צפו בלקט ההכרזות על צעדי הביטחון (צילום: עמית ולדמן)
מה הפיתרון למזרח ירושלים?|צילום: עמית ולדמן

מה עושים עם מזרח ירושלים? לאחר ששלשום (ראשון) פורסם כי ראש הממשלה בנימין נתניהו הציע בדיון הקבינט לשלול את תעודות הזהות הכחולות של תושבי מזרח ירושלים המתגוררים מחוץ לגדר ההפרדה, ולאחר שאמר כי יש למצוא פיתרון לסוגיית מזרח העיר, עולה על הפרק המצב המורכב והעדין בשכונות הערביות והיחס אליהן מצד הדרג הצבאי והפוליטי. שאלנו את ראשי המפלגות מה עמדתם בנושא ומה לדעתם הפתרון. מה התכנית של ראשי המפלגות - ומי סירב להשיב?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בעוד שבליכוד הסתפקו בתשובה לקונית לפיה "על ירושלים להישאר מאוחדת לנצח", ובשלוש מפלגות נוספות החברות בקואליציה כלל לא השיבו (כולנו, ש"ס ויהדות התורה), סיפקה רק חברה אחת נוספת בקואליציה - הבית היהודי בראשות בנט - תשובות לשאלת מזרח ירושלים. כל יתר המשיבות היו מפלגות מהאופוזיציה.

המחנה הציוני: "תומכים בחציצה פיסית שתמנע חיכוך"

גורמים בימין מתחו ביקורת על ראש הממשלה נתניהו על שבחר להציב חומה שתחצוץ בין שכונת ארמון הנציב לג'בל מוכאבר - וההחלטה זכתה גם ללעג בשמאל, שם טענו כי "נתניהו מחלק את ירושלים". אלא שבמחנה הציוני בהחלט תומכים בהצבת מכשולים פיזיים בשטח שימנעו חדירת מחבלים.

"לפעול בתוך השכונות". הרצוג|צילום: פלאש 90, מרים אלסטר

"המשימה עכשיו היא לספק ביטחון לתושבי ירושלים שנחשפים לטרור ואנו תומכים בכל אמצעי שיספק את זה, כולל פעילות אקטיבית בתוך השכונות וחציצה פיסית שתמנע חיכוך ויציאת מפגעים לתוך ירושלים", הבהיר יו"ר המחנה הציוני האופוזיציה, ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג. "זאת המשימה המיידית ויש להעדיף שיקולים אלה על פני שיקולים פוליטיים שמנעו השלמת הסדרי הביטחון".

יש עתיד: "להקפיד על שמירת הסטטוס קוו"

גם במפלגת יש עתיד תמכו בפעולות בתוך השכונות. "בטווח הקצר הדרך להתמודד עם הטרור במזרח ירושלים היא בהקשחת היד ועיבוי הכוחות בשטח מצד אחד ובשמירה על הסטטוס קוו ועצירת פרובוקציות בהר הבית מן הצד השני", אמרו. "יש להיכנס יותר לכפרים ולשכונות מזרח העיר כדי לבצע מעצרים ולספק מודיעין. כמו כן כלפי מחבלים היד צריכה להיות קשה: ירי על מנת להרוג כדי לנטרל מחבלים, הריסת בתי מחבלים בשיטתיות ובהליך מזורז ושלילת תעודות הזהות הכחולות מן המחבלים ובני משפחותיהם במעגל הראשון. כפרים מהן יוצאות הפרות סדר ויוצאים מחבלים יש לסגור את הדרכים היוצאות מן הכפר באמצעות תלוליות עפר ולאפשר יציאה של רכבים רק דרך יציאה אחת בבידוק משטרתי".

יאיר לפיד (צילום: חדשות 2)
"הר הבית - חבית חומר נפץ"|צילום: חדשות 2

אל הר הבית, אמרו עוד ביש עתיד, יש להתייחס כאל חבית חומר הנפץ של המזרח התיכון. "יש להקפיד על שמירה של הסטטוס קוו בצורה קפדנית ולמנוע פרובוקציות משני הצדדים", טענו. "אין להתיר עלייה של מתפללים ופרובוקטורים יהודים מצד אחד ומן הצד השני כל אימת שיש סכנה להפרות סדר על ההר בתקופות מתוחות יש למנוע עלייה של מוסלמים מגילאי 12-30. אסור לאפשר עימותים על בסיס שבועי בהר כיוון שלאורך זמן הם גולשים לטרור בתוך ירושלים ולכל הארץ".

