הממשלה אישרה הבוקר, כצפוי, את הצעת ההחלטה שתסדיר את המשך מתן הפטור לאברכים החרדים מגיוס לצה"ל ואת הצטרפותם של כ-1,300 מהם ל"שירות לאומי משמר". במערכת הפוליטית מתחו ביקורת על המהלך אותו כינו עוקף בג"ץ, ובלשכת ראש הממשלה הגיבו לטענות ואמרו: "ההחלטה שהתקבלה היום מאפשרת להמשיך ולגייס חרדים לשירות אזרחי".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הממשלה אישרה ברוב קולות את הצעת ההחלטה שהגיש משרד הביטחון, ודנה בהסדר "שירות לאומי משמר" לכ-1,300 אברכים חרדים בני 22 ומעלה שלהם ילד אחד, או הורים בני 26 ומעלה.
לשכת ראש הממשלה פרסמה לאחר האישור נתונים המציגים לטענתה צידוקים להחלטה. "בשנת 2008 התגייסו 15 חרדים לשירות אזרחי, וכיום יש יותר מ-2000 חרדים שמשרתים", אמרו. "ההחלטה שהתקבלה היום מאפשרת להמשיך ולגייס חרדים לשירות אזרחי".
בלשכת נתניהו הסבירו כי "אלמלא ההחלטה שהתקבלה היום בישיבת הממשלה אלפי החרדים שהיו מעוניינים להשתלב בתהליך של שירות אזרחי במשטרה, במד"א, במכבי האש בשירותי הרווחה ועוד לא היו יכולים להתגייס. מדובר באנשים שמעוניינים לתרום, אך בשל גילם הצבא אינו זקוק להם לשירות צבאי. 85% מאלה שהתגייסו לשירות אזרחי השתלבו לאחר מכן בשוק העבודה".
לבני: יריקה בפרצוץ של הרוב
מרבית המפלגות הגדולות במערכת הפוליטית מגוש המרכז-שמאל מיהרו לפרסם תגובות נזעמות ותקפו את ההחלטה. יו"ר "התנועה", ציפי לבני אמרה: "נתניהו מעדיף את שותפיו הטבעיים לממשלה על פני הנושאים בנטל. כוונת הממשלה לעקוף את בג"ץ ולהמשיך בהנצחת העוול ההיסטורי היא שערורייתית, לא ערכית ואינה עומדת במבחן בג"ץ", קבעה.
לבני הוסיפה כי "ערב בחירות, בוחרת הממשלה לירוק בפניו של הרוב הציוני שמשרת בצה"ל, שמתגייס למילואים בכל פעם מחדש ושלא מוכן עוד לעבור לסדר היום על המחדל המתמשך הזה".
במפלגת "יש עתיד" של יאיר לפיד טענו כי כוונת הממשלה להמשיך לאשר את הפטור לחרדים משירות צבאי במסווה של גיוס מספר זעום לשירות אזרחי בלתי מוגדר היא הולכת שולל של בג"ץ וזריית חול בעיני הציבור. "חוק טל בטל למעשה מזה ארבעה חודשים וחצי ועכשיו מבקשת ממשלת נתניהו להמשיך את המצב הבלתי נסבל שבו ציבור שלם איננו נושא בנטל", הדגישו. "יש עתיד לא תשב בממשלה שלא תביא לשירות לכל ולהשתלבות מלאה בשוק העבודה על פי התכנית המפורטת שהציגה".
"ניסיון להכשיר את ההשתמטות"
בשם העבודה הגיב איציק שמולי, ראש מטה סטודנטים חיילים ומילואימניקים, שציין כי במפלגה כבר גיבשו מתווה חלופי לחוק טל. "בניגוד לממשלת נתניהו, המאופיינת לאורך כל שנות שלטונה באי עשייה ובחוסר יכולת לקבל החלטות מעמיקות, מפלגת העבודה הציגה כבר במושב הכנסת האחרון פתרון הוגן וריאלי המציג מדיניות אלטרנטיבית בנושא חוק טל".
לדבריו, "הצעת החוק של מפלגת העבודה, תבטיח כי בדומה למתווה אותו הציע בן גוריון, בכל שנה ינתן פטור לאחוז מסוים מהמגזר החרדי, צעד שנועד להבטיח גיוס אמיתי ולא ספינים אליהם רגיל נתניהו, המהווים רק מס שפתיים לכבוד הבחירות הקרבות".
"אנחנו רואים עוד דוגמה לניסיון להכשיר את ההשתמטות, בדלת האחורית", טען חבר הכנסת יוחנן פלסנר מקדימה, שעמד בעבר בראשות הוועדה שניסתה למצוא חלופה לחוק טל, "אין כאן הגדלה של מספר המתגייסים, על אף שזה מה שהיינו מצפים לראות לאחר פקיעתו של חוק טל. מספר המתגייסים לא גדל. בדלת האחורית מכשירים כאן את ההשתמטות עד גיל 26. מנסים להחזיר את המציאות של חוק טל שבג"צ קבע שהיא לא חוקתית".