פרסום ראשון - נתניהו עוצר את חוק ההמלצות: על רקע המחאה הציבורית וקולות הביקורת בקואליציה, ביקש היום (ראשון) ראש הממשלה בנימין נתניהו להכניס שינוי בנוסח החוק שיאסור על המשטרה להמליץ על הגשת כתבי אישום בתום חקירות, כך שלא יחול עליו. נתניהו הבהיר כי החוק נכון וראוי בעיניו, אך לאור החקירות בהן הוא נתון הוא רוצה להוציא את עצמו ממנו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"חוק ההמלצות הוא חוק טוב", הבהיר נתניהו בעמוד הפייסבוק שלו. "הוא שומר על כבוד האדם. הוא מסדיר את ההפרדה הברורה שקיימת בדמוקרטיה בין תפקיד המשטרה לבין תפקיד הדרג המשפטי". הוא הוסיף כי "החוק נועד למנוע פרסום של המלצות משטרה שמותירות עננה על אנשים חפים מפשע, דבר שקורה חדשות לבקרים".
עם זאת, טען נתניהו כי "העיסוק בחוק ההמלצות הפך לכלי ניגוח פוליטי נגד ממשלה נבחרת. על מנת שהדיון בחוק יהיה ענייני ולא ינוצל לתעמולה פוליטית, ביקשתי מח"כ אמסלם לוודא שהחוק ינוסח כך שלא יחול על החקירה שמתנהלת בענייני".
נתניהו קבע כי "ממילא ברור לכל שלהמלצות המשטרה בענייני אין שום משמעות. נראה שהן נקבעו כבר בתחילת החקירה, הודלפו לכל אורכה, ולא השתנו למרות העובדות הברורות שמוצגות פעם אחר פעם - שמוכיחות שלא היה כלום. בדמוקרטיה שומרת חוק צריך לאפשר לדרג המשפטי לקבל החלטות באופן ענייני ונקי מלחצים. לכן צריך להעביר את חוק ההמלצות". רה"מ הבהיר כי הוא מצפה מחברי הקואליציה לתמוך בו.
"אני מכבד את בקשתו של ראש הממשלה, למרות שהחרגתו מהחוק תהפוך את החוק הזה כעת לפרסונלי", הגיב אמסלם לפרסום. "אתייעץ עם יו"ר הקואליציה ועם ראשי הסיעות על מנת לבצע את ההתאמות הנדרשות, בהתאם להודעת ראש הממשלה". זמן קצר אחרי הודעתו של נתניהו, בסיעת כולנו הוסיפו הסתייגות לחוק ההמלצות, לפיה היא לא תחול על חקירות שהחלו לפני פרסום החוק.
מוקדם יותר פורסם כי השר זאב אלקין ביקש לדחות את ההצבעה על החוק לשבוע הבא, לאחר שהתברר כי הרוב במליאה נמצא בסכנה וכי ייתכן שהקואליציה לא תצליח להעביר את הצעת החוק. הבוקר התכנסה ועדת הפנים בראשות אמסלם, באווירה סוערת, על מנת לדון בהסתייגויות לחוק".
גם חברי כנסת בחקירה יורשו להצביע על חוק ההמלצות
בתוך כך, היועץ המשפטי של הכנסת איל ינון מסר מוקדם יותר את חוות דעתו ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, לפיה חברי כנסת שמצויים תחת חקירה יורשו להצביע במליאת הכנסת על הצעת החוק. עם זאת, הוסיף ינון, יהיה על הח"כים למסור הודעה בעל פה במליאה, לפיה הם מצויים בניגוד עניינים בשל החקירות המתנהלות נגדם. על פי הקביעה החדשה, ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הרווחה חיים כץ וחברי כנסת נוספים יורשו להצביע על החוק במליאה, בכפוף למסירת אותה הודעת גילוי נאות.
"העקרון החוקתי הבסיסי שלפיו פועלת הכנסת במליאתה הוא שכלל חברי הכנסת רשאים להצביע בכל עניין העומד על סדר יומה של המליאה ולא ניתן למנוע את הצבעתם של חברי כנסת המצויים לכאורה ב'ניגוד עניינים', שכן לא ניתן להחליף בהצבעות במליאת הכנסת", כתב ינון בחוות הדעת שפרסם. עם זאת, לגבי הצבעה של חברי כנסת נחקרים בוועדות הכנסת, מבהיר היועמ"ש כי הם לא יורשו להשתתף בהצבעות בחוק ההמלצות.
לדברי ינון, למעט ח"כ ביטן, בוועדות הפנים והכנסת חברים שלושה חברי כנסת מבל"ד המצויים בחקירה פלילית: ג'מאל זחאלקה, חנין זועבי וג'מעה אזברגה. "על חברי הכנסת הנ"ל להימנע מכאן ואילך מלהשתתף בדיונים ובהצבעות בוועדות בהצעת החוק", כתב ינון. עם זאת, הבהיר כי "אין מניעה שחבר אחר מסיעתם יחליף אותם.
דבריו של ינון באים כחידוד לדבריו משבוע שעבר בתגובה למכתב ששיגרה התנועה לאיכות השלטון, בו דרשה לאסור על השתתפותם של השלושה בהצבעות על החוק בקריאה שנייה ושלישית. ינון קבע אז כי נתניהו וכץ לא יוכלו להשתתף בהצבעה במליאה על חוק ההמלצות מחשש לניגוד עניינים, אך כעת הוא מחדד כי אם יצהירו על ניגוד העניינים שלהם, הם יורשו להצביע.