בריאיון ראשון מאז כניסתו לתפקיד, מתייחס נשיא המדינה ראובן ריבלין לשלל הנושאים הבוערים על סדר היום ומדלג בין התפקיד הרשמי החדש לדמות העבר כפוליטיקאי. בריאיון לחדשות סוף השבוע, מביע ריבלין ביקורת על התנהלות הקבינט במהלך מבצע "צוק איתן", מספר על יחסיו עם ראש הממשלה - וגם מגלה שידע לפני כולם שגדעון סער מתכוון לפרוש מתפקידו וכי למעשה שילם את מחיר בחירתו לתפקיד האזרח מספר אחת.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הנשיא נשאל על תחושת החמיצות הגדולה שאחזה בציבור לאחר שהסתיים מבצע "צוק איתן" והפנה אצבע מאשימה לעבר חברי הקבינט. "לפעמים פוליטיקה יוצרת מצבים שבהם צרכים פוליטיים מבקשים לומר דברים מסויימים. להערכתי, ההתנהלות בתוך הקבינט הביאה לחמיצות. מישהו חושב שהחמצנו משהו כי השיקולים היו רחבים ביותר", אמר ריבלין.

לדבריו, הממשלה והקבינט קיבלו החלטות, ואף שר לא התפטר כתוצאה מאותם מהלכים - גם אם קרא תיגר גדול מאוד על קבלתם. "תחושת החמיצות נובעת מחוסר הידיעה. אני יכול לומר לכל עם ישראל שהממשלה, צה"ל ויתר כוחות הביטחון, פעלו בצורה שאנו צריכים לומר להם תודה - עם כל הביקורת", הדגיש.

"ידעתי שסער יכריז על פרישה"


בריאיון התייחס הנשיא גם לפרישתו המפתיעה של חברו הטוב, השר גדעון סער, שהודות לפועלו - הוא נבחר לתפקידו. אלא שריבלין כלל לא הופתע מאותה הודעת פרישה שטלטלה את המערכת הפוליטית. "אני וגדעון מדברים מדי פעם, והוא סיפר לי. אני חשבתי שהוא צריך להתאפק ושהוא יכול להתמודד עם רגעים לא קלים, אבל הוא קיבל את החלטתו", סיפר הנשיא.

ידע על הפרישה המתוכננת. ריבלין עם סער (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
ידע על הפרישה המתוכננת. ריבלין עם סער|צילום: מרים אלסטר, פלאש 90



"ידעתי שהוא מתכוון להכריז על פרישה באירוע הרמת הכוסית", הוסיף ריבלין ואישר כי סער אמר שפרישתו היא למעשה המחיר האישי ששילם על בחירתו לתפקיד נשיא המדינה.

"ביבי הוא כמו אחי הצעיר, אבל מדאיג שאין אלטרנטיבה"

עוד בטרם נבחר, נשאל ריבלין לא אחת על יחסיו העכורים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. כעת, משהוא מכהן בתפקיד הרם, המצריך קשר שוטף עם ראש הממשלה, מרגיע ריבלין וטוען כי יחסיו עם נתניהו תקינים ורציפים. "אנחנו נמצאים בקשר מתמיד, נפגשים ומטלפנים זה לזה כשכל אחד חושב שהוא צריך להעיר את תשומת לבו של האחר ולבקש ממנו עצה", אמר. "ביבי, ראש הממשלה, הוא כמו אח בשבילי, אחי הצעיר. כמובן שעברנו תקופות רבות (עליות ומורדות) ביחסים".

לדברי ריבלין, נתניהו מתייחס אליו בכבוד הראוי מתוקף היותו נשיא המדינה. כשנשאל על היחסים עם רעיית ראש הממשלה והאם הוא מארח במשכנו את נתניהו ורעייתו לארוחות, כפי שעשה קודמו, השיב: "הדף החדש שפתחתי הוא ביחסים עם ראש הממשלה, לא עם ביבי נתניהו. אני מארח במשכן את חבריי, כפי שפרס פגש כאן את חבריו שלו".

