חוק ההסדרה אושר לאחר דיון סוער במליאה: חברי הכנסת אישרו בקריאה טרומית את החוק השנוי במחלוקת להסדרת ההתיישבות ביהודה ושומרון בקריאה טרומית. גורמים משפטיים הבהירו היום, שעות לאחר ההסכמות בממשלה על חוק ההסדרה "ללא סעיף עמונה", כי היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט נותר בדעתו - ולא יגן על החוק בבג"ץ.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"אתם יודעים שזה מסכן את מפקדי צה"ל, את אופיה של המדינה - ושזה מנוגד לחוק ולחוות הדעת של כל היועצים המשפטיים, החוק הזה הוא יום שחור לכנסת", קרא יו"ר האופוזיציה יצחק (בוז'י) הרצוג מעל בימת הכנסת, זמן קצר לאחר ששרת המשפטים, איילת שקד, עלתה לדוכן הנואמים על מנת להגן על הצעת החוק.

"מה קורה באמת? יפנו את עמונה, יפנו 9 בתים בעופרה, את נתיב האבות, והכל בשביל חוק שייפסל", צייץ יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד לאחר אישור החוק בקריאה טרומית. "הלב נשבר על תושבי עמונה שמכרו אותם בשביל יחסי ציבור"

"הממשלה העבירה היום חוק של סיפוח ובדרך רמסה את זכויות התושבים הערבים בעלי האדמות, את הוראות החוק הישראלי וחוות דעת המשפטנים, את עקרונות המשפט הבינלאומי ואת תקנון הכנסת", קרא ח"כ דב חנין מהרשימה המשותפת.

מנדלבליט יתקשה להגן על החוק

בשבוע האחרון נערכו ישיבות והתייעצויות רבות בנושא בראשות היועץ המשפטי לממשלה, גם אתמול והיום, לבקשת הדרג המדיני - וכל החלופות שהוצעו לחוק המקורי, שניסה לאפשר את הישארות המאחז עמונה על קרקעות פלסטינית פרטיות, נבחנו.

הגורמים סיפרו כי מנדלבליט "רואה את החוק כחוק שנוגד את הדין הישראלי והבינלאומי, וכחוק לא חוקתי מבחינת המשפט הישראלי". גם ביום חמישי האחרון אמר היועץ המשפטי לממשלה דברים דומים, והגורמים הבהירו כי "דבר לא השתנה מאז הנאום".

היועמ
אין הסכמה משפטית. מנדלבליט ונתניהו|צילום: מארק ישראל סאלם, פלאש 90, חדשות



ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי הממשלה מקדמת פתרון קבע שמתבסס על שימוש קבוע בנכסי נפקדים, אך הגורמים הדגישו כי מנדלבליט טרם הכריע בנושא באופן סופי: עד כה הוא אישר יישוב זמני למשך שמונה חודשים בלבד, וכל המלך אחר הוא בשלב זה בגדר סוגיה תיאורטית. נתניהו צפוי לבקש מבג"ץ דחייה נוספת של 30 יום בפינוי על מנת להקים את הקרוואנים, והיועץ המשפטי לממשלה שוקל לתמוך במהלך - אך רק אם אותו "סעיף 7" בחוק יוסר.

בישיבת הליכוד נתניהו הבהיר את חשיבות "חוק ההסדרה" השנוי במחלוקת: "מעבר לעמונה, יש 'עמונות', שאלה של הישנות המקרים האלה בהיקפים גדולים. זו שאלה שמאוד מטרידה אותנו כי ההתיישבות יקרה לנו. לכן אנחנו מחפשים, ואני חושב שגם כאן אנחנו מוצאים פתרונות שלא היו עד היום ושהם כולם במסגרת החוק, על מנת לפתור את הבעיה הזאת גם כן".