שוב פסיקה של בג"ץ מעוררת זעם ותגובות חריפות בימין: בית המשפט העליון הורה היום (חמישי) על הריסת 17 מבנים בגוש עציון, לאחר שקבע כי הם נבנו על קרקעות פלסטיניות פרטיות. מדובר ב-17 מבנים שנמצאים ב"נתיב האבות" – שכונת המשך של היישוב אלעזר בגוש עציון, 17 מבנים שנמצאים מחוץ לאדמות שהמדינה הייתה אמורה להסדיר בהליך. במפלגות הימין בקואליציה זעמו, והשר אלקין אף טען כי מדובר ב"חציית קו אדום". בנט כינה את הפסיקה "חמורה", ואחד מחברי מפלגתו הפנה אצבע מאשימה דווקא כלפי נתניהו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
הסיפור החל לפני יותר מעשור, כאשר המדינה ניסתה להסדיר את מעמדם של חלק מהבתים. עתירה שהוגשה ב-2014 ביקשה להרוס את המבנים. עתירת המשך הגיעה לבג"ץ, והמדינה הודתה כי שבעה מתוך 17 המבנים אכן צריכים להיהרס מכיוון שנבנו על קרקע פלסטינית פרטית - אך לגבי 10 מבנים טענה המדינה כי יש אפשרות להכשירם מכיוון שהם נבנו על קרקעות מדינה. עם זאת, בג"ץ הדגיש כי המבנים נמצאים מחוץ לקו ששרטטה המדינה.
היום שופטי בג"ץ יצאו נגד הסחבת והניסיון להכשיר במפרע בנייה בלתי חוקית מן העבר - וקבעו כי יש להרוס את הבתים עד מרס 2018. גורם בכיר ששוחח עם חדשות 2 הדגיש כי בג"ץ לא פסל למעשה את המתווה שהציעה המדינה אלא לא היה מוכן לדון בו. המדינה תנסה להמשיך להסדיר בדיעבד, בהליך שנקרא "רישום ראשון", את עשרת המבנים - וזאת על מנת לאפשר לרשויות ערעור מחודש.
ההחלטה של בג"ץ יצרה עימות נוסף בממשלה: שר החינוך נפתלי בנט אמר כי מדובר בפסק דין "חמור מאוד" וטען כי "גופי שמאל קיצוני שהתייאשו מלשכנע את העם בצורך להקים מדינת פלסטין ביהודה ושומרון פנו למסלול עוקף ציבור, ומנצלים את מערכת המשפט ככלי לכפיית מדיניות המיעוט על הרוב. כאשר בג"ץ נותן לכך יד הוא מכרסם באמון הציבור בו". השרה לשעבר ציפי לבני (המחנה הציוני) השיבה לו בטוויטר: "כדאי ששר החינוך ייכנס לשיעור אזרחות ויבין מהו שלטון חוק. פסיקת בג"ץ לא קשורה לסכסוך, אלא לערכים הדמוקרטיים שלנו. מה גם שעמדת הרוב היא ממש לא לבנות לא חוקית בכל מיני התנחלויות מבודדות, כשאחר כך כולנו משלמים על כך את המחיר".
סמוטריץ' תקף את "ההתנתקות המשפטית של נתניהו"
גם שרת המשפטים איילת שקד נדרשה למשבר וטענה כי "בשנה וחצי האחרונות, משרד הביטחון ומשרד המשפטים פועלים להסדרת ההתיישבות היכן שהדבר ניתן, והמדינה קבעה שבנתיב האבות הדבר ניתן. פסיקת בג"ץ הגיעה לאחר שינוי אופי התשובה של המדינה, נוכח שינוי המדיניות שהכתיב הדרג המדיני. כעת בית המשפט מבקש להעדיף את הפרוצדורה על פני המהות, תוך התעלמות מהמציאות המורכבת באזור זה". שקד הוסיפה: "אפעל מול משרד הביטחון שיקצה את כל המשאבים הדרושים לצורך קידום הליך של 'רישום ראשון', שאמור לאפשר את הסדרת הבתים. הרישום הראשון יוכל להוות שינוי נסיבות ויאפשר למדינה להגיש בקשה לביטול הריסת הבתים".
גם במפלגת הליכוד התעוררה ביקורת על ההחלטה, שהתקבלה כאמור בניגוד לעמדת המדינה: ח"כ יהודה גליק כתב כי "החלטת בג"ץ התמוהה בלשון המעטה לא מותירה כל ברירה אלא לחוקק חוק הסדרה וכמה שיותר מהר יותר טוב. השופט בדימוס אדמונד לוי ז"ל אמר את זה כבר מזמן כעת הגיע הזמן ומיד. כל זאת כמובן בינתיים עד לפיתרון הנכון והצודק של יישום החלת החוק הישראלי על כל יהודה ושומרון". השר זאב אלקין הוסיף: "ההחלטה השערורייתית של בג"ץ להרוס חלק מהיישוב נתיבי האבות בגוש עציון היא חציית קווים אדומים. יש צורך ברפורמה יסודית".
ח"כ בצלאל סמוטריץ מהבית היהודי השיב לשניים והאשים ישירות את נתניהו במצב: "מגרון, האולפנה בבית אל, עמונה, ועכשיו גם נתיב האבות. ההתנתקות המשפטית של נתניהו. די לשקר. הקרקעות האלו בבעלות ערבית פרטית בדיוק כמו שלטענת הבדווים כל הנגב שלהם כי העזים של סבא שלהם הטילו בהם גללים".
דוידי פרל, ראש המועצה האזורית גוש עציון בה נמצא נתיב האבות, הוסיף: "בית המשפט החליט לזלזל בממשלה שהציגה בפניו מגוון רחב של פתרונות משפטיים שנבחנו ואושרו על ידי היועץ המשפטי לממשלה. אני קורא לראש הממשלה לפעול באופן מיידי, לחוקק חוק שיגן על כבודה של הממשלה ועל התושבים שפעלו בתום לב ובעידודה של הממשלה. בג"ץ בחר בהרס, בפגיעה בתושבים ובכבוד הממשלה במקום להשתמש בפתרונות משפטיים טהורים הנהוגים בכל העולם, ללא שום סיבה אמיתית לקבלם ולממשם".