רוב ממליצים צפוי לנתניהו, ארכיון (צילום: עמוס בן גרשום, לע
"דף חדש עם ראש הממשלה". ריבלין עם נתניהו|צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ, חדשות



עם זאת, הביע ריבלין ביקורת על כך שהציבור לא רואה בשום אדם אחר אלטרנטיבה לכהן בתפקיד ראש הממשלה במקומו של נתניהו בעתיד. "מדינה דמוקרטית בלי אלטרנטיבה היא סכנה לדמוקרטיה עצמה", הדגיש. "יש לנו ראש ממשלה שיכול להיות פי אלף יותר טוב אם מישהו קורא תיגר על כסאו. אני מסתכל על הסקרים המתפרסמים ורואה שיש מישהו שזוכה ל-40 אחוזי תמיכה, בעוד האחרים מתחת ל-10 אחוזי תמיכה. זה משהו שהוא מדאיג מאוד".

למרות הצורך בחלופות, הביע הנשיא תקווה כי ישראל לא תיגרר למערכת בחירות חדשה בקרוב. "בחירות במקום לעסוק במשימות הלאומיות הוא דבר שאינו ראוי. בחירות לא טובות משום שדמוקרטית הן לא ישנו את סדר העדיפויות בכנסת שתבוא".

"פרס השאיר נעליים גדולות? נוח לי במידה 43"

בניגוד לקודמו, שקידם השקפת עולם ברורה ומוצקה של שתי מדינות לשני עמים, ריבלין מחזיק בדעה אחרת - אבל כזו שהוא אינו מתכוון לקדם במסגרת תפקידו הממלכתי והמחייב: "לא זנחתי את השקפת עולמי ואתגעגע לאפשרות לבוא ולומר דברים שיושבים על הלב. אבל עם זאת, אני מודע לתפקידי ומה אני צריך לומר במסגרתו".

פרס וריבלין, ארכיון (צילום: עמוס בן גרשום - לע
"לא הרגשתי שהוא מתקשה להיפרד". על פרס|צילום: עמוס בן גרשום - לע"מ



בניגוד לפרס, אין בכוונת ריבלין לצאת ולהיפגש עם מנהיגי עולם, ובהם גם יו"ר הרשות הפלסטינית, זאת ללא תיאום מוקדם עם ראש הממשלה. "נשיא מדינה צריך לנסוע בשליחות המדינה רק כאשר הוא מיישר קו עם ראש הממשלה. אם אבו מאזן נבחר להנהיג את הפלסטינים ואם החלטנו שאיתו מנהלים משא ומתן, יש לדבר איתו", אמר הנשיא החדש.

כשנשאל האם הוא חש שפרס מתקשה להיפרד מתפקידו לאחר 7 שנות פעילות נמרצת במשכן וכי יתקשה למלא את החלל שהותיר, השיב ריבלין: "אני לא מרגיש את זה. אנחנו מדברים בינינו, ויכול להיות שלפרס יש מידה הרבה יותר גדולה בנעליים. אני מרגיש מאוד נוח במידה 43".

"חנינה לקצב? התיק עדיין מונח על שולחני"

מאז נכנס לתפקידו לפני כחודשיים, הונחה על שולחנו של הנשיא ריבלין בקשה מנשיא המדינה לשעבר והאנס המורשע, משה קצב, לחנינה לאחר כמעט 3 שנים בכלא. "כל נושא החנינה הוא מורכב מאוד - גם מבחינה אישית, של המבקש עצמו, וגם מבחינה ציבורית. הואיל והתיק עודנו מונח על שולחני, לא אדבר על זה", הבהיר הנשיא המכהן.

צפו בסיפורים המעניינים של 8.4 לאורך השנים (צילום: רויטרס, חדשות)
הגיש בקשת חנינה לנשיא החדש. קצב|צילום: רויטרס, חדשות



לדבריו, ישנם נושאים דחופים שעליו לטפל בהם במסגרת תפקידו: "יש הסתה נוראית, ואני אעשה כמיטב יכולתי לפעול בתוך עמי ובתוך העם שהוא שותף לארצי, הערבים שנולדו לארץ הזאת. על נשיא המדינה לתת דוגמה אישית ולהראות את הדרך הנכונה. מקווה שהפעילות שבכוונתי ליזום תצליח. אני יכול לקוות שזו תהיה שנה טובה מזו שהייתה לנו והרבה תלוי בהתנהגות שלנו. אסור לנו להשתלח אחד באחיו ואחד בבן דודו. אנחנו חברה אחת".