כשבועיים לאחר שעבר בקריאה ראשונה בכנסת, מסתמן כעת כי הקואליציה תתקשה להעביר את "חוק המרכולים" גם בקריאה שניה ושלישית. הסיבה: קושי לגייס רוב להצבעה בעד החוק. בשל הקושי והרצון לרכך את ההתנגדויות לחוק, ביקש יו"ר הקואליציה דוד אמסלם להחריג מהחוק את הפיצוציות אך נתקל בסירוב מצד הח"כים החרדים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בקריאה הראשונה עבר החוק ברוב של 59 ח"כים בלבד מול 54 מתנגדים, לאחר שאילן גילאון (מרצ) הסכים להתקזז עם שר הדתות דוד אזולאי (ש"ס). אך כעת מסתמן כי אף ח"כ מהאופוזיציה לא יסכים להתקזז עם אזולאי, ועל כן לקואליציה רק 58 קולות בעד, זאת בשל התנגדותם של חברי מפלגת ישראל ביתנו שיצביעו נגד החוק, ויעניקו לאופוזיציה גם כן 58 קולות.
אם חוק המרכולים אכן יעבור, השר דרעי יוכל להתנגד לחוקי עזר של עיריות ומועצות שנוגעים לפתיחת עסקים בשבת. "הסכמת שר הפנים לפתיחת וסגירת עסקים בימי מנוחה תינתן רק אם פתיחת העסקים כמוצע בחוק העזר נדרשת כדי לספק צרכים שהם, לדעת שר הפנים, צרכים חיוניים", נכתב בהצעה.
על פי הצעת החוק, המונח "עסקים" יחול על חנויות אך לא על מסעדות, בתי קפה, בתי תה, בתי משקה ו"כל מקום אחר שבו מכינים או מגישים מאכלים או משקאות לצריכה במקום". גם מקומות של "עינוג ציבורי" לא ייכללו בחוק, כדי לשמר את הסטטוס קוו. היועץ המשפטי של משרד הפנים קבע כי אין מניעה משפטית להעלאת הצעת החוק, וכך גם היועץ המשפטי לממשלה.
"אנחנו רוצים למנוע את הפיכת השבת ליום המסחר הלאומי", אמר השר דרעי בעבר בהתייחס לחוק, והוסיף שלמרות שהשבת קדושה, אי אפשר לסגור את המרכולים בתל אביב. "אנחנו רק רוצים שמה שהיה הוא שיהיה, ושבעקבות פסיקת בג"ץ בעניין המרכולים בתל אביב, לא ייפתחו כעת מרכולים בשבת ברחבי הארץ ויתקיים מסחר כמו בפריז, ניו יורק או לונדון".