תיקון חוק גיוס החרדים יוצא לדרך: הלילה (חמישי) הופץ בקרב שרי הממשלה תזכיר תיקון חוק הגיוס, שגובש נוכח דרישת המפלגות החרדיות לבטל את החוק שהובילה "יש עתיד" בממשלה הקודמת.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לפי ההצעה שהגיעה לידי חדשות Online 2, "תקופת ההסתגלות" שאפשרה בחוק הקודם לצעירים החרדים פטור מלא משירות עד 2017, תוארך עתה עד 2020. בנוסף - בין השנים 2020 ל-2023 תונהג "תקופת הסתגלות שנייה", בה יידרשו החרדים לעמוד ביעדי גיוס, אך במידה ולא יתגייסו מספיק צעירים חרדים לא יונהגו סנקציות פליליות כפי שדרש החוק הקודם, אלא הדבר יהיה נתון לשיקול דעתו של שר הביטחון.
עם זאת, רוב סעיפי החוק לא ישונו - ובראשם יעדי הגיוס שנקבעו, לפיהם בכל שנה יגדל מספר החרדים המשרתים כך שב-2020 צפויים לשרת 15,000 חיילים חרדים על פני 3 מחזורי גיוס. בתום תקופה זאת, ב-2023 תידרש הכנסת להאריך את החוק, או שתוקפו יפקע ואז יונהגו סנקציות פליליות כיוון שחוק שירות ביטחון הרגיל יכול על כלל הצעירים במדינה, כולל החרדים.
את מתווה החוק גיבשו בשבועות האחרונים שורת גורמים בהובלת שרת המשפטים איילת שקד, יחד עם שר הביטחון יעלון ונציגי המפלגות החרדיות. החוק צפוי לעבור לאישור הממשלה בעוד שבוע ולאחר מכן יובא לאישור הכנסת, עפ"י דרישת חברי הכנסת החרדים עוד לפני ההצבעה על תקציב המדינה.
בדברי ההסבר לתיקון הוסבר כי החוק הקודם עורר התנגדות עזה בקרב הציבור החרדי והוא איים לקטוע תהליך חיובי שהחל לפני קבלתו של עלייה מתמדת והדרגתית במספר המתגייסים מקרב ציבור זה, "אשר התחוללה ממילא מבלי שחרב חובת הגיוס התנופפה מעל ראשיהם" הוסבר.
"אין דבר כזה סנקציות פליליות, זו המצאה לצורך יחסי ציבור"
חברי כנסת מיש עתיד והמחנה הציוני השתתפו מוקדם יותר השבוע (רביעי) בכינוס נגד שינוי חוק הגיוס, בעקבות דרישת המפלגות החרדיות להתנות את אישור תקציב המדינה בהכנסת תיקונים לחוק. "הניסיון לשנות את החוק נובע מתרבות פוליטית קלוקלת, ממשלת ישראל בחרה לבגוד בציבור", אמר ח"כ יעקב פרי.
"אי אפשר להכניס את השינויים שהחרדים רוצים ואנחנו הולכים לקומבינה", הוסיף ח"כ עופר שלח. "הם יודעים שזה ייפול בבג"ץ, אבל זה יאפשר לראש הממשלה לעמוד בהסכם הקואליציוני המגונה שהוא חתם עליו. שר הביטחון יבזה את ערך חובת הגיוס, ראש הממשלה יבזה את אחריותו לציבור ושרת המשפטים תבזה את שלטון החוק. אנחנו כאן כדי שהערכים הבסיסיים ביותר של החברה לא יבוזו על ידי האנשים שנבחרו לשמור עליה".
"באנו להיאבק על אותו רוב דומם שעובד ומשרת, ולא משנות הנסיבות - הוא תמיד יעזוב את הכל ויהיה שם כשהמדינה תקרא לו לשירות בסדיר ובמילואים", הוסיף ח"כ איציק שמולי. "גם אם מספר המשתמטים יוכפל אני וחבריי לא נפסיק לשרת, אבל לא ייתכן שהממשלה תשתמש בהקרבה הזו ותוציא אותנו למכירת חיסול. על זה אנחנו יוצאים למאבק ודורשים דבר פשוט- שוויון".
יושב ראש יש עתיד, יאיר לפיד, תקף את מבקרי החוק. "אין דבר כזה סנקציות פליליות, זו המצאה לצורך יחסי ציבור", אמר. "החוק צריך לחול על כולם וההמשך שלו הוא היציאה לשוק העבודה".