עמונה. ארכיון (צילום: יונתן סינדל / פלאש 90)
המטה: "הפתרון היחיד - חוק ההסדרה"|צילום: יונתן סינדל / פלאש 90

"המתווה שמנדלבליט מציע אינו מהווה פתרון עבור תושבי עמונה כלל וכלל" - כך הצהיר מטה המאבק בפינוי עמונה. "מדובר במתווה מגוחך ומשפיל של מי שלא רואה מול עיניו את עשרות המשפחות ומאות הילדים שבנו כאן מפעל חיים במשך 20 שנה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

במטה הבהירו כי הפתרון היחיד שיסכימו לקבל הינו חקיקת חוק ההסדרה. "איננו חפצים אותם ניתם לזרוק ממקום למקום כל כמה חודשים", הצהירו, "לא ניעקר מביתנו בהסכמה למקום אחר רק כדי להיזרק שוב מאותו מקום כעבור שמונה חודשים אל הבלתי נודע". לדברי המטה, "נותרו רק שתי אפשרויות: חקיקת חוק ההסדרה שתמנע עוול נורא, מאזרחים ישראלים שעלו לקרקע בשליחות ממשלות ישראל, או פינוי כפוי וכואב של מאות יהודים מביתם - פינוי שראש הממשלה ושריו ישאו באחריות לתוצאותיו הקשות, כי שנית עמונה לא תיפול".

אמש הודיע היועץ המשפטי לממשלה כי הכשיר שלוש חלקות לטובת המתגוררים במאחז השנוי במחלוקת, ובכך אישר את המתווה שהציעה הממשלה - תוך התניית הדבר במניעת העברת חוק ההסדרה. שלוש החלקות הוכשרו במסגרת "נכסי נפקדים", וממוקמים בסמוך לבתים שיפונו בסוף החודש הבא. על פי המתווה, החלקות יהוו פתרון זמני למשך שמונה חודשים בהם ייבנו מבנים אליהם יועתקו המפונים, בהתאם להחלטת בג"ץ מלפני שנתיים.

מנדלבליט. "לא רואה מול עיניו את המשפחות"|צילום: יהונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

פתרון "נכסי הנפקדים" מסמן את הדרך כמוצא האחרון היחיד שנותר, המוסכם על הדרג המדיני, כמו גם על חלק מהתושבים. לפני חודשים ספורים החלה לקדם המדינה פתרון זה, שמהותו העברת מבנים אל חלקות סמוכות לאלה שעליהן עומדים 40 המבנים בעמונה, אולם הפתרון התעכב ונראה היה כי הוא מתמסמס בשל הגשת בקשה להתנגדויות של תושבים פלסטינים.

בתוך כך, במשטרת מחוז ש"י במשטרה החלו השבוע באימוני הכוחות לקראת הפינוי שצפוי להתבצע בחודש הבא. באימונים נלקחים בחשבון כל התרחישים, ובהם האפשרות שתושבי הבתים המפונים ולצדם מאות מתנחלים שיגיעו למקום ככוח מתגבר ייאבקו בשוטרים וינסו למנוע כוח את פינוי הבתים, כפי שקרה בפינוי הקודם של המאחז.

התמונות יחזרו? הפינוי ב-2006 (צילום: פלאש 90, פייר טרדגמן)
כך נראה פינוי עמונה בפעם הקודמת|צילום: פלאש 90, פייר טרדגמן

לצורך המהלך, המשטרה תיערך בכוחות שיימנו לפחות 3,000 שוטרים ושוטרי משמר הגבול. מדובר בכמה מפקדות משימתיות שהוקמו ואשר יפעלו על פי חלוקה מראש של אזורים בעמונה. החפ"ק של מפכ"ל המשטרה והשר לביטחון הפנים ימוקם כנראה בהתנחלות עופרה הסמוכה.

צה"ל יתגבר את כוחות המשטרה במעגלים חיצוניים. המשטרה תיערך גם לאפשרות שיידרשו מעצרים במספרים גדולים. ועדיין, באימונים המשטרה שהחלו היום יש גם הדרכות לשוטרים כיצד לנסות ולשכנע את התושבים להתפנות בלי אלימות וכיצד לטפל בפינויים של ילדים ומבוגרים.