הזעם הציבורי אמש בעקבות פרסום הנתונים שלפיהם ניכרת עלייה חדה בהוצאות לשכת ראש הממשלה, מגיע היום לפתחו של מבקר המדינה. ח"כ איתן כבל (העבודה) פנה במכתב למבקר המדינה ובו בקשה לבדוק את העלייה החדה בהוצאות של מעון ראש הממשלה בארבע השנים האחרונות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"בעת הזאת בה מוטלות גזירות כלכליות קשות על הציבור בישראל, צורמת במיוחד העובדה שבית ראש הממשלה מתנהל כמו ביקום מקביל המנותק לחלוטין מהמציאות", כתב כבל. "ברור לכל בר דעת כי מעון ראש הממשלה הוא מקום המשמש גם לצרכי עבודה ואירוח ולכן הוא נהנה ובצדק מתקציבים נדיבים, אבל נדמה שבמקרה הנדון נרמסה כל נורמה של צניעות או מידתיות".
ח"כ כבל ביקש לערוך בדיקה מעמיקה של הנושא ולבחון אם ההוצאות מחייבות: "בתקופה בה חותם ראש הממשלה על תקציב שפוגע כמעט בכל בית בישראל ומבקש מהעם להדק את החגורה, אנו מצפים ממנו לשמש דוגמה אישית ולצמצם בהוצאות הממומנות מכספי משלם המיסים. לצערי הנתונים מראים כי הוא בחר בדרך ההפוכה והביא לעלייה בלתי פרופורציונאלית ומנקרת עיניים בניהול מעונו".
מאז 2009: התקציב זינק בכ-80%
בעקבות הלחץ שהופעל מצד התנועה לחופש המידע, חשפה אתמול לשכת ראש הממשלה את הוצאות מעון ראש הממשלה והתקציב המוקדש לסעיפים השונים.
תקציב מעון ראש הממשלה לשנת 2012 עמד על 5.4 מיליון שקל, לעומת כ-3 מיליון שקל בשנת 2009. הנתון הלא מחמיא הזה התקבל בעקבות זינוק של עשרות אחוזים בהוצאות במגוון תחומים - "מזון ואירוח רשמי", "ניקיון ומשק בית", "רכש ריהוט וכלי בית", ועוד.
ההוצאות על "מזון ואירוח רשמי" זינקו בין 2009 ל-2012 בשיעור של 117% - מ-214 אלף שקלים, ל-480 אלף שקלים. ההוצאות על "ניקיון ומשק בית" זינקו ב-118%, מ-553 אלף שקל, ל-1.2 מיליון שקל.
64 אלף שקל על ביגוד, הנעלה, איפור וטיפולי שיער
ההוצאות על "רכש ריהוט וכלי בית" עלו בשנים אלה בשיעור של 77%, מ-61 אלף שקל ב-2009, ל-108 אלף שקל ב-2012. הוצאות הבית הפרטי של הזוג נתניהו בקיסריה עמדו ב-2012 על 318 אלף שקל, לעומת 184 אלף שקל ב-2011. נתונים דומים התקבלו בתחומים נוספים - הוצאות "דמי ייצוג", שהם בין היתר ביגוד, הנעלה, איפור וטיפולי שיער, זינקו בשנים המדוברות מ-33 אלף ל-64 אלף שקלים.
הוצאות התפעול, הכוללים בין היתר חשמל, מים, טלפון, אבל גם סידורי פרחים, כביסה, ציוד משרדי ו"מוצרים מתכלים", עלו מ-510 אלף שקלים ב-2009, ל-731 אלפי שקלים ב-2011, אך דווקא ירדו ב-2012, ל-682 אלפי שקלים.
הציבור כבר הבין את חשיבותה של השקיפות
עו"ד עופר דורון מהתנועה לחופש המידע אמר בעקבות חשיפת ההוצאות כי "עתירות משפטיות לפי חוק חופש המידע נועדו לברר שאלות אמיתיות בנוגע ליחס בין זכות הציבור לדעת לבין אינטרסים אחרים כגון הזכות לפרטיות, ביטחון המדינה וכו'. במקרה זה, נדרש הליך משפטי רק בשל העובדה שמשרד ראש הממשלה התעלם מדרישה בסיסית לקבלת מידע, שאמור להיות חשוף לציבור באופן יזום על ידי הרשות עצמה. נותר לקוות שבפעם הבאה לא נזדקק להליך משפטי לקבלת מידע בסיסי מעין זה".
עו"ד אלונה וינוגרד מהתנועה הדגישה: "המידע שהגיע בעקבות הלחץ הציבורי שהפעילה התנועה לחופש המידע, הוביל לכך שמשרד ראש הממשלה, העביר מידע ראשוני וכפי הנראה, לא מפורט דיו על הוצאות המעון. העניין הציבורי בתקופה האחרונה מלמד, שהציבור כבר הבין את חשיבותה של השקיפות ברשויות המדינה. עכשיו רק נותר, שמקבלי ההחלטות באותם גופים יפנימו גם הם, את חובתם לפעול תוך מתן דין וחשבון לשולחיהם".
מתקשורת ראש הממשלה נמסר בתגובה: "הסכומים המתפרסמים על הוצאות המעון הרשמי של ראש ממשלת ישראל כוללים את ההוצאות על האירועים הרשמיים המתקיימים במעון ראש הממשלה ואת ההוצאות עבור פגישות העבודה הרבות המתקיימות במעון. בחודשים האחרונים קיים חשב משרד ראש הממשלה עבודת מטה שקבעה מסגרת תקציבית נפרדת להוצאות האירוח לאירועים ולפגישות העבודה שמתקיימות במעון הרשמי של ראש הממשלה".