן לא יתגייסו לצה"ל - מחוללת סערה. "ההחלטה לפעול דווקא בסנקציות כלכליות נועדה אך ורק על מנת להצטרף לעליהום וההסתה נגד לומדי התורה בארץ ישראל", נמסר בהודעה מטעם תנועת ש"ס.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"צר לנו ששופטי בג"ץ הצטרפו הערב לרדיפת עולם התורה תוך התערבות ברגל גסה בהליך חקיקה רגיש שבימים אלו נדון בבית המחוקקים", קראו עוד בש"ס. "שר הביטחון פועל בשיקול דעת ולפי סמכותו החוקית ומשכך אין קשר בין דחית הגיוס לתקציב הישיבות".

ביקורת על ההחלטה הגיעה גם מתוך הממשלה, זאת לאחר שהשר אורי אריאל יצא נגדה הערב וכינה אותה "החלטה שאינה ראויה".

לדברי השר, ההחלטה "פוגעת באוכלוסייה שלמה ובמרקם העדין בין הציבורים השונים במדינת ישראל. היה ראוי כי בג"ץ ימתין לסיום כל הליכי החקיקה בוועדת שקד, שיסדיר את כל הנושאים כולל תקצוב הישיבות ולא יקבל החלטות הגורמות לקרע נוסף בעם".

שר האוצר יאיר לפיד מסר הערב כי בעקבות החלטת בג"ץ יופסק תשלו הקצבאות לתלמידי הישיבות שגיוסם נדחה עד להשלמת השוויון בנטל. חברו למפלגה, ח"כ הרב דב ליפמן, קרא לקדם בדחיפות את הליכי החקיקה לאור המצב. "ההחלטה הנחרצת של בג"ץ שפורסמה הערב לא משאירה ספק", ציין, "יש להשלים את החקיקה כפי שקבעה ועדת פרי".

"גם לסבלנות האינסופית יש גבול" 

אין גיוס? אין תקציב. אילוסטרציה|צילום: חדשות 2

הרב עו"ד אורי רגב, מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, שהגישה את העתירה בעניין, בירך על עצירת התקציב לפחות לשנתונים הצעירים של הישיבות. "בג"ץ הבהיר לכנסת שאפילו לסבלנות האינסופית שלו יש גבול, ושהוא אינו מוכן לאפשר עוד את הזרמת מאות המיליונים לישיבות בניגוד לחוק".

רגב טען כי "מאז בוטל 'חוק טל' לפני שנה וחצי, המדינה מפרה את החוק כאשר אינה מגייסת את בחורי הישיבות. היא מוסיפה חטא על פשע כאשר היא מממנת את שהותם במקום אחר. בג"ץ שם גבול לשערוריה. יש לקוות שהפוליטיקאים יתעשתו ויעבירו כבר בימים הקרובים חוק שוויון בנטל אמיתי כדי שלא נצטרך לעתור גם נגדו לבג"ץ".

בתגובה להחלטה שפרסמה התנועה לאיכות השלטון, היא העבירה דרישה לממשלת ישראל "להפסיק את הפרת החוק המתמשכת ואת ההתעלמות מהחלטת בג"צ בעניין רובינשטיין משנת 1998, אשר הביאו אותנו למצב האבסורדי הנוכחי". בתנועה דורשים לגייס לאלתר את אוכלוסיית בני הישיבות כמתחייב בחוק היחיד החל כיום- הוא חוק שירות בטחון".

בג"ץ קבע: אין גיוס, אין תקציבים

יעלון. יחבור לגנץ? (צילום: רויטרס, חדשות)
נגד החלטת השר. יעלון, ארכיון|צילום: רויטרס, חדשות
הסערה החלה בהחלטת בג"ץ היום לפיה בני ישיבות שלא התגייסו מאז אוגוסט 2013 יחוייבו להתייצב בלשכות הגיוס, ולא - הישיבות בהן הם לומדים לא יקבלו תקציבים ממשרד החינוך. כך לפחות ייעשה עד שגיוס בני הישיבות יהפוך להיות מעוגן בחוק שיוצג על ידי הכנסת.

בית המשפט העליון, בראשותו של הנשיא אשר גרוניס, קיבל את העתירה של התנועה לאיכות השלטון וקבע, בדעת רוב של שמונה שופטים, מול שופט אחד שהתנגד. החלטת בג"ץ נוגעת לתלמידי ישיבות שקיבלו צווי גיוס למועדים שונים החל מחודש אוגוסט 2013.

מאז ש"חוק טל" פג, לא קיים נכון להיום הסדר בחוק לגיוס מוסדר לבני ישיבות הפטורים משירות בצה"ל. ההחלטה הנוכחית מסדירה באופן זמני את גיוסם של בני הישיבות. 

"ניתן בזה צו ביניים, בניגוד לדעתו החולקת של השופט הנדל, האוסר על המשיבים (הממשלה, שר החינוך, שר האוצר והחשבת הכללית במשרד האוצר) לבצע העברות כספים לצורך תמיכה במוסדות תורניים, ביחס לתלמידי מוסדות תורניים ילידי השנתונים 1994, 1995 וחציו הראשון של שנתון 1996, אשר קיבלו צו גיוס למועדים שונים החל מחודש אוגוסט 2013, ואשר לא התייצבו לגיוס בשל החלטות כלליות של שר הביטחון", נכתב בהחלטת בג"ץ.

דחה את החלטת הגיוס שוב. יעלון|צילום: חדשות 2

יעלון החליט בדצמבר: גיוס החרדים יידחה לאפריל

קביעה זו יוצאת נגד החלטתו של שר הביטחון משה יעלון, שהודיע בחודש דצמבר על דחייה נוספת של גיוס 1,800 בני הישיבות. יעלון דחה את גיוסם של החרדים עד לחודש אפריל 2014, אלא שהחלטת בג"ץ מציגה מציאות אחרת.

גיוס החרדים נדחה כבר שלוש פעמים עד עתה, בטענה שאין טעם לגייס את בני הישיבות כשהצעת חוק אחרת מקודמת בכנסת, ולפיה החרדים יוכלו לדחות את גיוסם לגיל 21 ואף להתנדב לשירות לאומי.