הפגנת
הפגנת "אם תרצו", ארכיון|צילום: פלאש 90

95% ממקור כספיהן של עמותות הימין מוסתר מהציבור - כך נטען בדוח חדש של עמותת השמאל "שלום עכשיו". בדוח נבדקו דוחותיהן הכספיים של תשע עמותות ימין מובילות, ביניהן מועצת יש"ע, "אם תרצו" וועד מתיישבי השומרון, במטרה לבחון את מידת שקיפותן.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אנשי "שלום עכשיו" טוענים כי חוסר השקיפות לגבי מקורות מימון עמותות הימין נובע משתי סיבות עיקריות: חוסר משמעותי בדיווחים של חלק מהעמותות לגבי מקורות הכנסותיהן, וקבלת כספים מחו"ל דרך ארגונים שאינם מחויבים לדווח מהיכן הגיע כספם.

הדוח הגדיר שני סוגי שקיפות: שקיפות מוחלטת, שעמדה על 4.6%; ו"שקיפות לכאורה" - דיווח על כספים תחת שמות ארגונים שונים, כאשר בפועל המקור המדויק אינו ברור, שעמדה על 8.4%. האחוזים הללו מיתרגמים לסכום עתק: 567.7 מיליון שקלים שמקורם לא ידוע לציבור הרחב.

בדוח הייתה התייחסות גם לכספי ציבור המגיעים לאותן עמותות. מרבית הכספים מגיעים אליהם בצורת "השתתפויות": העברת כספים ממועצות מקומיות לעמותות במסגרת תקציב התמיכות שיש לכל מועצה מקומית. במהלך התקופה שנבחנה בדוח, 2006-2013, הועברו 100 מיליון שקלים לעמותות הימין בצורה זו.

הפגנות ימין בירושלים, ארכיון (צילום: רז קפלן)
הפגנות ימין בירושלים, ארכיון|צילום: רז קפלן

בסך הכל, נטען בדוח, דווח בדוחות הכספיים של עמותות הימין שנבחנו על תרומות ישראליות בשווי 4.26 מיליון שקלים, המהוות 0.85% בלבד מסך התרומות הכולל. מתוך כלל המימון הישראלי, רק 4.3% דווח כמגיע מתרומות ואילו יותר מ-95% ממנו הגיע מהשתתפויות ותמיכות המגיעות לרוב מרשויות מקומיות וממשרדי ממשלה.

כך, למשל, ארגון "אם תרצו", לפי "שלום עכשיו", קיבל מימון שקוף בסך 860 אלף שקלים במהלך 2006-2013, המהווים 12.6% בלבד מהמימון, בעוד שקרוב לשישה מיליון שקלים הגיעו לארגון ממקורות עלומים. מרבית תרומותיהם מגיעה מארגונים אמריקניים בעלי אוריינטציה ימנית, שאינם חושפים את מקורות התרומות שהם מעבירים לישראל - ביניהם גם "הקרן המרכזית לישראל", המעבירה כספים גם לעמותת "חוננו" המסייעת לחשודים ומורשעים יהודיים בעבירות פליליות על רקע לאומני.

לעומת "אם תרצו", בוועד מתיישבי השומרון מקפידים על שקיפות מלאה - הרוב המוחלט של תקציב העמותה, נטען בדוח, מגיע מתקציב המועצה האזורית שומרון, כלומר מתקציב המדינה. "כך יוצא שעמותה שמרכז פעילותה הוא שינוי דעת הקהל וקידום רעיון פוליטי שנוי במחלוקת מקבלת את מלוא תקציבה מכספי משלם המסים", נכתב בדוח. מיעוט מהמימון שלה מגיע מהארגון האוונגליסטי "שובה ישראל", שבעבר התפרסמו תחקירים בדבר קיצוניותה.

הקרע המרכזי: בין ימין לשמאל (אילוסטרציה) (צילום: פלאש 90 רוני שוסטר)
הפגנת ימין במהלך צוק איתן|צילום: פלאש 90 רוני שוסטר

לפי הדוח, מועצת יש"ע דיווחה במהלך השנים שנבחנו על זהותם של שני תורמים בלבד, כשהיא טוענת כי לא קיבלה מאף אדם נוסף תרומה בגובה של יותר מ-20 אלף שקלים - וזאת כאשר הכנסותיה מתרומות גדולה מ-32 מיליון שקלים. כותבי התחקיר טוענים כי טענה זו "לא סבירה". סך הכל, 99.85% מהתרומות שקיבלה העמותה במהלך השנים 2006-2013 היו חסויות. בנוסף, העמותה נהנתה מהשתתפויות בהיקף של 59.81 מיליון שקלים במהלך התקופה שנבחנה - אך לא חשפה את מקור אותן השתתפויות. תחקיר אתר ynet מ-2005 המצוטט בדוח גרס כי קרן "ישראל אחת" העבירה למועצת יש"ע מיליוני שקלים.

אופנהיימר: "הממשלה מקדמת חוקים סלקטיביים"

"מה שקורה בצד הימני של המפה בכל הקשור לשקיפות וחשיפת מקורות מימון זרים הוא הפקרות מוחלטת", אמר מנכ"ל "שלום עכשיו" יריב אופנהיימר. "גם מאות מיליוני השקלים שהממשלה לוקחת מאזרחי ישראל ומעבירה לעמותות הימין אינם גלויים ולא ניתן לדעת בדיוק ובזמן אמת כמה כסף ציבורי עובר להתנחלויות".

אופנהיימר.
אופנהיימר. "הפקרות מוחלטת"|צילום: פלאש 90

כותבי הדוח התייחסו גם להצעת החוק של שרת המשפטים איילת שקד המבקש להגביר הפיקוח על עמותות השמאל, תוך ציון מממן העמותה בכל פרסומיה וחיוב נציגיהן לענוד תג זיהוי בכל הופעותיהם בכנסת. "במקום להפסיק את החגיגה ולחוקק חוקים שידרשו שקיפות מכולם, הממשלה מקדמת חוקים סלקטיביים שיחולו בפועל רק נגד ארגונים המתנגדים לממשלה ושתרומותיהם מחו"ל כבר עתה חשופות ושקופות", אמר אופנהיימר.

תגובת המועצה האזורית שומרון: "ניתנת כאן במה לטענות של גוף קיצוני, שממומן ע"י גורמים וממשלות זרים העוינים למדינת ישראל, לממשלת ישראל ולמרבית המכרעת של אזרחיה.

"הדוח הזה מגבב נתונים, שחלקם לא נכונים בעליל כמו הטענה שוועד מתיישבי שומרון נתמך ע"י שובה ישראל, או כמו הטענה ששובה ישראל הוא גוף אוונגליסטי, יחד עם עיוות נתונים אחרים.

"המועצה פועלת כדין ורואה כחלק יסודי את תפקידה במאבק לרווחת תושבי השומרון, אשר "שלום עכשיו" מאיימת על עצם ישיבתם בבתיהם. נגד המגמות האלו של "שלום עכשיו" מנהלת המועצה מאבק, בין היתר תוך סיוע לגופים דוגמת 'וועד מתיישבי שומרון'".

מנכ"ל תנועת "אם תרצו" מתן פלג מסר בתגובה: "'שלום עכשיו' הוא ארגון שתול של ממשלות זרות וככזה אנו שמחים שבחר לבזבז את זמנו על חיפושי סרק באינטרנט ולא על קידום דה-לגיטימציה נגד מדינת ישראל. אנו מקווים שפעילויות מאין אלו רק ירבו, וכך יבואו על חשבון מבצעי ניטור היהודים שהארגון מתמחה בו באזורי יהודה ושומרון. תנועת 'אם תרצו' מתנהלת בשקיפות מלאה ולפי חוק. כפי שמשתקף בדוח של 'שלום עכשיו', הכל מדווח לרשם העמותות והמספרים מוכיחים שיש לנו את כל המסמכים הנדרשים ואישורי ניהול תקין".

ממועצת יש"ע נמסר בתגובה: "המסמך המגוחך של 'שלום עכשיו' מלא סתירות, ספקות וטעויות ומעיד על חוסר רצינות. חמור מכך, אינו מדווח נתוני אמת ומציג נתונים שקריים. לדוגמא: המסמך מדווח על "תחקיר אתר ווינט" משנת 2005, על תרומות שקיבלה לכאורה מועצת יש"ע בסך 7.8 מיליון דולרים מקרן בשם One Israel Fund, דבר שלא היה ולא נברא. עוד קובל דוח 'שלום עכשיו', על כך שמועצת יש"ע לא דיווחה על המממנים של תורמיה ומקורות התקציב של הרשויות ביו"ש, דרישה מגוחכת שאינה נדרשת כלל.

"מועצת יש"ע פועלת לאורך כל שנות קיומה בשקיפות מלאה ועל פי חוק, וכל הנתונים המלאים לגבי התנהלותה של מועצת יש"ע פתוחים לציבור ומופיעים באתר האינטרנט של רשם העמותות.
'שלום עכשיו', ארגון השמאל אשר ממומן בכספי מדינות זרות וארגונים הבאים לקעקע את הלגיטימיות של מדינת ישראל, מפיק כעת עוד מסמך שקרי, אשר גם הוא ממומן בוודאי מאותם מקורות זרים. טוב יעשו ראשי 'שלום עכשיו' אם ישמשו דוגמא לכל עמותות השמאל בישראל ויחשפו בהקדם את מקורות המימון שלהם, כפי שנוהגת מועצת יש"ע כבר שנים".

"אנו מברכים על כך ששלום עכשיו הגיעו (גם אם באיחור רב) להכרה כי נדרשת שקיפות מלאה בכל המימון הזר שמגיע לארגונים לא-ממשלתיים פוליטיים, בלי קשר לעמדתם הפוליטית או האידיאולוגית. לצערנו, הדו"ח של שלום עכשיו מתעלם מהסוגיה המרכזית המשפיעה על הדמוקרטיה הישראלית יותר מאשר על כל מדינה אחרת", אמר פרופ'ג'ראלד שטיינברג, נשיא מכון המחקר NGO Monitor.

"לאחר שנים של תלונות על כך שחוקים להגברת השקיפות הם 'מקרתיסטיים' או 'פשיסטיים', ארגונים לא-ממשלתיים, ובהם שלום עכשיו, מכירים בחשיבות בשקיפות ובאחריותיות במימון המועבר לארגונים לא-ממשלתיים לכאורה, אבל למעשה חלק משמעותי מתקציבם מגיע ממדינות זרות". הוא הוסיף כי NGO Monitor הוא מכון מחקר בלתי-מפלגתי ובלתי-אידיאולוגי אשר כל תרומותיו הן פרטיות ואינן מגיעות מממשלות זרות. אנו פועלים בשקיפות מלאה וממלאים אחר כל הוראות החוק".