אחרי הצעת חוק המשילות של ישראל ביתנו, שבעקבותיה נמתחה ביקורת חריפה במערכת הפוליטית, הגיש היום ח"כ רונן הופמן את הצעת חוק שינוי שיטת הממשל של יש עתיד.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ההצעה, שגובשה לאחר התייעצות עם גורמי אקדמיה, חוקרים ומומחים רבים, מעגנת את ההסכמות שהושגו בהסכמים הקואליציוניים ולטענת מחבריה, תביא לאיזון בריא בין יכולת הביקורת של האופוזיציה לבין הצורך ברציפות שלטונית.
הצעת החוק לא מגבילה את האופוזיציה בהגשת הצעות אי אמון, אך קובעת כי הצעת אי אמון תבקש למעשה להביע אמון בממשלה חדשה ותשמר את הרציפות השלטונית. זאת בניגוד להצעת החוק של ישראל ביתנו, שלפיה נדרש גיבוש רוב של 61 ח"כים כדי שניתן יהיה לדון בהצעת אי אמון בממשלה.
מניעת תרבות ה"סחטנות" הפוליטית
עוד קובעת ההצעה כי מספר השרים לא יעלה על 18 ומספר סגני השרים לא יעלה על 4. זאת, במטרה להביא לצמצום הממשלה ומניעת תרבות ה"סחטנות" הפוליטית. לפי ההצעה לא יהיו שרים ללא תיק וכל שר יהיה אחראי על תיק אחד בלבד.
לגבי העלאת אחוז החסימה, הצעת החוק קובעת כי הוא יעלה ל-4%, תוך מתן אפשרות לברית עודפים בין יותר משתי רשימות מועמדים - "מנגנון שיבטיח ייצוג אמיתי ומניעת בזבוז קולות בבחירות", לשון ההצעה.
"בבחירות האחרונות ניתנו 7.1% מהקולות למפלגות שלא עברו את אחוז החסימה" אמר ח"כ הופמן. "חלוקת הקולות של רשימות שלא עברו את אחוז החסימה למפלגות אחרות בגוש, איתן נחתמה ברית עודפים, תבטיח שקולות אלה לא יתבזבזו וכי קולם של האזרחים שהצביעו בעדן יישמע וייוצג".
הופמן הדגיש כי "הצעת החוק שלנו היא מידתית ומייצגת איזון בין העקרונות השונים החשובים לרציפות שלטונית וחיזוק הדמוקרטיה הישראלית. יכולתה של האופוזיציה לבקר את הממשלה ולהגיש הצעות אי אמון נשמרת, ובו בזמן אנו עומדים על עקרון הרציפות השלטונית הנחוץ כל כך".