שאקירה בכותל המערבי, אתמול (צילום: AP)
שאקירה בכותל המערבי, היום|צילום: AP

הזמרת הקולומביאנית ממוצא לבנוני שאקירה נחתה היום בארץ, הספיקה כבר לבקר בכותל המערבי ומחר היא עתידה להיפגש עם הנשיא פרס, שהזמין אותה לישראל, אבל יש קבוצה של פעילי שמאל שהחליטו להעביר לה מסר אחר - וחתמו על מכתב שנשלח אליה מטעם "הארגון לביסוס החרם האקדמי והתרבותי על ישראל", בקריאה שתדיר רגליה מהארץ.

העצומה ששלחו לזמרת נושאת את הכותרת: "אנא שירי למען פלסטין חופשית במקום לחבק את שמעון פרס ואת האפרטהייד הישראלי". בפתח המכתב הם כתבו: "שאקירה היקרה, אנו קבוצת אזרחים ותושבים ישראלים, יהודים ופלסטינים, שרבים מאיתנו אוהבים את המוסיקה שלך. לאחרונה נודע לנו כי הוזמנת לוועידה שעורך נשיא ישראל. אנו מקווים שתתייחסי בכובד ראש לטענתנו, שלפיה עליך לסרב להשתתף באירועי תרבות בינלאומיים שמובילים מדינת ישראל, מנהיגיה ואנשי הדרג הבכיר שלה".

לטענת חותמי המכתב, "יזמה ישראל את האירוע בניסיון להסיח את תשומת הלב הבינלאומית מהפרת זכויות האדם המתמשכת של הפלסטינים מתוך מטרה לקבל לגיטימציה למנהיגים הפוליטיים הבכירים שלה, כמו שמעון פרס. השתתפותך באותה הוועידה תתן תוקף לאותם הניסיונות".

"פרס אחראי לפיגועים המוניים בדרום לבנון ובעזה"

לא צנועה. שאקירה (צילום: AP)
שאקירה בהופעה. "קורבן לניצול מצד ישראל"|צילום: AP

בשל המועד המאוחר שבו שיגרו את הפנייה לזמרת, הסבירו חותמי העצומה הישראלים כי "אנו מבינים שבשלב כזה יהיה זה קיצוני להודיע על ביטול ההשתתפות, אבל בכל מקרה אנו סבורים שעליך להבין שבעצם השתתפותך באירועים מסוג זה, את עצמך הופכת קורבן לניצול מצד ישראל שמנסה ליצור לעצמה תדמית נורמלית באמצעות אירועי תרבות. כל אלו נועדות להסתיר את המציאות, שבה 1.6 מיליון פלסטינים בעזה חיים בתנאי מצור ו-2.5 מיליון אחרים נתונים לכיבוש צבאי בגדה המערבית ללא אזרח. אלו שחיים בתוך ישראל כפופים לחוקים גזעניים". 

"השתתפותך בכנס תתפרש כהסכמה מצדך למציאות החיים של הפלסטינים שיצר הכיבוש הישראלי בניגוד לחוק, בין היתר באמצעות חומות לסיפוח אדמות, גדרות ומחסומי צבא", הסבירו אנשי השמאל. 

לכן, הם קראו לשאקירה "להצטרף למאות אמנים, אנשי אקדמיה, יוצרי קולנוע וסופרים מכל רחבי העולם שכבר הבהירו את מורת רוחם מהפרת זכויות האדם של הפלסטינים, ובכך הם מסייעים להביא לקץ הדיכוי הישראלי".

