אסדת הגז תמר. ארכיון (צילום: אלבטרוס, חדשות)
צילום: אלבטרוס, חדשות

לאחר שהציג ראש הממשלה בנימין נתניהו את מתווה הגז עליו הוסכם בין המדינה לבין חברות האנרגיה, התגובות לא מאחרות לבוא: חברת הכנסת שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני) טענה כי "המפגן הפופוליסטי של נתניהו ושטייניץ לא ימחק את החרפה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"מדובר בהנצחתו של מונופול פרטי רב עוצמה, שיעשוק מעתה ואילך את אזרחי ישראל", תקפה יחימוביץ'. "חזינו במצג הון-שלטון שלא ייאמן: המדינה חדלה מלנהוג כריבון והתנערה מאחריות לאזרחיה, ובמקום זאת ניהלה משא ומתן מדומה וכנוע מול חברות הגז, כאילו לא הייתה הריבון המחזיק בידיו משאב יקר שכולם רוצים בו".

יחימוביץ' קראה לשרי הממשלה שלא להצביע ביום ראשון בעד המתווה, ו"לגונן על הציבור מפני עושק שלא היה כמותו בתולדות המדינה".

פורשת. יחימוביץ' (צילום: Miriam Alster/FLASH90, חדשות)
"הנצחת המונופול". יחימוביץ'|צילום: Miriam Alster/FLASH90, חדשות

"המתווה שהוסכם מוכיח שהמשא והמתן עם חברות גז היה פיקטיבי", תקפה יו"ר מרצ זהבה גלאון. "שטייניץ ונתניהו הופכים את ישראל לאוליגרכיה בשליטת ברוני הגז. המו"מ לא נועד לשפר את המתווה אלא להשתיק את הביקורת הציבורית ולמרוח את הציבור. המתווה לא קובע פיקוח מחירים, לא מחליש את כוחו של המונופול ולא מבטיח את פיתוח לוויתן". גלאון אף הזהירה כי "ללא פיקוח מחירים וללא תחרות אמתית בעלי השליטה בגז יחזיקו בכוח עצום שיאפשר להם לשלוט לא רק בגז, אלא גם בתקשורת, בפוליטיקה ובכלכלה".

גם בשדולה הסביבתית חברתית של הכנסת, בראשות חברי הכנסת דב חנין (הרשימה המשותפת), רחל עזריה (כולנו) ותמר זדנברג (מרצ), התנגדו למתווה וטענו כי "כל מתווה גז חייב בראש ובראשונה לפעול להגברת השימוש המקומי בגז, והוצאת שימוש בתשומות אנרגיה מזהמות". עוד הסבירו בשדולה כי "שימוש בגז טבעי מוריד כ-75% עד 99% מזיהום האוויר, יחסית לדלקים אחרים המשמשים כיום בייצור חשמל בתעשייה, ובפרט בתחבורה".

פורשת מהמרוץ. גלאון (צילום: יהונתן סינדל - פלאש 90)
המו"מ נועד להשתיק את הביקורת". גלאון|צילום: יהונתן סינדל - פלאש 90

המטה מאבק הגז דרשו לחשוף את כל הפרוטוקולים למשא ומתן שהתנהל בימים האחרונים, ואמרו כי "ההסכמות אליהן הגיעו הפוליטיקאים ופקידי הממשל עם תאגידי מונופול הגז אינן לגיטימיות. המדינה לא אמורה לנהל מו"מ עם המונופול - אלא לפקח עליו". לטענתם, ההסכמות התקבלו בדיונים שאינם שקופים לציבור ו"קיבעו מונופול פרטי של טייקוני הגז, על משאב האנרגיה המרכזי של מדינת ישראל. כך הבטיחו את האינטרסים של מונופול הגז, לשנים קדימה, ללא פיקוח ועם המשך המחירים המונופוליסטיים שמשלמים אזרחי ישראל".

עוד הסבירו במטה כי השינויים במתווה נועדו "לבלבל את הציבור כאילו שמרו על האינטרסים שלו, בזמן שהאינטרסים של טייקוני הגז נשמרו במלואם". כשירדו מחירים הגז בעולם, אמרו עוד, "המחירים לאזרחי ישראל ימשיכו לעלות בחסות ההסכמות עם מונופול הגז".