המתווה אושר, המכשול לא הוסר: הכנסת התכנסה הבוקר (שני) לדיון פגרה מיוחד על מתווה הגז - ואישרה ברוב של 59 מול 51 את המתווה. לאחר שלא הושג רוב, בוטלה ההצבעה על העברת הסמכות הנתונה לשר הכלכלה לעקוף את הממונה על ההגבלים העסקיים לידי הממשלה - ונתניהו יידרש לקבל לכך את אישור הכנסת בעתיד.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"זה יום גדול למדינת ישראל", אמר ראש הממשלה נתניהו לאחר ההצבעה בכנסת. "יש עוד מכשול אחד אבל כשאני רוצה להשיג משהו אני משיג אותו. אני רוצה את זה לאזרחי ישראל, להורדת יוקר המחייה, לביטחון אנרגטי. הדבר הזה יושג, אנחנו מתקדמים צעד אחר צעד ומסלקים מכשול אחר מכשול".
גם שר האנרגיה יובל שטייניץ ניסה להדוף את הביקורת נגד המתווה. "מצאנו אוצר בבטן הים וצריך להוציא אותו?", אמר שטייניץ במליאה. "כל פתיחה של המתווה תביא לעיכובים של חודשים או שנים ומי שיפסיד מזה הם אזרחי ישראל".
יו"ר האופוזיציה הרצוג תקף את מדיניות נתניהו ואמר: "אף אזרח בישראל לא מאמין שביבי עובד בשבילו. מתווה הגז שהצעת אינו מתווה הגז ההוגן וההגון לאזרחי ישראל. בנושא הגז, כמו בנושא ההסכם עם אירן - אתה דופק את הראש בקיר, אבל זה לא עסק פרטי שלך, יש מאחוריך עם שלם ויש גבול לעיוורון וגבול להתעקשות. ככה לזרוק את האינטרסים של אזרחי ישראל ל-50 השנים הקרובות?".
הרצוג הוסיף כי "את העושר הגדול של הגז צריך לחלק לכל אזרחי ישראל. הגז צריך להגיע לכל בית ולכל מפעל. אנחנו בעד הגז, הוא צריך לצאת מהמצולות. אבל את המתווה הזה צריך לכתוב מחדש". הרצוג מחה על היעדר הפיקוח על המחירים ושאל את ראש הממשלה: "בשביל מי אתה עובד? מי גורם לך לרסק את המנהל התקין ולעקוף את סמכויות השרים והממונה?"
הח"כים הציבו לנתניהו דרישות
בהצבעה העקרונית על מתווה הגז השיג כאמור נתניהו יתרון משמעותי של שמונה קולות, בחסות חברי מפלגת "ישראל ביתנו", אך עדיין נותר המכשול של סעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים: שר הכלכלה אריה דרעי דרש להעביר לממשלה כולה את הסמכות הנתונה בידיו לחתום על הסעיף המדובר ובכך לעקוף את הממונה על ההגבלים העסקיים. מהלך כזה, שבלעדיו לא ניתן יהיה להעביר את מתווה הגז עליו סוכם בין המדינה לחברות האנרגיה, דרוש את אישורה של הכנסת.
החלטתו של יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן שלא לעמוד לימין האופוזיציה בנושא עקיפת הסמכויות של הממונה על ההגבלים העסקיים גלגלה את סוגיית גורלו של מתווה הגז אל חברי הכנסת, שחלקם כבר הציגו לראש הממשלה דרישות שונות כתנאי להצבעתם ואף להימנעותם בהצבעה.
מאחורי אחת ההצעות עומדים חברי כנסת ערביים, הדורשים בתמורה להצבעתם הכשרה המונית של בנייה בלתי חוקית בנגב ובגליל. הצעה זו זוכה לפי שעה לסירוב גורף מצד הקואליציה, שם עדיין מנסים לקושש קול אחד נוסף ממחנהו של ליברמן.