פרסום ראשון: רגע לפני ההצבעה הסופית במליאת הכנסת, ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה לעצור את קידום "חוק הפייסבוק", שנועד לאפשר למדינה להסיר חומרי הסתה מהרשת. למרות שהחוק אושר לקריאה שנייה ושלישית בכנסת בתחילת השבוע, אנשי נתניהו התקשרו אתמול בלילה ליוזמיו, שרת המשפטים איילת שקד והשר לביטחון הפנים גלעד ארדן, והורו להם להוריד את החוק מסדר היום.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בסביבת ראש הממשלה אומרים הבוקר (רביעי) כי הוא גילה בימים האחרונים שהחוק, שהתחיל להתגבש בתקופת פיגועי הסכינים כחוק נגד הסתה ברשת, גדל לממדים מפלצתיים וכעת על כל חשד לעבירה פלילית המדינה יכולה לדרוש להסיר פוסט. על פי הגורמים, יש חשש לפיכך מפגיעה בחופש הביטוי. בקואליציה הביעו תרעומת על עיתוי ההחלטה, ערב לפני שהחוק אמור לעלות להצבעה.
החוק שעליו עבדו השרים שקד וארדן קובע כי המדינה תוכל לפנות לבית המשפט בבקשה להוציא צו שיורה למפרסמי תוכן או לספקיות תוכן באינטרנט כמו פייסבוק, טוויטר או גוגל, להסיר תוכן מסית מהרשת. תוכן מסית מוגדר כתוכן שמהווה עבירה פלילית ושיש בו אפשרות ממשית שהמשך הפרסום יפגע בביטחונו שלאדם, בביטחון המדינה או יביא לפגיעה חמורה בכלכלת המדינה או בתשתיות חיוניות.
לפי הצעת החוק, בית המשפט אף יוכל לחייב מנועי חיפוש כמו גוגל שלא לאפשר את איתור התוכן שלגביו ניתן הצו. אם בית המשפט ישתכנע מהמדינה שמדובר בבקשה דחופה, עליו יהיה להחליט בנושא בתוך 48 שעות.
כמו כן, לפי ההצעה בית המשפט יוכל לקבל ראיות גם אם הן אינן קבילות במשפט. מדי שנה שרת המשפטים תדווח לוועדת החוקה של הכנסת על מספר הבקשות להסרת תוכן שהוגשו על ידי רשויות המדינה ואת מספר הבקשות שנענו.
"מדינת ישראל נלחמת ותמשיך להילחם נגד הטרור גם ברשת", אמרה שרת המשפטים איילת שקד בתחילת השבוע. "בשנה האחרונה פייסבוק נענתה למרבית הבקשות והסירה את תכני ההסתה מהרשת. לצערי, קיימים גופים אחרים שפחות משתפים פעולה. מדינת ישראל מהמדינות החלוצות בחקיקה נגד הסתה ברשת ואנו מתואמים גם עם מדינות אחרות. אני מודה לשר לביטחון פנים גלעד ארדן וליו"ר ועדת החוקה ח"כ ניסן סלומינסקי על הסיוע בקידום החוק".