אחרי דיונים רבים וסערות ציבוריות, חוק ההשעיה - שהפך ל"חוק ההדחה" - עבר את המבחן האחרון: מליאת הכנסת אישרה הלילה (רביעי) את החוק השנוי במחלוקת. 62 חברי כנסת הצביעו בעד החוק שקידמה הקואליציה, לעומת 47 שהצביעו נגדו. חברת הכנסת חנין זועבי, שניתן לומר כי היא אחד מה"גורמים" לחוק, נעדרה מהדיון בשל נסיעה לחו"ל. החוק אושר למרות מחאה מצד חברי הרשימה המשותפת.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
עוד לפני ההצבעה נרשמה דרמה לאחר שהאופוזיציה הפתיעה את הקואליציה בתרגיל פוליטי. באופן מפתיע הסירו סיעות האופוזיציה קרוב לאלף הסתייגויות לחוק מעורר המחלוקת, במטרה להקדים משמעותית את מועד ההצבעה ולתפוס את הקואליציה לא מוכנה מבחינת מספר הקולות.
מיד לאחר הסרת ההסתייגויות זימן יו"ר הכנסת אדלשטיין לדוכן את יוזם החוק ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) ואת השר זאב אלקין לסכם את הדיון, מה שגרר מחאה קולנית מצד האופוזיציה שטענה כי מטרת הסיכום היא למשוך זמן עד שחברי הקואליציה יתייצבו במליאה. "עשיתם היום תרגיל יפה. הוכחתם שאתם אופוזיציה", אמר השר אלקין במהלך נאומו שהופסק פעם אחר פעם בשל ההמולה הרבה שפרצה במליאה. בכל פעם שהפסיק, החל אלקין את נאומו מההתחלה. רק לאחר שראה כי מרבית חברי הקואליציה נמצאים באולם הכנסת, סיים את דבריו.
חברי כנסת מהרשימה המשותפת אמרו לאדלשטיין שהוא צריך להתבייש שחוק ההדחה עובר במשמרת שלו, וזה השיב להם: "התביישתי יותר כשהיו פה משפחות שכולות וח"כים לא באו". חברי הכנסת מהרשימה המשותפת קטעו את הדיון והתפרצו. בעקבות הדיון הסוער הסירו כל סיעות האופוזיציה את כל ההסתייגויות. "החלטנו כל סיעות האופוזיציה לדרוש לעבור מיד להצבעה במחאה על החוק הנואל הזה - עוברים לפאניקה בקואליציה", כתב יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג בעמוד הטוויטר שלו.
ח"כ יוסף ג'בארין מהרשימה המשותפת אמר במהלך הדיון כי "החוק יהפוך אותנו, נבחרי המיעוט הערבי, ל'חברי כנסת על תנאי'. מעל ראשנו תרחף מהיום והלאה חרב ההדחה מצד עמיתנו לכנסת המתנגדים לנו פוליטית, ואנחנו נתקשה לבצע בחופשיות את המשימה אליה נשלחנו על ידי ציבור הבוחרים שלנו".
ג'בארין הוסיף כי "זוהי חקיקת אפרטהייד, שסוללת את הדרך לטרנספר פוליטי של נבחרי הציבור הערבי. הערב הזה ייזכר לדיראון עולם כאחד מרגעי השפל הנוראים של הכנסת, ושל הפוליטיקה הישראלית". ג'בארין הוסיף כי מפלגתו תעתור נגד החוק.
גם ח"כ מיכל רוזין ממרצ הצטרפה להתנגדויות. "חוק ההדחה מעמיד למכירת חיסול את זכות הבחירה של הציבור בישראל, ומטרתו האמתית היא 'ליישר' את חופש הביטוי לפי הגבולות שמתווה הרוב והעומד בראשו", טענה. "כבר היום החוק בישראל ערוך להתמודד עם אמירות שחוצות את גבולות השיח ומנצלות את חופש הביטוי והחסינות הפרלמנטרית לרעה. החוק שלפנינו מבטא את הפחדנות של הממשלה מביקורת ומציב חרב מעל לראשם של חברי הכנסת. זוהי עריצות הרוב בצורתה המסוכנת ביותר".
יש להדגיש כי גם לאחר אישור החוק, הדרך להדחת חבר כנסת מכהן עוד ארוכה - ודורשת תמיכה גם מצד האופוזיציה. החוק אושר על ידי ועדת חוקה, חוק ומשפט לקריאה שנייה ושלישית לפני כשבועיים. החוק ייכנס לתוקף באופן מיידי, אך לא יחול רטרואקטיבית על אירועים שכבר התרחשו. כך למשל, לא ניתן יהיה להשעות את חברת הכנסת חנין זועבי בשל הדברים שאמרה במליאה בחודש שעבר, בהם כינתה את חיילי צה"ל "רוצחים".
איך יפעל החוק השנוי במחלוקת?
על פי הצעת החוק, מליאת הכנסת תוכל להדיח חבר כנסת בגין הסתה לגזענות ותמיכה במאבק מזוין נגד מדינת ישראל - כל עוד 90 חברי כנסת יתמכו במהלך. הליך ההדחה יחל לאחר ש-70 חברי כנסת יחתמו על הבקשה, מתוכם 10 חברי כנסת מהאופוזיציה.
כמו כן לא יהיה ניתן להדיח ח"כ בתקופת בחירות - 180 יום לפני הבחירות או מיום שהכנסת החליטה על התפזרות. הליך ההדחה יתחיל בבקשה שתוגש ליו"ר הכנסת, שיעביר את הבקשה לדיון בוועדת הכנסת. אישור הבקשה יחייב תמיכת רוב של שלושה רבעים מחברי הוועדה: לאחר אישור הוועדה, הדיון יועבר לאישור סופי של מליאת הכנסת.
משרתו של ח"כ שחברותו הופסקה תתפנה תוך 14 ימים מההחלטה. בימים אלו לא יוכל הח"כ להשתתף בישיבות הכנסת והוועדות מלבד הצבעות - אך יוכל לערער לבית המשפט העליון. חברי הכנסת יוכלו לקבוע את אורך ההשעיה בהתאם לחומרת המעשה ובמקרים החמורים ביותר ניתן יהיה לקבוע השעיה עד סוף הקדנציה.
אם אכן יוחלט על השעייתו של חבר כנסת מכהן, במהלך תקופת ההשעיה ייכנס במקומו המועמד הבא ברשימת המפלגה שלו לכנסת. כמו כן, במהלך תקופת ההשעיה יישללו מהמושעה כל התנאים הכלכליים וזכות ההצבעה בכנסת.