חותמי העצומה ביקשו להביא לידיעת שאקירה את "פרצופו האמיתי" של נשיא מדינת ישראל, שהיא עתידה לפגוש: "את עתידה לשתף פעולה עם מר פרס, שהוא איש תעמולה בכיר של ממשלות ישראל שעשו שימוש בכלי נשק כמו פצצות מצרר וזרחן האסורים על פי הדין הבינלאומי באזורים מאוכלסים בצפיפות ברצועת עזה ובדרום לבנון. מר פרס אישר את חטיפתו של מרדכי ואנונו וההתעללות בו. בזמן שהוא עצמו היה ראש ממשלה, באפריל 1996, הוא היה אחראי לפיגוע המוני בכפרים בדרום לבנון במטרה מפורשת להפוך את תושבי האזור לפליטים שיציפו את ביירות".

על העצומה חתומים הישראלים: נועה אבנד, אושר בר, נטע גולן, איריס חפץ, שיר חבר, ליעד קנטורוביץ, אסף קינצקר, עידו מדיקס, עופר ניימן, ד"ר דוד ניר, ליהי רוטשילד, יונתן שפירא, יונתן סטנצ'ק, אליאן ויצמן ומיכל זק. 

על הכוונת: האמנים שאמורים להופיע בקיץ

ליהי רוטשילד
ליהי רוטשילד|צילום:

ליהי רוטשילד מתל אביב, אחת מחותמות העצומה ופעילה בארגון "תמיכה מבפנים ביוזמה הפלסטינים לחרם", תיארה בשיחה עם חדשות 2 את החשיבות שהיא רואה במהלך, את ציפיותיה משאקירה ואת מה שהיא מקווה שיתרחש בחודשים הבאים.

"לא היה משהו חריג כלפי שאקירה. אנחנו כותבים ופונים לרבים מנאמנים ומאישי הציבור שמגיעים לישראל ושאקירה היא פשוט אחת מהם. מכיוון שהיא כבר הגיעה לארץ, אני מצפה ממנה לתכנן את הביקור שלה כך שייתאם את הקריאה הפלסטינית לחרם: לא לשתף פעולה עם מוסדות ישראליים, לא להיפגש עם הנשיא פרס או עם נציגים אחרים של הממשלה ולהפוך את הביקור שלה לאקט מחאה נגד הכיבוש והאפרטהייד", הסבירה רוטשילד.

היא סבורה כי "כל דבר שמשדר לעולם שבישראל מתנהלים חיים של "עסקים כרגיל" או מייצר תפיסה של נורמליות לגבי מה שקורה כאן הוא בעיניי לא לגיטימי. הסיבה היא שמיליון וחצי איש נתונים למצור בעזה ושלושה מיליון אחרים נמצאים תחת כיבוש בגדה המערבית. הדיכוי והאפליה נמצאים לא רק בגדה המערבית אלא גם בתוך ישראל".

רוטשילד טענה כי שום ביקור של אמן בישראל אינו יכול להיות נקי מפוליטיקה, שכן "מדינת ישראל מקיימת מדיניות של אפרטהייד וכיבוש ומסרבת להכיר בזכויות של הפליטים הפלסטינים. זה אומר שהיא לא בקונצנזוס. המצב כאן הוא לא מצב נורמלי ואסור לתת לו לגיטימציה".

לשאלה האם לא מדובר כאן בצעד ענישה קולקטיבי כלפי אזרחי ישראל כמקשה אחת, הסבירה רוטשילד: "אני חושבת שהאוכלסיה האזרחית כאן סובלת ממדיניות הדיכוי שמופעלת כאן מצד אחד, ומצב שני אני חושבת שלכל אזרח כאן יש אחריות למדיניות של הממשלה ולכך שהמצב הזה נמשך. לכן לא מדובר כאן בענישה קולקטיבית אלא בהטלת אחריות על מי שגרמו לכך".

באשר לאמנים שצפויים להופיע בישראל במהלך חודשי הקיץ, סיפרה רוטשילד כי היא וחבריה כבר פנו אליהם בקריאה דומה לבטל את ביקוריהם - וזקפה לזכות היוזמה כמה הצלחות. "רוב האמנים שאמורים להגיע קיבלו פניות מאתנו. היו כמה מהם שכבר הודיעו על ביטול בעקבות זאת", סיפרה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק