שוק מחנה יהודה בירושלים (צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2)
שוק מחנה יהודה בירושלים|צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2

האם המרכולים שיפעלו בשבת ייהנו מתקופה נוספת של "חסד"? כך לפחות עולה מהבהרות עיריית ירושלים ל"החדשות" Online, לאחר הפרסום אמש במהדורה המרכזית. על פי העירייה, אין בכוונתה לחזור ולהגיש תביעות או להטיל קנסות נגד מרכולים, למרות שטענה במכתב רשמי מטעם עורך הדין המייצג אותה שבאזור המרכולים ישנם 100 בתי תפילה ומוסדות דת, ועל כן יש לסגור אותם ביום השבתון.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"המדיניות של העירייה שהגה היועץ המשפטי בעבר לאור דרישת בג"ץ לא השתנתה וידועה לכולם", הסביר גורם בעירייה. רק אם בית המשפט יפסוק שהמדיניות הזו (הגשת כתבי אישום) נכונה נתחיל באכיפה", הוא מוסיף.

מגיש העתירה נגד עיריית ירושלים ומייצג בעלי המרכולים, עו"ד יוסי חביליו (שגם מתמודד על ראשות העיר בבחירות הקרובות), תמה על התשובה. "בעצם העירייה מבקשת ממני להגיש עתירה נוספת כדי שבית המשפט יאשר את ההתנהלות שלה. זה מגוחך", אמרו בסביבתו.

המאבק הנוכחי בירושלים מתכתב עם חוק המרכולים שעבר בכנסת ומחייב את הסכמת שר הפנים אריה דרעי לפתיחת מרכולים חדשים. בעוד שראשי ערים אחרות הביעו התנגדות פומבית לחוק, בירושלים שמרה העירייה על שתיקה. יריביו של ראש העיר ניר ברקת, ובהם העותר עו"ד חביליו, האשימו אותו שניסה לרצות את החרדים בעודו בתפקיד, ושהוא גם מנסה לרצות אותם עכשיו, עם עזיבתו את הפוליטיקה העירונית לטובת הפוליטיקה הארצית והתמודדותו בליכוד. "אין שום שינוי ושום חדש במדיניות העירייה. לצערנו עו"ד חביליו ממשיך לעשות שימוש בהליכים משפטיים כחלק מקמפיין הבחירות שלו", הבהירו בתגובה בעיריית ירושלים.

הפגנה נגד השבת בירושלים (צילום: דוברות המשטרה, חדשות)
הפגנה נגד השבת בירושלים|צילום: דוברות המשטרה, חדשות

גם לורה ורטון, חברת סיעת מרצ במועצת העיר, תקפה את התנהלות העירייה. "ראש העיר ברקת, סגנו לשעבר ברקוביץ' ומועמדים אחרים מתוך העירייה, למרות הצהרות על שמירה על הסטטוס קוו, פעלו תוך מדיניות של שינוי לרעתם של ציבורים גדולים בעיר. במקרה זה, מדובר במתן דוחות, כאשר ברור שסגירת המרכולים והעסקים בשבת פוגעת בתושבי מרכז העיר, בתושבים החילוניים, בתושבים הלא יהודים, בתיירות המבורכת שמתפתחת, ובצעירים רבים שהם חלק בלתי נפרד מהעיר ומההתפתחות הטבעית והתרבותית שלה. מספיק לראות את המפה המגוחכת שהם פרסמו, ה"לכאורה" פתרון שלהם למרכז העיר המגדירה אותו כאזור 'מעבר של אנשים דתיים למקומות הקדושים'. התוצאה של סדר היום שלהם היא פשוט להרחיק את האוכלוסיות האלה (החילונים, הלא יהודים, והתיירות הלא דתית) מהעיר. כולם יכולים להמשיך ולדבר על חופש, כבוד וסטטוס קוו בירושלים, בעוד שאיש מהם לא עושה דבר נגד השינוי המחריד בסטטוס קוו לפיו עשרות שנים פעלו בעיר מרכולים ועסקים בשבת, ועכשיו סוגרים אותם".

בינתיים, בקרב בעלי המרכולים במרכז העיר, שנהנו משקט בגזרת האכיפה במשך שנה ושלושה חודשים בהם מדיינים הצדדים, חוזרת תחושת החשש. "חשבנו שבעירייה הבינו את הטעות אבל המכתב שלהם מבהיר שהם חושבים שהחרדים עדיפים על החילונים. האבסורד הוא שבאזור הזה בקושי עוברים חרדים, אם בכלל, אבל כמובן שהרגשות שלהם חשובים יותר משלנו", אומר ד', אחד מבעלי המרכולים במרכז העיר. "גם אם עכשיו מקפיאים מצב, הכיוון ברור. יחזרו להגיש נגדנו תביעות", הוא מוסיף.

צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אמנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה - וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/