הוועדה לביקורת המדינה קיימה הבוקר דיון מיוחד על דוח מבקר המדינה בפרשת מסמך הרפז. בדיון השתתפו מבקר המדינה יוסף שפירא, מבקר המדינה לשעבר מיכה לינדנשטראוס שחיבר את מרבית הדוח וגם הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי. את הדיון העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.

במהלך הדיון אמר עו"ד רז נזרי, עוזר ליועץ המשפטי לממשלה, כי "כתב האישום נגד הרפז מוכן, ויש ראיות בנושא". לדבריו, הסיבה לכך שטרם הוגש כתב אישום היא בדיקה של מבקר המדינה ושל המשטרה הצבאית שעדיין נערכת. "אם יתגלה שיש מעורבים חדשים, נצטרך להוסיף אותם", הבהיר.

הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי לא הזכיר את שר הביטחון לשעבר ברק בשמו, אך מתח ביקורת חריפה על כך שהדרג המדיני התערב במינויים בצה"ל. "עלי לא מקובל שתהיה עצירה כוללת של המינויים כפי שהיה בשנה האחרונה", אמר אשכנזי. "זה פוגע פגיעה קשה בצבא, הרי לא במקרה הדרג המדיני מאשר ורק לרמטכ"ל יש סמכות למנות. זאת הדרך המרכזית שלו לממש את האחריות הפיקודית שלו על הצבא - פה היתה פגיעה אנושה בדבר הזה".

אשכנזי דחה את הטענות לניסיון חתירה של הדרג הצבאי תחת הדרג המדיני. "המבקר קבע שלא היה כל ניסיון לפוטש, ושלא היה לי או לסביבתי כל חלק בכתיבת המסמך, זיופו והדלפתו", הדגיש הרמטכ"ל לשעבר.

לדברי אשכנזי, יש לקבוע בחוק שכהונת הרמטכ"ל תימשך ארבע שנים במקום המצב הנוכחי שבו הרמטכ"ל משרת בתפקידו למשך שלוש שנים ונאלץ לאישור של שנה נוספת מהדרג המדיני. "טוב עשה היועץ המשפטי לממשלה הקודם, שעם המינוי שלי הוא תחם את התקופה", אמר.

מבקר המדינה לשעבר מיכה לינדנשטראוס טען כי לדעתו, הגיע הזמן להגיש כתב אישום בפרשה. "החקירה לא היתה מספיק רצינית - מדובר בנושא החמור ביותר שאני מכיר מאז אוטובוס 300 בנוגע למערכת הביטחון", הדגיש לינדנשטראוס.

מבקרי המדינה לינדנשטראוס ושפירא (צילום: יוסי זילברמן חדשות 2)
המבקרים, הבוקר|צילום: יוסי זילברמן חדשות 2

יו"ר הוועדה, ח"כ אמנון כהן מש"ס, טען כי המשטרה המליצה כבר לפני שלוש שנים להעמיד לדין את בועז הרפז - מי שהואשם כי יצר וכתב את המסמך שעורר סערה. לדבריו של ח"כ כהן, היועץ המשפטי לממשלה נמנע מלהכריע בנושא וגורר את החלטתו למרות הזמן הרב שחלף.

"לא ייתכן שהחלטה כל כך ברורה של המשטרה, תיתקל בסחבת ובחוסר מעש של היועץ המשפטי", אמר ח"כ כהן לפני הדיון. "שלוש שנים הן מספיק זמן להכרעה".

משתתפים נוספים שהגיעו לדיון הם מנכ"ל משרד הביטחון אודי שני, סגן הרמטכ"ל האלוף גדי אייזנקוט, נציגי משרד מבקר המדינה, משרד הביטחון וצה"ל, משרד המשפטים, המשרד לביטחון פנים, משרד ראש הממשלה, תנועת אומץ, התנועה לאיכות השלטון ולשכת המבקרים הפנימיים.

בתחילת השנה פורסם דוח המבקר החמור על פרשת הרפז, לאחר שהמבקר הקודם, מיכה לינדנשטראוס, פתח בבדיקת הנושא באוקטובר 2010. על פי מסקנות הדוח, התקיימה התנהלות פסולה ולא ראויה במערכת היחסים בין לשכת הרמטכ"ל אשכנזי ללשכת שר הביטחון דאז אהוד ברק.