מרכולים בתל אביב (צילום: מתן חצרוני, חדשות 2)
הממשלה אישרה את חוק המרכולים|צילום: מתן חצרוני, חדשות 2

בהתאם לסיכום עם המפלגות החרדיות, שרי הממשלה אישרו היום (ראשון) ברוב של עשרה תומכים מול שני מתנגדים את "חוק המרכולים", שיאפשר לשר הפנים אריה דרעי להתנגד לפתיחת עסקים בשבת. חברי סיעת "ישראל ביתנו", שכבר הכריזו שלא יתמכו בחוק, תקפו את המהלך: "לא נסכים שמיעוט קטן ישלוט לנו על החיים", אמרה השרה סופה לנדבר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

למרות ההתנגדות הקולנית של שרי ישראל ביתנו בוועדה, הם לא עשו שימוש בנשק הכי חזק שלהם - זכות הווטו שקיבלו על קידום חוקי דת ומדינה, במסגרת ההסכם הקואליציוני. "הם לא יחליטו מי דתי ומי לא", הוסיפה לנדבר. "אני מקיימת יותר מצוות". גם שר הביטחון אביגדור ליברמן הגיב: "רות המואביה לא הייתה עוברת גיור היום".

"מדובר פה בהפרה בוטה של הסטטוס קוו ופגיעה בציבור החילוני המהווה רוב במדינת ישראל", אמר יו"ר סיעת ישראל ביתנו רוברט אילטוב. "כפי שהודעתי בשבוע שעבר, סיעת 'ישראל ביתנו' תתנגד לחוק אם יעלה להצבעה במליאה והשרה סופה לנדבר תצא מהמליאה בזמן ההצבעה".

צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

מנכ"ל עמותת חדו"ש - לחופש דת ושוויון, אורי רגב, תקף את ההחלטה ואמר כי "המצביעים בעד הצעת החוק הם פוליטיקאים חסרי בושה וחסרי יושרה, שיודעים שלא רק שרוב הציבור מתנגד לחקיקה של כפיה דתית, אלא שגם בוחריהם מתנגדים לה". הוא הוסיף כי התומכים "מתיימרים לייצג את הציבור, אבל בפועל הם מתנהלים כבובות משחק שהמפלגות החרדיות מושכות בחוטיהם. להתנהגות המופקרת של ראשי הקואליציה תהיינה תוצאות בבחירות הבאות, ואולי מן החרפה הזאת עוד יבוא תיקון".

שר הפנים אריה דרעי אמר בדיון כי הוא רוצה לשמור על הסטטוס קוו בכל רחבי הארץ. "אנחנו רוצים למנוע את הפיכת השבת ליום המסחר הלאומי", אמר והוסיף שלמרות שהשבת קדושה, אי אפשר לסגור את המרכולים בתל אביב. "אנחנו רק רוצים שמה שהיה הוא שיהיה, ושבעקבות פסיקת בג"ץ בעניין המרכולים בת"א, לא ייפתחו כעת מרכולים בשבת ברחבי הארץ ויתקיים מסחר כמו בפריז, ניו יורק או לונדון".

לאחר שמשבר השבת עם המפלגות החרדיות נפתר, הטיוטה שזכתה לשם "חוק המרכולים" – תיקון לדיני הרשויות המקומיות בקשר לחוקי העזר הנוגעים לפתיחת וסגירת עסקים בימי מנוחה - צפויה להיות מקודמת במהרה. השרים אישרו עקרונית את טיוטת החוק.

השיקולים במתן אישורים לשבת ישתנו?

אם ההצעה תאושר, דרעי יוכל להתנגד לחוקי עזר של עיריות ומועצות שנוגעים לפתיחת עסקים בשבת. "הסכמת שר הפנים לפתיחת וסגירת עסקים בימי מנוחה תינתן רק אם פתיחת העסקים כמוצע בחוק העזר נדרשת כדי לספק צרכים שהם, לדעת שר הפנים, צרכים חיוניים", נכתב בהצעה.

דרעי ונתניהו (צילום: מרים אלסטר- פלאש 90)
דרעי יועל להתנגד|צילום: מרים אלסטר- פלאש 90



על פי הצעת החוק, המונח "עסקים" יחול על חנויות אך לא על מסעדות, בתי קפה, בתי תה, בתי משקה ו"כל מקום אחר שבו מכינים או מגישים מאכלים או משקאות לצריכה במקום". גם מקומות של "עינוג ציבורי" לא ייכללו בחוק, כדאי לשמר את הסטטוס קוו. היועץ המשפטי של משרד הפנים קבע כי אין מניעה משפטית להעלאת הצעת החוק, וכך גם היועץ המשפטי לממשלה.

עוד תעלה ההצעה שעשויה להגביל את אישורי העבודה בשבת: לפי ההצעה, שר הרווחה והעבודה חיים כץ יביא כבר בשבוע הבא בפני ועדת השרים לחקיקה את טיוטת החוק לתיקון שעות עבודה ומנוחה. על פי ההצעה, לחוק תהיה תכלית דתית-לאומית לצד תכלית סוציאלית ("לדאוג לרווחת העובדים"). השרים יידרשו "להסמיך את ועדת שרים לענייני חקיקה לאשר את טיוטת החוק" וגם לבקש מוועדת הכנסת להקדים את הדיון בהצעת החוק, וגם להתיר את הקריאה השנייה בהצעת החוק ביום הנחתה על שולחן הכנסת – כלומר פטור מחובת הנחה לקריאה הראשונה, השנייה והשלישית.