בקרוב תפסיק לנאום במליאה? ארכיון (צילום: פלאש 90)
ח"כ זועבי (ארכיון)|צילום: פלאש 90

חברי ועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת היו אמורים לדון הבוקר (שני) בעניין חוק ההשעיה מעורר המחלוקת, אולם הוא בוטל ברגע האחרון. ההערכה היא כי הדיון בוטל בעקבות ניסיונם של מספר ח"כים להביא הצעת חוק אחרת שתאפשר את הרחקתה של ח"כ חנין זועבי (הרשימה המשותפת) בלבד בהליך מהיר יותר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

במסגרת הדיון שבוטל, הח"כים היו אמורים לדון בתוכנו של חוק ההשעיה, ולהצביע בעניינו לקראת הבאתו לקריאה שנייה ושלישית בכנסת. אולם היום, כשעתיים לפני המועד המתוכנן הוחלט שלא לקיים את הדיון.

ההערכות הן שחברי הכנסת מנסים לבחון מהלך לחקיקה אחרת שתאפשר להדיח את ח"כ זועבי בלבד. חוק ההשעיה במתכונתו הנוכחית לא יאפשר את הדחתה זועבי באופן מידי, שכן הוא לא יחול על אירועים שהתרחשו בעבר. בנוסף, הוא כולל ארבעה שלבים כשהאחרון בהם הוא ערעור לבג"ץ, מה שמאריך את התהליך.

יחד עם זאת, גורמים בכנסת העריכו כי החקיקה החדשה בעניינה של זועבי, אותה מוביל יו"ר הקואליציה דוד ביטן (ליכוד) בתמיכת ראש הממשלה נתניהו - תיתקל בקשיים. ההערכה היא כי ניסיון החקיקה החדש ייתקל בין השאר במכשולים משפטיים שכן מדובר ב"חוק לגופו של אדם".

מסר את הקלטות, ח
מוביל את החקיקה בתמיכת רה"מ. ביטן|צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות

מנגד, גורמים בוועדה טוענים כי הסיבה האמיתית לביטול הדיון נעוצה בהסדר שנסגר מול ראש הממשלה. לטענתם הדיון בוטל בתמורה להסכמה של יו"ר סיעת המחנה הציוני מרב מיכאלי לדחיית הופעתו של נתניהו בפני הח"כים במסגרת שעת שאלות במליאת הכנסת.

כיצד יראה חוק ההשעיה?

חוק ההשעיה עבר מספר שינויים מאז שעבר בקריאה ראשונה בכנסת לפני כשלושה חודשים ומשרטט את ההליך המלא להשעייתו של חבר כנסת מכהן. הליך ההשעיה כולל שלושה שלבים מרכזיים:

- בקשה של 70 חברי כנסת לדיון בנושא.

- דיון בוועדת הכנסת על אורך ההשעיה. על מנת שההחלטה תתקבל, יידרש רוב של 75% מחברי הוועדה.

- אחרי שוועדת הכנסת תאשר ברוב מיוחד את ההשעיה, הנושא יובא לפתחה של מליאת הכנסת - שתוכל לאשר השעיה ברוב של 90 חברי כנסת.

השעיה: ברוב של 90 ח
השעיה: ברוב של 90 ח"כים|צילום:



גם אחרי שההשעיה תעבור את כל השלבים הללו, לחבר או חברת הכנסת המדוברים עדיין תעמוד זכות הערעור. כמו כן, על פי הנוסח החדש לא ניתן יהיה להשעות חבר כנסת בתקופת בחירות. חברי הכנסת יוכלו לקבוע את אורך ההשעיה בהתאם לחומרת המעשה ובמקרים החמורים ביותר ניתן יהיה לקבוע השעיה עד סוף הקדנציה.

אם אכן יוחלט על השעייתו של חבר כנסת מכהן, במהלך תקופת ההשעיה ייכנס במקומו המועמד הבא ברשימת המפלגה שלו לכנסת. כמו כן, במהלך תקופת ההשעיה יישללו מהמושעה כל התנאים הכלכליים וזכות ההצבעה בכנסת.