האם הממשלה תצליח לקדם את חוק עונש מוות למחבלים? שר הביטחון אביגדור ליברמן הודיע הבוקר (שלישי) כי החוק השנוי במחלוקת יובא לדיון בשבוע הבא בכנסת. אתמול פורסם כי נתניהו החליט לתמוך בהצעת החוק.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"לאחר למעלה משלוש שנות מאבק עיקש, ביום רביעי הבא (14.11) חוק עונש מוות למחבלים יובא סוף סוף לדיון בוועדת חוק חוקה ומשפט ולאחריה לאישור בקריאה ראשונה במליאת הכנסת", כתב ליברמן בחשבון הפייסבוק והטוויטר שלו. "לא נוותר ולא נעצור עד שנשלים את המשימה", הוסיף.
בינואר 2018 עברה הצעת החוק שקוראת לגזור עונש מוות על רוצחים בפעולות טרור במליאת הכנסת בקריאה טרומית. ההצעה עברה ברוב של 52 חברי כנסת לעומת 49 שהצביעו נגד, לאחר דיון סוער.
נתניהו: עקרונית - עונש מוות גם למבצעי הפיגוע בדומא
במהלך הישיבה עלה ראש הממשלה נתניהו לשאת דברים וביקש מהכנסת לאשר את הצעת החוק. "אמרתי שיש מצבי קיצון בהם אנשים מבצעים פשעים איומים שלא מגיע להם לחיות", אמר נתניהו. "מגיע להם מלוא כובד העונש. אמרתי שאנחנו תומכים בשינוי החוק במצבים הללו".
ראש הממשלה התייחס לשינוי שהוא מעוניין להשיג בעזרת החוק. "השינוי המרכזי שאנחנו מדברים עליו הוא היכולת לקבל החלטה כזאת לא בהנחיית הממשלה או שר הביטחון אלא לקבל את ההנחיה ברוב של שניים מתוך שלושה שופטים", הסביר נתניהו והתייחס לצורך של הממשלה לדון בחוק. "אין צורך משפטי בהחלטת קבינט אך ראוי שהממשלה תקיים החלטה כזו. אמרתי שנעשה זאת בין הקריאה הטרומית לראשונה".
במהלך נאומו של ראש הממשלה חזר חבר הכנסת אחמד טיבי, ששימש על תקן יו"ר המליאה את נתניהו, על שאלה שנשאלה במליאה, האם הוא תומך בעונש מוות גם ל"מחבלים שביצעו את הפיגוע בכפר בדומא". ראש הממשלה ענה ש"עקרונית כן".
ליברמן אמר אז: "זהו יום חשוב להרתעה הישראלית ולמלחמה בטרור. עמדנו במילתנו וחוק עונש מוות למחבלים עבר בקריאה טרומית. זו התחייבותנו הערכית והמוסרית למשפחות השכולות, למצות את הדין עם המחבלים המרצחים בני העוולה. דם יהודי אינו הפקר". עוד הוסיף ליברמן: "ההצבעה מסמלת שינוי מדיניות דרמטי - כעת יש לנו את הזכות לתבוע מהתביעה הכללית והצבאית לדרוש הטלת עונש מוות על מחבלים".
בפברואר 2018, בצעד נדיר, קרא שופט צבאי בדעת מיעוט לגזור עונש מוות על המחבל שרצח שלושה מבני משפחת סלומון בחלמיש. "האם יש די בעונש שתוצאתו היא שהנאשם לא יראה עוד אור יום עד אחרית ימיו? או שהנאשם צריך להשיב את נשמתו לאל עכשיו, כפי שהנאשם רצה ואולי רוצה גם היום", אמר השופט בדעת מיעוט, דב גלבוע (גרינבוים). לבסוף נגזרו עליו ארבעה מאסרי עולם.
"בשאלה מה הוא העונש שעלינו לגזור על הנאשם אינני יכול להסכים עם דבריו המלומדים (של השופט ליברמן)", נימק השופט גלבוע את החלטתו. "מדובר בנסיבות חריגות במיוחד בהן בוצעו העבירות. הוא פעל כמי שרוצה לטבוח בדם קר בבני אדם והחליט כי זה ייעשה בישוב חלמיש. צפיתי בפניו של הנאשם שמילא פניו בחיוך כל העת גם אל מול בני המשפחה שתיארו את מעשה הרצח, אני קובע שדינו של הנאשם הוא אחד בלבד - דינו מוות".