יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין|צילום: ערוץ הכנסת‎, חדשות

בעקבות ביטולה הצפוי של ועדת השקיפות שבראשה עמדה ח"כ סתיו שפיר בכנסת האחרונה, שיגרו ארגוני שקיפות וגופי תקשורת בישראל מכתב משותף אל יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין בניסיון למנוע את הגזירה. המכתב, שפונה אל היו"ר ואל כל חברי הכנסת, נפתח בבקשה "לעשות הכול לשמירה על המשך פעילותה ועדת השקיפות גם בכנסת הנוכחית".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"שקיפות פעולותיהן של רשויות השלטון תורמת תרומה מכרעת ל'היגיינה הציבורית', בהיותן חשופות ושקופות בחלון הראווה לעיני הציבור", כתבו בפנייה לאדלשטיין. בהתאם לכך, טוענים הכותבים, חלה חובה על נבחרי הציבור "לעשות כל הנדרש לחשיפת המידע ולהנגשתו לציבור באופן מוסדי מכובד ומכבד, באמצעות ועדה מיוחדת בין ועדות הכנסת".

סתיו שפיר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
ח"כ סתיו שפיר. ארכיון|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

הכותבים פנו לאדלשטיין באופן אישי וביקשו ממנו למנוע את ביטול הוועדה: "למדנו להכיר את פעילותך כיו"ר הכנסת, במסגרתה העלית על נס את תחום פעולתה המרכזי של הכנסת כמפקחת על עבודת הממשלה, במטרה להביא לחיזוקה של הכנסת, להגברת אמון הציבור בה ולקידום האפקטיביות של פעולותיה. אנו סמוכים ובטוחים כי תפעל להמשך פעילותה של ועדת השקיפות ובדרך זו לבסס את אמון הציבור בנבחרותיו ובנבחריו". 

החותמים על המכתב: השופטת בדימוס נילי ארד; עו"ד חלי עולמי, מנכ"לית עמותת שקיפות בינלאומית; עו"ד אביה אלף, יו"ר הוועד המנהל של התנועה לטוהר המידות; עו"ד רחלי אדרי, מנכ"לית התנועה לחופש המידע; ענת מופקדי, מנכ"לית "אנו עושים שינוי"; אלה כהן, רכזת קואליציית השקיפות; עינת פישר, מנכ"לית המרכז להעצמת האזרח; דורית חיזי, מנכ"לית הסדנה לידע ציבורי; עו"ד נדאל חייק, מנכ"ל עמותת עורכי דין לקידום מנהל תקין; תני פרנק מתנועת נאמני תורה ועבודה; תומר אביטל מ"שקוף"; שוקי טאוסיג, עורך ראשי של העין השביעית; דנה גנאל, מ"מ מנכ"ל המשמר החברתי ויוגב שרביט מהמדד המוניציפאלי.

לפני כחודש פורסם לראשונה בחדשות Online כי הוועדה המסדרת של הכנסת, שבראשה עומד ח"כ מיקי זוהר מהליכוד, צפויה לבטל את ועדת השקיפות, וככל הנראה לא תקום ועדה אחרת שתעסוק בנושא‎. הדיווח הגיע על רקע היחסים העכורים בין שפיר לבין ראשי הקואליציה, שהתבטאו בלא מעט התנגחויות ועימותים במהלך כהונת הכנסת ה-20.

ח"כ שפיר גינתה אז את המהלך וטענה כי מדובר ב"פגיעה קשה בעקרונות השקיפות ובאמון הציבור בכנסת ובנכונותה ואפשרותה לפקח על עבודת הממשלה". במכתב ששלחה ליו"ר הכנסת יולי אלדשטיין, הוא מתבקש לשקול מחדש את ההחלטה ולקיים דיון בנושא. "ההחלטה הבלתי מוסברת לביטול ועדת השקיפות, אנו שוב חוזרים אלפי צעדים אחורה", כתבה שפיר. "לצערי, נדמה שהחלטה זו לא התקבלה מתוך מחשבה על עתידה של הכנסת וחשיבות השקיפות לדמוקרטיה הישראלית".

גם בתנועה לאיכות השלטון ביקשו מיו"ר הכנסת לקיים דיון בנושא. "מדובר בהחלטה פסולה, שאינה מתיישבת עם עקרונות המינהל התקין ושפוגעת פגיעה קשה באינטרס הציבורי", כתבו בתנועה. "אנו מגנים בכל תוקף החלטה זו וסבורים כי אין ליישמה".

ועדת השקיפות הוקמה בכנסת האחרונה במיוחד לבקשת שפיר ועסקה ביצירת שקיפות לציבור, כשבין הנושאים שהגיעו לפתחה היו התקציבים המועברים להתנחלויות, חלוקת ההטבות במשרד התרבות בראשות השרה מירי רגב ושימוש בכספים קואליציוניים. לפי אתר הכנסת, סמכויות "הוועדה המיוחדת ליישום הנגשת המידע הממשלתי ועקרונות שקיפותו לציבור" כללו את יישום הנגשת המידע הממשלתי ברוח חופש המידע, בחינת סוגי המידע העומדים לרשות הציבור או לעיונו, גיבוש עקרונות של שקיפות והגברת הדיווחיות של גופי הממשל.