ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס היום (שני) לראשונה לדוח ועדת לוקר לבחינת תקציב הביטחון - ולא התחייב לאמץ אותו: "יוחנן לוקר עשה עבודה מצוינת, אך גם צה"ל עשה עבודה חשובה. אלמד את שני הדוחות ולאחר מכן אגיע להכרעה".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"יוחנן לוקר עשה עבודה חשובה מאוד, הוא עבד במשך שנה עם אנשים מצוינים על מנת לבדוק כיצד להתמודד עם בעיות הביטחון של צה"ל, מבחינה תקציבית ומבחינת רפורמות פנימיות", טען ראש הממשלה. במקביל, צה"ל תחת הרמטכ"ל ובהנחיית שר הביטחון עשו פעולה חשובה מאוד והכינו תכנית שלהם למתווה רב שנתי".
עוד הוסיף נתניהו: "האתגרים באזור השתנו, זה נכון שצבאות נעלמו וצבאות חדשים קמו. לכן אנחנו צריכים להכשיר אותם גם במבנה הכוח, בבניין הכוח, בכלי נשק ובדוקטרינת הלחימה, ההיערכות של צה"ל לקראת העידן החדש, כשאנחנו יודעים שיש לנו צרכים תקציביים וגם מגבלות תקציביות".
לדברי נתניהו, "מה שאני מתכוון לעשות זה ללמוד את דו"ח לוקר וללמוד את התוכנית הרב שנתית של צה"ל, לראות מה התוכנית האופטימלית ביותר ואת הדברים הללו, לאחר שאלמד אותם, אביא להכרעת הממשלה".
חברי הוועדה: "לא באנו להתנגח בצה"ל"
שר הביטחון משה (בוגי) יעלון תקף בשבוע שעבר בחריפות את ההמלצות. "דוח ועדת לוקר הוא שטחי, לא מאוזן באופן קיצוני ומנותק לחלוטין מהמציאות סביב מדינת ישראל ובתוכה", ציין יעלון. "הדוח, אם ייושם, יהיה הימור על ביטחונם של אזרחי ישראל. הוא לא יאפשר לצה"ל ולמערכת הביטחון להתמודד עם האיומים המופנים כלפי מדינת ישראל ואזרחיה".
חברי הוועדה מנגד יצאו להגנת מסקנות הדוח והפריכו את הטענות לפיהן הן מנותקות מהמציאות. "לא באנו להתנגח בצה"ל, צריך להתייחס עניינית להמלצות הדוח", אמרה היום חברת הוועדה אסתר דומיניסיני לחדשות 2 Online. "כל גוף שמבקשים ממנו להתייעל יכול להביע את ההסתייגויות שלו. הדוח הזה הוא איזון הולם בין צורכי הצבא לבין יכולות המשק לבין רמת הביטחון שמדינת ישראל תידרש לה".
גיל הפרישה יוקדם, שירות החובה יקוצר לשנתיים
לפי המלצות הוועדה, בסיס תקציב הביטחון יוגדל לשיא של 59 מיליארד שקלים לכל אחת מחמש השנים הקרובות, גיל הפרישה מצה"ל יוקדם ל-42 והפנסיה המוקדמת תומר במענק, וכן שירות החובה לחיילים יקוצר לשנתיים.
בנוסף ממליצה הוועדה על שורת צעדים לחיסכון והתייעלות בצבא שיאפשרו לדעתה לצה"ל לחסוך כ-10 מיליארד שקל בחמש השנים הקרובות כסף שיופנה להתעצמות ובניית יכולות. המלצות נוספות של הוועדה כוללות צמצום סד"כ המילואים, שינוי מודל הפנסיה לפינוי מקורות להתעצמות, מיקור חוץ ואזרוח משימות כדי לשפר את הביצועים ולאפשר לצה"ל להתמקד בנושאי הליבה.