זמן קצר לפני כניסת השבת ובצל ההערכות שלפיהן פינוי עמונה יתרחש כבר בתחילת השבוע הבא - פנה ראש הממשלה בנימין נתניהו לתושבי המאחז והפציר בהם שלא לנהוג באלימות כלפי הכוחות המפנים: "אני קורא לכולם לנהוג באחריות: לא לפגוע בשום אופן בחיילי צה"ל ובכוחות הביטחון".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"אלה הבנים שלנו, הם בבת עינינו, הם יקרים לכולנו, הם שומרים על כולנו. אין שום מקום לאלימות", המשיך נתניהו - והוסיף: "מדינת ישראל היא מדינת חוק. פסיקת בית המשפט מחייבת את כולנו, היא מחייבת גם את ממשלת ישראל. אבל החוק חייב להיות שוויוני. אותו חוק שמחייב את פינוי עמונה, מחייב גם פינוי של בנייה בלתי חוקית בחלקים אחרים של ארצנו".
"שרי הממשלה ואני עשינו כל מאמץ אפשרי, כל מאמץ, למצוא פתרון שישאיר את המתיישבים במקום. הקדשנו לזה לילות כימים, עשרות דיונים, העלנו פתרונות יצירתיים, פתרונות מחוץ לקופסא - אבל לצערי ההצעות שלנו לא התקבלו", אמר ראש הממשלה.
במטה עמונה הגיבו תוך זמן קצר לדברי נתניהו: "אנחנו לא מחפשים אמפתיה והשתתפות בצער. אנו מצפים ממי שעומד בראש המדינה להיות מסוגל למצוא את הדרך למנוע את העוול הנורא העומד להתרחש. בידך למנוע את החורבן ולהציל את עמונה ומנגד, אם חלילה תיכשל - נעמוד כאן עם אלפים נוספים ונוביל מחאה עממית, דמוקרטית ובלתי-אלימה. האחריות על החרבת יישוב פורח של 20 שנה בארץ ישראל עם עשרות משפחות ומאות ילדים תירשם על שמך ושרי ממשלתך. עדיין לא מאוחר מדי לעצור את הטירוף הזה".
"יצטרכו לגרור את האנשים מכאן"
אמש (חמישי) הגיעו למאחז שבשומרון מאות בני נוער שהצטרפו לתושבי המקום הנערכים לפינוי, שעל-פי ההערכות לא צפוי להתרחש עד לצאת השבת. הבוקר הגיע ליישוב השר אורי אריאל (הבית היהודי) כדי להביע סולידריות עם התושבים. אחד מהם הטיח בו: "מכרתם אותנו. מכרתם את עמונה. אתם עוד יכולים לעשות משהו, אתם יכולים להפיל את התקציב".
בינתיים, גוברות ההערכות כי הפינוי יתבצע כבר בשבוע הבא, עוד לפני התאריך האחרון שהציב בית המשפט העליון - 25 בדצמבר. ראשי המאחז קראו שוב למאבק לא-אלים, אבל נראה שלפחות לחלק מהצעירים יש תכניות אחרות. "אנחנו בדרך לאסון", אמר אחד מהם.
חלק מהצעירים, המשתייכים לנוער הגבעות, נצפו עם דוקרנים, צמיגים וסלעים לקראת חסימה של הכביש המוביל לעמונה מעופרה. עם זאת, מרבית התושבים ממשיכים לקרוא להימנעות משימוש באלימות נגד הכוחות המפנים, אולם לדבריהם יש לעשות זאת תוך "מאבק פסיבי".
המגעים לפינוי מוסכם ו"רגוע" יותר קרסו לאחר שהתושבים דחו את המתווה שהציעה המדינה. מאות בני נוער הגיעו ליישוב אמש כדי להיערך לשעת השי"ן: במהלך שעות הבוקר הם גררו פחים, הניפו דגלים ותלו שלטים.
"אם היו מתחייבים, אם המדינה הייתה מתחייבת שהיא נותנת פתרון לכל משפחה, לכל בן אדם, פה בעמונה, בהר הזה, אז בוודאי שהיינו שמחים על זה והיינו משתפים פעולה עם זה", הבהיר ראש מטה המאבק נגד פינוי עמונה עמיחי בוארון, "אבל זה לא מה שקרה".
אתמול כבר קרא בוארון לכולם להגיע וחזר על הסיסמה: "ערוכים למאבק, מוכנים לקרב". דף המסרים נותר מעורפל גם היום: מאבק נחרץ מחד, אבל מנגד, ללא אלימות. דבר אחד בטוח – התושבים והאנשים שמגיעים לתמוך בהם מבקשים לצרוב אירוע פינוי קשה, כזה שייחרת בתודעה לעוד זמן רב, ומצד שני לשמור על כללי המשחק.
בינתיים, ביישוב, כל קרוואן התמלא בתיקים, מקומות לינה מאולתרים לבנים ולבנות - וגם מערומי הצמיגים בכניסה ליישוב ערוכים ומוכנים. "יש פה חבר'ה שהגיעו לשם מאבק אלים", אמר אורגל כלפא, תושב ניצן שהגיע למאחז על מנת לתמוך במושבים. "אבל זה מובן, זה טעות - אבל אני הכי מבין את הצד הזה".
"המטרה היא להביע מחאה חריפה מאוד על העובדה שהממשלה הכי ימנית שיש לא מסוגלת לשלוט ולמנוע את ההזיה שבהריסת היישוב הזה", הסביר צבי סוכות, רכז שטח במטה המאבק נגד הפינוי. "זה תלוי במשטרה איך זה ייראה - מבחינתנו אנשים יישבו ולא ירצו ללכת עד שיצטרכו לגרור אותם".
"שלחנו את הילדים לסבים ברעננה"
חלק מהתושבים, לעומת זאת, נפרדים מהבית בצלילים אחרים לגמרי: רבים מהם מחליטים להשאיר את הילדים מחוץ למשוואה ולא לאפשר להם להיות כאן בזמן הפינוי. "אנחנו מבינים את האחריות שיש לנו על הנפש שלהם, על החוויות שלהם", טען תושב עמונה הלל וידל, "שלחנו אותם לסבים ברעננה".
מועצת החברים של עופרה, שגם בה בג"ץ פסק כי יש להרוס בתים עד חודש פברואר 2017, קראה הערב "לשתף פעולה במאמצים למניעת ההרס המיותר של עמונה ושל תשעת הבתים".
במועצה הבהירו כי הם "שותפים לקריאתה של עמונה ומצדדים בהתנגדות פסיבית בלבד ללא פגיעה בשוטרים ובחיילים", אך עודדו את חברי ההתנחלות "לקחת חלק פעיל, הן בהתתפות במחאה עצמה והן בסיוע לוגיסטי לאנשים שיבואו דרך עופרה".