יו"ר הכנסת, ח"כ יולי אדלשטיין, הודיע היום (ב') כי הבחירות לנשיאות המדינה ייערכו ב-10 ביוני. תושבי המדינה לא ייקחו חלק בבחירה, אלא ייאלצו להמתין לתוצאות שיגיעו ממשכן הכנסת, למוצא פיהם של הח"כים. המדריך המלא לקראת יום הבחירה ההיסטורי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לפי חוק יסוד: נשיא המדינה, על המועמדים לנשיאות להגיש את מועמדותם בכתב עד 14 יום לפני יום הבחירות. כל אזרח שהוא גם תושב ישראל כשיר להיות מועמד לכהונה כנשיא אם אסף חתימות של לפחות עשרה חברי כנסת. יו"ר הכנסת יכריז על רשימת המועמדים הסופית לא יאוחר משבוע לפני יום הבחירה.
ביום הבחירה יקבעו 120 חברי הכנסת את זהות נשיאה העשירי של מדינת ישראל בהצבעה חשאית במליאה. האזרח מספר אחד הבא יהיה המועמד שיזכה ב-61 קולות או יותר של חברי הכנסת. במידה שאף מועמד לא יזכה ברוב מוחלט של קולות, ייערך סיבוב שני בין שני המועמדים בעלי מירב הקולות.
בשיחה עם חדשות 2 Online, מסביר פרופ' אבי דיסקין, מומחה למדעי המדינה מהאוניברסיטה העברית, על השינוי שעברה לאחרונה פרוצדורת בחירת הנשיא: "בעבר, גם בסיבוב השני נדרש הזוכה לקבל רוב מוחלט של קולות, כלומר 61 הצבעות. בבחירות הנוכחיות המנצח בסיבוב השני יהיה זה שיקבל את רוב הקולות, ללא חשיבות כמה קולות הוא קיבל. לצורך העניין בסיבוב השני יוכל להיבחר נשיא שקיבל שש קולות אם למועמד השני הצביעו רק ארבעה חברי כנסת. אם שני המועמדים בסיבוב השני יקבלו מספר זהה של קולות תערך הצבעה חוזרות".
בעניין חתימות חברי הכנסת מבהיר פרופ' דיסקין כי "חבר כנסת יכול להעניק חתימה רק למועמד אחד. חבר כנסת שהעניק חתימה לשני מועמדים או יותר קולו ייפסל". לגבי הצהרות המועמדים לנשיאות כי קיבלו "התחייבות" לחתימה מחברי כנסת מבהיר פרופ' דיסקין כי להתחייבות כזו אין כל ערך. "התחייבות בעל פה או על גבי העיתון שווה כקליפת השום", מסביר פרופ' דיסקין, "רק להצעת מועמד שמוגשת בכתב ליו"ר הכנסת, או חתימה במילים אחרות, יש תוקף".
פרופ' דיסקין מדגיש כי חתימה עבור מועמד מסוים אינה מחייבת את חברי הכנסת גם בבחירה בו. "בגלל שהבחירה לנשיא היא חשאית אין בהכרח קשר בין החתימות ובין ההצבעה בפועל. ישנה אפשרות שמועמד שקיבל מעט חתימות ינצח בסופו של דבר בהצבעה", ציין.
המועמדים הרבים מחזיקים כעת אצבעות, ומפעילים את הקשרים בתקווה להיבחר ולהיכנס למשכן, אך עליהם לדעת כי מדובר בתפקיד שאותו ניתן למלא רק פעם אחת, לכהונה שנמשכת 7 שנים.