דרעי ונתניהו במליאה (צילום: רויטרס, חדשות)
דרעי ונתניהו, ארכיון|צילום: רויטרס, חדשות

‏פרסום ראשון: ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) באופן חריג להסיר את חוק המרכולים של שר הפנים דרעי מסדר היום של ועדת השרים לחקיקה. החוק היה אמור לעלות לדיון והצבעה מחר (ראשון), וככל הנראה החשש בלשכת נתניהו הוא מרצף של הישגים לחרדים. בהמשך הערב הושגה פשרה, לפיה החוק יעלה מחר לדיון - אך ההצבעה תיערך במועד אחר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות  

בעקבות הפרסום בחדשות סוף השבוע, השר דרעי שוחח טלפונית עם נתניהו וביטן. בין השלושה סוכם כי חוק המרכולים יעלה לדיון מחר בוועדת השרים לחקיקה. עם זאת, ההצבעה בנושא תהיה במשאל טלפוני בהמשך השבוע או לאחר מכן.

במוצאי שבת אנשיו של נתניהו העבירו הוראה לאיילת שקד, שרת המשפטים שעומדת בראש ועדת השרים, להסיר את הדיון על חוק המרכולים של דרעי מסדר היום - ושקד פעלה בהתאם להוראת נתניהו, שהפעיל באופן חריג את סמכותו בנושא. החוק, שקובע שדרעי יוכל לא לאשר חוקי עזר עירוניים, אמור היה להחזיר לשר הפנים את יכולותיו בנושא. בש"ס זעמו על המהלך ואמרו כי הוא בניגוד לסיכומים - ולבסוף הנושא חזר לסדר היום.

נתניהו ככל הנראה מבין את המשמעות של הצטברות ההישגים לחרדים בדעת הקהל, בעקבות פתרון משבר הרכבת אתמול. ברקע ניצב חוק נוסף שצפוי לעלות לדיון בוועדת השרים בעוד כשבוע - הצעת החוק של שר הרווחה חיים כץ בנוגע לשעות עבודה ומנוחה, הצעה שאמורה לאפשר לשר לשקול גם היבטים של מסורת ישראל במתן היתרים - ולמעשה למנוע בכך משבר נוסף סביב עבודת יהודים בשבת.

בעקבות איומי ההתפטרות של ליצמן, נתניהו והשר חיים כץ סיכמו אתמול כי את עבודות התשתית ברכבת ישראל שיתבצעו במהלך השבת, יבצעו רק עובדים לא-יהודים, זאת על מנת למנוע חילול שבת של עובדים יהודים. הפתרון הוצע זמן קצר לאחר שליצמן שלח מסר ברור לנתניהו - בו הבהיר כי אם תחולל השבת, הוא יתפטר מהממשלה ביום ראשון הקרוב.

עוד הוסכם לקדם את התיקון לחוק שיאסור חילול שבת במסגרת עבודות תשתית ברכבת בהמשך - וכי יהודק הפיקוח על העבודות ברכבת, על מנת לוודא שעבודות התשתית המבוצעות בשבתות הן הכרחיות ולא יכולות להתבצע ביום רגיל, על מנת שלא לגרום לשיבושי תנועה קשים.

רה
איים - ויתרצה? ליצמן ונתניהו|צילום: פלאש 90, חדשות

גורמים המעורים במשבר הרכבת מסרו לחדשות 2 Online כי רק שלשום הופץ תזכיר לתיקון חוק שעות עבודה ומנוחה בהתאם להסכמות שהתגבשו בין ראש הממשלה נתניהו לשר העבודה והרווחה חיים כץ וראשי סיעות הקואליציה. מטרת התזכיר - להבנות את שיקול הדעת שעל שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים להפעיל בעת מתן היתר להעסקת עובדים ביום המנוחה השבועית.

על פי סעיף 12(א) לחוק, שר העבודה הרווחה והשירותים החברתיים רשאי להתיר העסקת עובדים בשעות המנוחה השבועית אם הוא משוכנע שהפסקת העבודה למנוחה השבועית לכולה או לחלק ממנה, עלולה לפגוע בהגנת המדינה או בביטחון הגוף או הרכוש, או לפגוע פגיעה רבה בכלכלה, בתהליך עבודה או בסיפוק צרכים שהם, לדעתו, חיוניים לציבור או לחלק ממנו.

בהתאם לכך מוצע לעגן בחקיקה את אמות המידה לפיהם ישקול השר מתן היתר לעבודה בשבת, מקום שקיימת עילה לעשות כן, ולחייבו להתחשב בשיקולים הבאים בעת קבלת החלטתו: רווחת העובד, מסורת ישראל, קיומה של חלופה שלא תחייב העסקת עובדים במנוחה השבועית ומידת הפגיעה במרחב הציבורי אם יינתן ההיתר.

״מאז קיבלתי לידיי את הסמכויות על מתן היתרי עבודה ביום המנוחה השבועי, תמיד שמרתי על איזון מתבקש בין הצרכים החיוניים לבין רגשות הציבור והכל תוך התחשבות ברווחת העובד", מסר שר העבודה והרווחה כץ. "התיקון מאפשר בחקיקה להוסיף שיקולים של רווחה לעובד, מסורת ישראל ומידת הפגיעה במרחב הציבורי״.