דרעי נתן יותר היתרים מהשר כץ
רכבת ישראל, ארכיון|צילום:

משבר השבת שוב מערער את הממשלה: החרדים מאיימים בפירוק הקואליציה אם יתבצעו עבודות ברכבת ישראל בשבת הקרובה. הבעיה: עבודת התשתית המתוכננת ליום שבת הקרוב מסובכת במיוחד ודורשת השבתה מלאה של הרכבת ועבודה של יותר ממאה אנשים - כולם יהודים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות  

במאמץ למנוע משבר קואליציוני נועדו הערב (רביעי) ראש הממשלה נתניהו והשר יריב לבין עם ראשי הסיעות החרדתיות. מלשכת ראש הממשלה נמסר כי "הוסכם שיתקיים כל מאמץ להשיג פתרון שישמור על השבת ולא יפגע בציבור", אך לא נמסרו פרטים נוספים מעבר לכך.

החרדים מבקשים לדחות בשבועיים את עבודות התשתית החיוניות, עד שיעבור חוק שיכניס את מסורת ישראל למכלול השיקולים ויקבע האם להתיר את העבודות או לא. בימים הקרובים צפויות להיערך שתי פגישות בנושא: אחת של ראש הממשלה נתניהו עם ראשי המפלגות החרדיות, והשנייה אצל שר העבודה חיים כץ, יחד עם אנשי הרכבת, כדי לנסות ולגבש פתרון במשותף.

הבעיה העיקרית כרגע היא שבשונה מסיבובים קודמים של משבר השבת, שהצליחו להיפתר באמצעות שימוש בעובדים שאינם יהודים, העבודה הנוכחית מצריכה את אותם מאה עובדים שאת מקומם לא יכולים למלא קבלים חיצוניים. מדובר בהשבתת מערך האיתות של הרכבת למשך יממה שלמה בכל הארץ, מצפון ועד דרום.

לא מסכים עם ליצמן? אריה דרעי (צילום: פלאש 90 / יונתן סינדל)
לא מסכים עם ליצמן? אריה דרעי|צילום: פלאש 90 / יונתן סינדל

ברכבת ישראל מבהירים כי העבודה הכרחית ביותר ואם לא תתקיים השבת היא חייבת להיות בשבוע הבא. המשמעות - כך או כך העבודה מצריכה השבתה כללית של הרכבת בכל הארץ, כלומר גם אם העבודה תידחה כדי לא לעבוד בשבת, הרכבת לא תעבוד למשך יממה שלמה ביום חול.

עם זאת, גורמים בכירים במפלגות החרדיות מבהירים בשיחה עם חדשות 2 כי הפעם הקול החרדי לא אחיד בסיבוב הנוכחי של משבר הרכבת. לדבריהם, יו"ר ש"ס אריה דרעי ויו"ר יהדות התורה משה גפני לא רואים את המשבר עין בעין עם השר ליצמן, שלטענתם פוגע בהליך החקיקה שיסדיר את סוגיית השבת בחוק הישראלי, וזאת משום שהדבר ייקח כאמור כשבועיים-שלושה.

ראש הממשלה בנימין נתניהו עם שר הבריאות יעקב ליצמן (צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות)
רה"מ נתניהו והשר ליצמן|צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

בסביבת השר ליצמן דחו הטענות על הפילוג בקרב המפלגות החרדיות. לטענתם, "הנציגות החרדית מאוחדת בדרישתה לשמירת הסטטוס קוו ועמידה עקשנית על עקרון שמירת השבת. כל נציגינו אומרים זאת בכל פורום פתוח וסגור. הניסיונות של גורמים ברכבת לזלזל בערך השבת באמצעות הפרכת ספינים אינו ראוי. שבת קודש הוא יום מנוחה לאומי לאורך כל הדורות וצביון המדינה חשוב לכל אדם בישראל".

גורמים המעורים במשבר הרכבת מסרו לחדשות 2 Online לפני איומו הקודם של השר ליצמן כי רק הופץ תזכיר לתיקון חוק שעות עבודה ומנוחה בהתאם להסכמות שהתגבשו בין ראש הממשלה נתניהו לשר העבודה והרווחה חיים כץ וראשי סיעות הקואליציה. מטרת התזכיר - להבנות את שיקול הדעת שעל שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים להפעיל בעת מתן היתר להעסקת עובדים ביום המנוחה השבועית.

על פי סעיף 12(א) לחוק, שר העבודה הרווחה והשירותים החברתיים רשאי להתיר העסקת עובדים בשעות המנוחה השבועית אם הוא משוכנע שהפסקת העבודה למנוחה השבועית לכולה או לחלק ממנה, עלולה לפגוע בהגנת המדינה או בביטחון הגוף או הרכוש, או לפגוע פגיעה רבה בכלכלה, בתהליך עבודה או בסיפוק צרכים שהם, לדעתו, חיוניים לציבור או לחלק ממנו.

ישראל כץ (צילום: פלאש 90, חדשות)
שר התחבורה כץ|צילום: פלאש 90, חדשות

בהתאם לכך מוצע לעגן בחקיקה את אמות המידה לפיהם ישקול השר מתן היתר לעבודה בשבת, מקום שקיימת עילה לעשות כן, ולחייבו להתחשב בשיקולים הבאים בעת קבלת החלטתו: רווחת העובד, מסורת ישראל, קיומה של חלופה שלא תחייב העסקת עובדים במנוחה השבועית ומידת הפגיעה במרחב הציבורי אם יינתן ההיתר.

"מאז קיבלתי לידיי את הסמכויות על מתן היתרי עבודה ביום המנוחה השבועי, תמיד שמרתי על איזון מתבקש בין הצרכים החיוניים לבין רגשות הציבור והכל תוך התחשבות ברווחת העובד", מסר שר העבודה והרווחה כץ. "התיקון מאפשר בחקיקה להוסיף שיקולים של רווחה לעובד, מסורת ישראל ומידת הפגיעה במרחב הציבורי".