פרסום ראשון: ראש הממשלה בנימין נתניהו מקדם מהלך להורדת החסימה, בצעד שעשוי להגדיל את מספר המפלגות המיוצגות בכנסת. מדובר ב"שינוי כיוון" עבור נתניהו, שבכנסת הקודמת קידם מהלך להעלת אחוז החסימה מ-2% ל-3.25%. מטרת המהלך: למנוע בזבוז קולות בימין. הפרסום בחדשות 2 על המהלך עורר זעם במפלגת ש"ס, למרות שנתניהו התכוון לסייע למפלגה ולעומד בראשה - השר אריה דרעי, מכיוון שהצעד יטיב גם עם יריבו אלי ישי.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
השר אריה דרעי אמר הערב למקורביו בעקבות הפרסום בערוץ 2: "נתניהו תקע לנו סכין בעצם הפרסום הזה. ש"ס תתחזק בבחירות הקרובות והיא לא צריכה שום טובה מנתניהו. נתניהו זוכה לתמיכת ש"ס ובתגובה יוזם יוזמות נגד ש"ס ובלי להתייעץ איתנו. הודעתי כבר הערב לדוד ביטן ואני מודיע לנתניהו: הורדת אחוז החסימה לא תעבור ואל תנסו זאת אפילו".
לפני שלוש שנים, ב-2014, יזמה ממשלת נתניהו ואישרה את העלאת אחוז החסימה. למען ההגינות צריך להזכיר שזו לא הייתה יוזמה של נתניהו עצמו אלא של אביגדור ליברמן, שכיהן אז כשר החוץ. העלאת אחוז החסימה הובילה לכך שהמפלגות הערביות התאחדו לרשימה המשותפת, שהפכה לסיעה השלישית בגודלה, ומנגד אלי ישי ומפלגתו "יחד" לא עברה את אחוז החסימה.
החשש: איבוד קולות בימין
בסקרים שפורסמו בשבועות האחרונים ישי שוב לא עובר את אחוז החסימה וגם מפלגת ש"ס מתנדנדת. כמו כן מפלגת הבית היהודי עומדת בפני סכנת פיצול לשתי רשימות: איחוד לאומי ובית יהודי.
על רקע ההתפתחויות הללו, נתניהו מתכוון להוריד בחזרה את אחוז החסימה לאזור של כ-2%. המהלך צפוי לתת לש"ס ולדרעי אורך נשימה וגם ליריבו אלי ישי - ואמור למנוע סכנה של בזבוז מאות אלפי קולות לימין.
ניתן להעריך שההצעה תוצג כחוק לפירוק הרשימה המשותפת: ראוי להזכיר כי בשמאל הזהירו כבר לפני שלוש שנים שהעלאת אחוז החסימה תוביל להקצנה במנהיגות הפוליטית של המגזר הערבי, אך איש לא הקשיב להם.
נתניהו על העלאת אחוז החסימה: "מגדילה את המשילות"
במרס 2014, לפני כשלוש וחצי שנים, אושר חוק המשילות מעורר המחלוקת - ובו העלאת אחוז החסימה - באישורם של 67 חברי כנסת. חברי האופוזיציה נעדרו מההצבעה בהפגנתיות בשל הפגיעה לכאורה בעקרונות הדמוקרטיה - ולכן היא עברה ללא מתנגדים או נמנעים.
בישיבת סיעת הליכוד באותו יום אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו: "חוק המשילות הוא חוק חשוב שמעלה את אחוז החסימה ומגדיל את המשילות. עם ישראל זקוק לממשלה חזקה, ליציבות, למשילות ולפחות רסיסי מפלגות. זה חוק שמחכים לו שנים רבות והוא יובא עכשיו לכנסת - ואין לי ספק שהוא יעבור".
"זה טוב לעם ישראל שיש לו ממשלה חזקה וקואליציה חזקה, כי באמצעות החוזק הזה אנחנו יכולים להבטיח את ביטחון ישראל, כלכלת ישראל, קידום החברה בישראל וקידום חוקים כפי שאנחנו עושים היום", הוסיף אז נתניהו.
החוק שהיה קיים עד אז קבע כי מפלגה שזכתה בפחות מ-2% מסך הקולות הכשרים שהצביעו בבחירות לא תזכה לייצוג בכנסת. הצעת החוק המקורית ביקשה להעלות את אחוז החסימה ל-4% - אך במהלך הדיונים, עקב חששן של מפלגות קטנות יותר מכך שלא יעברו את סף אחוז החסימה יחד עם הבעיה שבאיחודים "כפויים" בין מפלגות שהקשר הרעיוני בינן יחסית רופף, הוחלט כי אחוז החסימה יועלה לרף של 3.25%. בינואר 2015 דחו שמונה שופטים של בית המשפט העליון את העתירה נגד העלאת אחוז החסימה.