הפרה של ההסכמים. לפיד|צילום: AP, חדשות

הלילה הסתיימו דיוני ועדת פרי ללא תוצאות, לאחר שהצעת הוועדה עלתה להצבעה, שם נתקלה בשוויון - שלושה חברים תמכו בהצעה ושלושה חברים התנגדו לה. מוקד המחלוקת - הסנקציות שיוטלו על המשתמטים משירות ועל הישיבות בהם הם לומדים. בשלב זה טרם ידוע האם ההצעה תעלה השבוע לדיון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

שר הביטחון, משה (בוגי) יעלון, התנגד להצעה לפיה יוטלו סנקציות פליליות על משתמטים משירות ביטחון וכן הציע כי לשר הביטחון יוענקו סמכויות המאפשרות לו להחליט על השימוש באותן סנקציות - על פי יעדי הגיוס של אותה שנה. יעלון אף ביקש לבטל את חובת הגיוס במתווה הקבע, שלוש שנים לאחר כניסת ההסכם לתוקף, אך יו"ר הוועדה, השר יעקב פרי התנגד בהוראתו של שר האוצר לפיד, והישיבה פוזרה לאחר שההצבעה נקלעה למבוי סתום.

איום ראשון על שלמות הקואליציה

המבוי הסתום בדיוני הוועדה מוביל לאיום ראשון על שלמות הקואליציה - שהוקמה רק לפני חודשיים. ב"יש עתיד" זועמים על התנהלות חברי הליכוד-ביתנו בעת דיוני הוועדה ואומרים כי יש סכנה שהממשלה תחמיץ הזדמנות היסטורית.

"התנהלות שרי הליכוד-ביתנו בדיוני ועדת פרי לשוויון בנטל היא הפרה בוטה של ההסכם הקואליציוני", נכתב בהודעה מטעם מפלגת יש עתיד עם התפזרות הוועדה. "ההתנהלות מעמידה בסכנת החמצה את ההזדמנות ההיסטורית להביא לשוויון בנטל השירות הצבאי והכלכלי", הוסיפו.

עוד נכתב בהודעה כי "החלת חוק שירות ביטחון על כלל האוכלוסייה היא צעד הכרחי ביצירת שוויון בנטל בחברה הישראלית, והיעדרה מעמד בסכנה את המשך קיומה של הקואליציה".

הוועדה אישרה את סעיף הארכת השירות לבני ישיבות ההסדר בחודש נוסף, מ-16 ל-17 חודשי שירות. המתווה המקורי של ועדת פרי הציע להרחיב את חודשי השירות בהדרגה לשנתיים, אך בשל התנגדותו של נציג הבית היהודי בוועדה, שר השיכון והבינוי אורי אריאל, הוחלט להתפשר על 17 חודשי שירות.

יעקב פרי (צילום: ורדי כהנא)
דורש סנקציות פליליות. פרי|צילום: ורדי כהנא

"שוויון בנטל - משימה מסובכת"

שרת המשפטים ציפי לבני נתנה את דעתה לסוגיית חוק הגיוס בעמוד הפייסבוק שלה: "שוויון בנטל זו אולי משימה מסובכת, אבל המשימה היא בעיקר מוסרית וחיונית וחברתית". לבני הוסיפה כי "מטבע הדברים בעבודת הוועדה מתגלה עד כמה גדול הפער בין עיקרון השוויון לאופן היישום שלו - או אם תרצו, בין סיסמאות למציאות".

לבני (ארכיון) (צילום: איציק אדרי)
משימה מסובכת. לבני|צילום: איציק אדרי

"הנה אחד הנושאים מקומם במיוחד ושעליו נילחם: בעוד תלמידי ישיבות הסדר משרתים רק 16 חודשים הרי שהמתגייסים החדשים, החרדים ישרתו יותר", כתבה לבני, "התגייסות בני ישיבות ההסדר לשירות קרבי היא ללא ספק ראויה להערכה, אבל בוודאי תסכימו איתי שאי אפשר לצאת בקריאה של 'כולם צריכים להיכנס מתחת לאלונקה' ואז לצאת ממנה לפני כולם! זה לא שוויון בנטל - זה אי שוויון בנטל".

לדיון נכנס מבלי שהוזמן סגן שר החינוך מטעם הבית היהודי אבי וורצמן, שהביע התנגדות לכמה סעיפים שנוגעים לגיוס חרדים. יו"ר הוועדה פרי קרא לעברו "אתם מפריעים לנו להתקדם". בכירים בליכוד אומרים כי המתווה יאושר הלילה בכפוף להסכמים הקואליציוניים, אך שללו שינויים במתווה הנוכחי.

השר לביטחון הפנים, יצחק אהרונוביץ', החבר בוועדה לשוויון בנטל, הגיב למסקנותיה ואמר כי "שמנו פוקוס על מגזר אחד, ובאחר לא נוח לגעת. אני מצפה שייסגר כבר הסיכום שכעבור חמש שנים של התנדבות, הנושא ייכנס לחקיקה דרך השירות האזרחי. הוועדה לשוויון בנטל החריגה, ולא בצדק, את ציבור האזרחים הערבים מהנשיאה בנטל האזרחי. חבל ששעת כושר זו לא נוצלה".