מצעד ראשי העיר שנחקרו, נכנסו לכלא או שאיום הגשת כתבי אישום עדיין מרחף מעל ראשיהם בשנים האחרונות מדגים עד כמה נהפך השלטון המקומי לחצר האחורית של מדינת ישראל. אפילו סדרת המערכונים בתוכנית "ארץ נהדרת" שמציגה את התנהלותה של עירייה פיקטיבית בשם רמת הוד לא רחוקה מהמציאות. דוח מבקר המדינה שמתפרסם היום (שלישי) חושף כי מדובר במציאות כאובה שמתרחשת מדי יום ביותר מדי רשויות מקומיות ברחבי הארץ.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הדוח המיוחד שמפרסם המבקר, השופט בדימוס יוסף שפירא, שעוסק ברשויות המקומיות מעלה אינספור ליקויים ומחדלים, חלקם על גבול הפלילי, בהתנהלות של מספר רשויות מקומיות במדינת ישראל. עבירות בנייה שעלולות לסכן חיי אדם, אישור תקציבים של מיליונים ללא כל דיון והתנהלות שמעלה חשש לניגוד עניינים היא מנת חלקן של רבות מהרשויות המקומיות שנבדקו בדוח.
למשל בפרק שעוסק בעיריית בית שמש מצביע המבקר על שורה ארוכה של ליקויים, שחלק ניכר מהם כבר הועלו בביקורת הקודמת של משרד המבקר בשנת 2011. בביקורת הנוכחית מצא המבקר תופעה מדאיגה לפיה העירייה דיווחה על תיקון הליקויים אף על פי שרובם כלל לא תוקנו. אחד הליקויים המרכזיים עליו הצביע הוא תופעת העסקת קרובי משפחה. הדוח מעלה כי בספטמבר 2016 הועסקו בעירייה 568 עובדים שיש ביניהם קרבת משפחה, מתוך 1,078 עובדי העירייה - כ-53% מכלל העובדים בעירייה.
במקרה של סגן ראש העיר, מאיר בלעיש, הוא השתתף בוועדה לקבלת עובדים גם כשהייתה לו היכרות מוקדמת עם חלק מהמועמדים שהתקבלו לעבוד בעירייה על סמך המלצתו. קרוב משפחתו, מנהל אגף משאבי אנוש, היה אף הוא חבר בוועדה. "על סגן ראש העירייה, מר מאיר בלעיש, לחדול מכל פעילות בעניינים הקשורים לכוח אדם בעירייה משום שיש בכך חשש לניגוד עניינים ופגיעה באמון הציבור", מבהיר המבקר.
לא רק ב"ארץ נהדרת": ההשראה של רמת הוד נחשפת
אולם נדמה כי מי שהפכה את תופעת מינוי קרובי המשפחה ללא פחות מאומנות היא המועצה המקומית באר יעקב. גם אם כמותית מדובר בהיקף מצומצם יותר מכפי שמתרחש בבית שמש (בבאר יעקב "רק" לכ-30% מהעובדים יש קרובי משפחה בקרב עובדיו ונבחריו), מבחינה איכותית, המצב שם חמור בהרבה. לכן אין זה מפתיע שיוצרי "ארץ נהדרת" בחרו לבסס את סיפורה של רמת הוד על ההתנהלות במסדרונות עיריית באר יעקב.
בדוח משנת 2010, הצביע המבקר על כך שתשעה עובדי הרשות הינם קרובי משפחה של ארבעה חברי מועצה והתקבלו לעבודה מבלי לקבל את האישור הנדרש ממשרד הפנים. "הרשות לא זו בלבד שלא הפיקה את הלקחים הדרושים מהדוח האמור, אלא גם רמסה ברגל גסה את הוראות הדין וקלטה לשורותיה עוד 16 קרובי משפחה של שישה חברי מועצה", כותב המבקר.
יתרה מזאת, לחבר המועצה מוטי זייפתי לא פחות מ-16 קרובי משפחה המועסקים ברשות המקומית, בהם שתיים מבנותיו, אחיו ושתי כלותיו. על התנהלות זו של זייפתי, העיר המבקר: "האופן שבו פעלה הרשות בעניין קליטת קרוביו של חבר המועצה מעלה חשש לפגיעה חמורה במינהל התקין ובטוהר המידות".
הכשלים במינוי המקורבים ממשיכים גם מעבר לקרבה המשפחתית ולא פוסחים על בעלי זיקה פוליטית. במקרה של ראש המועצה, ניסים גוזלן, הוא פעל בשנים 2017-2014 בניסיון למנוע את פיטוריהם של שני עובדים בעלי זיקה פוליטית אליו, זאת חרף ניסיונותיהם של המנכ"לית לשעבר והמנכ"ל דאז להביא לסיום העסקתם. על התנהלות זאת של ראש המועצה כתב המבקר: "ראש המועצה פעל בחריגה מסמכותו, שלא בהתאם לכללי מינהל תקין ואף בניגוד עניינים".
ניפוח תקציבים ותרבות של תפקוד לקוי
על המועצה כולה המבקר הוסיף: "בתקופה הרלוונטית לדוח רווחה ברשות תרבות של תפקוד לקוי ואי-תקינות מינהלית העלולה להגיע עד כדי פגיעה בטוהר המידות, ובעניינים מסוימים פעלו חברי מועצה והעומד בראשה שלא כדין. אופן תפקודה של הרשות מצביע על זלזול בהוראות חוק שיש בו כדי לגרום לפגיעה באמון הציבור".
הליקויים החמורים שעולים מהדוח נוגעים אף למחדלים שעשויים אף להביא לסכנה ממשית בחיי אדם. בפרק שעוסק במועצה המקומית-תעשייתית נאות חובב, מצביע המבקר על שורת ליקויים שליוו את פרויקט הקמת מבנה המועצה ומרכז המבקרים. בין השנים 2010-2011 אישרה המועצה תקציבים לתכנון ולהקמה של מבנה חדש שתוכנן להסתיים באוקטובר 2015. נכון לאוגוסט 2017, כמעט שנתיים לאחר המועד המתוכנן, טרם הושלמה הקמת הפרויקט.
במהלך התקופה הזו גדל תקציב הפרויקט ביותר מפי שלושה מהתקציבים ההתחלתיים שאישרה המועצה. לדברי המבקר, המועצה אישרה להגדילו במספר שלבים מ-24.1 מיליון שקלים לכ-82 מיליון שקלים, כשבחלק מהמקרים מבלי שניתן הסבר מפורט מדוע נדרש להגדיל את התקציב. במאי וביוני 2017 ביקשה מהנדסת המועצה להפסיק את העבודות באתר, בשל חשש ליציבות המבנה.
ליקוי נוסף עליו מצביע המבקר הוא אישור הגדלת שכר הטרחה של חלק מהיועצים מבלי להביא את הנושא לדיון. "המועצה התקשרה עם יועץ תוכן למרכז המבקרים תחילה בסכום של 95,000 ש"ח, אחר כך הרחיבה כמה פעמים את ההתקשרות עמו בפטור ממכרז, מבלי שבחנה הצעות נוספות וללא כל דיון נוסף בוועדת היועצים", כותב המבקר. בסופו של דבר עמד סכום ההתקשרות המצטבר עמו על יותר מ-9 מיליון שקלים.
"מחדליה של המועצה בניהול הקמתו של מבנה המועצה ומרכז המבקרים הובילו להגדלה ניכרת בתקציב ולהתמשכות העבודות להקמת הפרויקט מעבר ללוחות הזמנים שקבעה, וכן העלו חשש ליציבות המבנה", קבע המבקר.