הבית היהודי: "להחיל את ריבונות ישראל גם במזרח ירושלים"

במפלגות הימין, לעומת זאת, לא הביעו תמיכה בחציצה פיסית בין חלקי ירושלים - אך הסכימו כי יש לפעול מיד על מנת להשיב את הביטחון לתושבים: "פתרון לשכונות הערביות במזרח ירושלים הוא כמו הפתרון ליפו, רמלה, לוד ושייח׳ מוניס", אמר יו"ר הבית היהודי, השר נפתלי בנט.

ביקורת נגד מדיניות הממשלה. בנט וברקת (צילום: ששון תירם)
"הפתרון למזרח ירושלים - כמו יפו"|צילום: ששון תירם

לדבריו, "יש להתייחס להר הזיתים כמו להר הכרמל, לרחוב הגיא כמו לרחוב דיזנגוף ולהיות ריבונים בארצנו".

ישראל ביתנו: "להתמקד בהחזרת הביטחון"

בדומה לבנט, יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, לא סיפק אף הוא פתרון אופרטיבי ואמר כי כרגע "הצורך הוא להתמקד בהחזרת הביטחון לתושבי ישראל בכלל - וירושלים בפרט".

ליברמן כשר החוץ (צילום: אלרם מנדל - משרד החוץ)
"להשיב את הביטחון". ליברמן|צילום: אלרם מנדל - משרד החוץ



הרשימה המשותפת: "על ירושלים המזרחית להיות בירת המדינה הפלסטינית"

במרצ וברשימה המשותפת נקטו בעמדה דומה, לפיה על מזרח ירושלים לשמש כבירת פלסטין: "ירושלים המזרחית צריכה להיות בירת המדינה הפלסטינית שתקום בקווי 67", מסר יו"ר הרשימה המשותפת ח"כ איימן עודה.

איימן עודה (צילום: חדשות 2)
"להעביר את מזרח העיר לפלסטינים". עודה|צילום: חדשות 2



"המשך ההתעמרות באוכלוסיית ירושלים המזרחית, המגבלות, המחסומים, המעצרים ההמוניים וההזנחה המתמשכת רק מעמיקים ומגבירים את הייאוש", הוסיף עודה. לדבריו, "הדרך היחידה לעצור את מעגל הדמים של כיבוש ושנאה הוא על-ידי פתיחת משא ומתן מדיני, אמיתי וכן, שייתן לאנשים תקווה ואופק לחיים אחרים וטובים יותר".

מרצ: "פתרון למצב בירושלים - דרך הסדר מדיני"

"פתרון ארוך טווח למצב בירושלים יושג רק באמצעות הסדר קבע במסגרתו יכונו בירושלים שתי בירות לשתי המדינות, והן יתפקדו כמרחב אורבני מאוחד וריבונות מדינית מפוצלת", מסרה יו"ר מרצ ח"כ זהבה גלאון.

"היעדר הנהגה מקומית - ההפרדה החד צדדית, הבטונדות והמחסומים שישראל מציבה בלב העיר, מוכיחים שאין לנו איך לשלוט בשכונות הפלסטיניות מבלי שיש לנו כתובת שם ועם מי לעבוד. זה קורה כתוצאה ממדיניות מכוונת של ממשלת ישראל שמסכלת כל התארגנות אזרחית פוליטית במזרח העיר ומפקירה את השטח להתארגנויות צבאיות של קיצוניים".

פורשת מהמרוץ. גלאון (צילום: יהונתן סינדל - פלאש 90)
"ריבונות מדינית מפוצלת". גלאון|צילום: יהונתן סינדל - פלאש 90



ח"כ גלאון טוענת כי ממשלת ישראל ועיריית ירושלים "לא מספקות מספיק שירותים מעבר לחומה. צריך לאפשר למנהל האזרחי לפעול שם כפי שהציע ראש העיר ברקת. העובדה שאין במזרח העיר שירותים בסיסיים וביוב זורם ברחובות לא תורמת להפסקת האלימות".

סירבו להשיב: יו"ר כולנו משה כחלון, יו"ר ש"ס אריה דרעי ויו"ר יהדות התורה יעקב ליצמן.