ביום ראשון נדע מי ברשימה של נתניהו (צילום: חדשות 2)
ביום ראשון נדע מי ברשימה של נתניהו|צילום: חדשות 2

על רקע סיום מבצע "עמוד ענן" וההחלטה על הפסקת האש, תתכנס היום אחר הצהריים ועדת הבחירות של מפלגת הליכוד, כדי לאשר סופית את ההחלטה לקיים את הפריימריז במפלגה ביום ראשון הקרוב. מחר תתחיל פרישת עמדות המחשוב עבור 122 אלף מתפקדי הליכוד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים?הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בימים האחרונים שרר מתח רב בליכוד נוכח המצב הביטחוני שהלך והסלים ולאור הקריאות במפלגה לשקול לדחות את הבחירות הפנימיות. הראשון מבין השרים שהעלה את האופציה בריש גלי, ולא רק בשיחות סגורות, היה גלעד ארדן. "אם מבצע עמוד ענן יימשך, לא ניתן יהיה לקיים את ההליכים הדמוקרטים במפלגות הגדולות לבחירת מועמדיהן, ולכן לדעתי נצטרך לדחות את הבחירות כדי לא לסכן את ציבור המצביעים ביציאתם לקלפיות", אמר ארדן. "צו השעה הוא שמירה על לכידות ואחדות העם סביב המערכה להשבת הביטחון. אחר כך יוכל כל אחד לבחור מי ראוי שינהיג", הסביר.

אין תמונה
ח"כ שאמה הכהן

גם חבר הכנסת כרמל שאמה-הכהן הביע התנגדות לקיום הפריימריז במידה והמבצע יימשך. "לא רצוי ולא ראוי שמפלגת השלטון תקיים בחירות פנימיות במקביל למבצע צבאי רחב היקף, כשעשרות אלפים מגויסים לחזית בצווי 8 וכשרבע מהעם תחת מטחי טילים. יש להרחיק כל מחלוקת פנימית מסדר היום הציבורי כל עוד הלחימה נמשכת", טען. ח"כ שאמה-הכהן אף פרסם בעמוד הפייסבוק שלו כי "בימים אלו חשוב שמלוא האנרגיה ותשומת הלב של ראש הממשלה, השרים הבכירים ואפילו של חברי הכנסת, תהיה נתונה למאמץ ההכרעה בדרום, חיבוק ואיחוד כל חלקי העם. קיום הישורת האחרונה של הבחירות הפנימיות בליכוד לא יאפשר זאת ולכן ראויות שדחייתן תישקל בחיוב". חברי כנסת ושרים אחרים העדיפו שלא לומר את הדברים בפומבי, אך רמזו כי ייתכן שלא יהיה מנוס מדחיית הפריימריז.

השר מיכאל איתן (צילום: חדשות 2 ו www.miki.org.il)
ייבחר מחדש? השר מיכאל איתן|צילום: חדשות 2 ו www.miki.org.il

בעקבות האיחוד: ח"כים רבים צפויים לא להיבחר

כאמור, סיום המערכה הביטחונית גנז את הקריאות הללו. ביום ראשון, 29 בנובמבר, יבחרו מתפקדי הליכוד את רשימתם לכנסת, וכך את סוף השבוע הקרוב יבלו המועמדים לרשימה לכנסת ה-19 בשכנועים אחרונים במסגרת חוגי הבית והתקשורת. מדובר בבחירות פנימיות גורליות עבור לא פחות משישה או שבעה חברי כנסת ושרים בכירים בממשלה, שעל פי ההערכות צפויים למצוא עצמם מחוץ לכנסת הבאה, במיוחד לאחר האיחוד של הליכוד עם מפלגת ישראל ביתנו, שעל פי כל הסקרים מניב למפלגה המאוחדת מספר מנדטים נמוך יותר מאשר אם היו רצות בנפרד.

התחרות המרכזית מתמקדת ברשימה הארצית, כאשר על כניסה ל-20 המקומות שהיא מאיישת מתמודדים לא פחות מ-30 מועמדים. חברי הכנסת שהתמודדו במערכת הבחירות הפנימיות הקודמת ברשימת המחוזות לא יוכלו לעשות זאת פעם נוספת, על פי תקנון המפלגה. זוהי הסיבה המרכזית להערכה, או לעובדה, שחברי כנסת מכהנים מסוימים לא ייכללו ברשימה הבאה. כל אחד ממתפקדי הליכוד יוכל לסמן 12 שמות ברשימה הארצית, ושם אחד בלבד במחוז אליו הם משתייכים. אחרי בחירת רשימת הליכוד, היא תאוחד בשיטת הריץ'-רץ' עם רשימת ישראל ביתנו, שתיקבע בוועדה מסדרת.

תהיה סגנית שר? חוטובלי (צילום: רויטרס)
קרב מעניין בין המועמדות. חוטובלי|צילום: רויטרס

בנוסף לאנשי המחוזות מתמודדים בפריימריז בליכוד גם אנשי קדימה לשעבר, ביניהם יו"ר ועדת החוץ והביטחון לשעבר צחי הנגבי, חברת הכנסת יוליה שמאלוב-ברקוביץ', חבר הכנסת אריה ביבי, הכלכלן שלמה מעוז, ראש חטיבת "מנהיגות יהודית" בליכוד משה פייגלין, שגריר ישראל לשעבר בוושינגטון זלמן שובל. בנוסף תירשם תחרות מעניינת בין הנשים המכהנות כיום: השרה לימור לבנת, סגנית השר גילה גמליאל, סגנית השר לאה נס, ח"כ מירי רגב וח"כ ציפי חוטובלי. שתי מתמודדות חדשות שמעוניינות לצלוח הפעם את הכניסה לרשימה הן קטי שטרית וקרן ברק.