נתניהו וריבלין, בחודש שעבר (צילום: החדשות)
נתניהו וריבלין, בחודש שעבר|צילום: החדשות

הדרך להרכבת הממשלה מתארכת: 4 ימים לפני תום המועד המקורי להרכבת הממשלה - 28 יום מפרסום התוצאות - בליכוד הוחלט לבקש ארכה מהנשיא. למרות ההתקדמויות אף מפלגה לא חתמה עד כה על הסכם עם הליכוד, ונתניהו יבקש מריבלין ארכה: על פי החוק, הנשיא יכול להעניק תוספת זמן של 14 ימים בלבד. המגעים נמשכים - ואמש פורסם בחדשות סוף השבוע כי הושגה הסכמה על הרחבת הממשלה. בתוך כך, בכיר בליכוד מעריך שנתניהו מעכב את הליך השימוע בתיקיו הפליליים על מנת שיוכל להרכיב ממשלה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"כמקובל בפעמים הקודמות - ובנוסף ללוח הזמנים הצפוף שכלל את חול המועד פסח, אירועי הזיכרון והעצמאות והאירועים הביטחוניים - בכוונת ראש הממשלה נתניהו לבקש ארכה להרכבת הממשלה מנשיא המדינה", נמסר אמש רשמית מהליכוד. בתוך כך, בכיר במפלגה מעריך שנתניהו רוצה לסיים ראשית את המו"מ הקואליציוני ורק לאחר מכן לקדם את הליך השימוע ולהורות לעורכי דינו לאסוף את חומרי החקירה. לדברי הבכיר, פרסום החומרים עלול להחליש את נתניהו מול השותפות.

זמנית. ממשלת ישראל (צילום: חדשות)
ישיבת ממשלה|צילום: חדשות

ההערכה בליכוד היא שנתניהו לא ויתר על השימוע והוא מנסה למשוך זמן עד לתום המו"מ הקואליציוני. לפי ההערכות, ראש הממשלה רוצה להגיע מעמדת כח למגעים וחושש למשל מהתגובה של "כולנו". דברי הבכיר מגיעים בסתירה לדברי אחד מפרקליטיו של נתניהו, עו"ד עמית חדד, שטען כי רה"מ מבקש דחייה בשימוע עקב העובדה שפרק הזמן שקיבלו להתכונן אליו קצר מהמקובל.

בעוד המגעים הקואליציוניים נמשכים, ברור בשלב זה שישראל ביתנו והמפלגות החרדיות יסכמו ביניהן על כך שלא יהיה שינוי בסטטוס קוו בענייני דת ומדינה. עם זאת, לא ברור עדיין כיצד יפעלו המפלגות במקרה של התערבות של בג"ץ בניסוח המדויק של חוק הגיוס, כפי שעשה בחוק המרכולים.

השותפות סיכמו: מספר שרי הממשלה לא יוגבל

לצד המחלוקות הרבות בין המפלגות, בעניין אחד קיימת הסכמה רחבה - ביטול ההגבלה על מספר השרים. משמעות המהלך היא שהממשלה הקרובה הולכת להיות גדולה במיוחד, והעלות לציבור תגדל במאות מיליוני שקלים.

השותפות הקואליציוניות הסכימו ביניהן לשנות את חוק יסוד הממשלה, זאת לאחר שבשנת 2009 הממשלה הייתה ה"מנופחת" ביותר בתולדות המדינה עם 30 שרים ו-9 סגני שרים. מפלגת "יש עתיד" התעקשה עם כניסתה לממשלה ב-2013 לשנות את המצב והביאה להגבלת מספר השרים ל-18, אולם כבר בקדנציה האחרונה ההגבלה הוקפאה בהוראת שעה, וזאת בכדי לאפשר לממשלה לצאת לדרך עם 21 שרים.

קארין אלהרר, ארכיון (צילום: פלאש 90, חדשות)
"בשביל חסינות הכל כשר", ח"כ אהרר|צילום: פלאש 90, חדשות

כעת מספר השרים צפוי לזנק שוב משמעותית, וככל הנראה שבממשלה הקרובה יהיו לפחות 26 שרים. הדרישה מראש הממשלה היא למנות שרים ללא הגבלה, ולעגן זאת בחוק יסוד כך שלא יהיה צורך להביא את המינויים לאישור הכנסת בכל פעם שיבקשו לחרוג מהמספר הקבוע בחוק.

העלות הנוספת של כמות השרים לקופה הציבורית תהיה לפחות כמה מאות מיליוני שקלים לשנה, זאת באותה השנה שבה משרד האוצר ייאלץ לקצץ מיליארדים מהתקציב בשל הגירעון החריג שאליו נקלעה המדינה בשנים האחרונות. יחד עם זאת, הממשלה צפויה לאשר "חוק נורווגי מורחב" שבמסגרתו בכל מפלגה שני שרים יוכלו להתפטר מתפקידם, ולהכניס שני חברי כנסת נוספים במקומם כל עוד הם מכהנים כשרים.

ח"כ קארין אלהרר מכחול לבן הגיבה לפרסום ותקפה את ראש הממשלה. "נתניהו צריך להקים קואליציה שתאפשר לו להפוך את הכנסת לעיר המקלט שלו. מי צפוי לשלם את המחיר? הציבור כמובן. אחרי שיש עתיד נלחמה כדי לתקן את התרבות המעוותת של ניפוח תיקים, שכל תכליתה היא ריצוי שותפות וחלוקת צ'ופרים על נאמנות, נתניהו מתכנן להחזיר את המצב לקדמותו. הקופה הציבורית? הצחקתם אותו. הכל כשר והכל תקין כשמדובר בחסינות שלו".

ח"כ מיקי לוי, גם הוא מיש עתיד, תקף: "רק לעצמם הם דואגים, הציבור פשוט לא מעניין אותם. שר מודיעין, שר אסטרטגיה, שר שיתוף פעולה אזורי, שר לענייני אוויר, שר הירח ושר הכוכבים ואפילו שרים בלי תיק ובלי בושה. מנפחים ומנפחים את הממשלה ומזרימים מאות מיליוני שקלים לעצמם ולג׳ובים של מקורביהם על חשבון הציבור". לדבריו, "זו שחיתות ציבורית לכל דבר ועניין. משרדי ממשלה נועדו לדאוג לענייני הציבור ולא לספק לאנשים ג׳ובים מיותרים. הגיע הזמן לאחד משרדי ממשלה, לסגור משרדי ממשלה מיותרים ולא להרחיב את הממשלה. אנחנו נמשיך להיאבק כדי ליישם את החוק שהעברנו ב-2014 ולהגביל את גודל הממשלה ל-18 שרים. אין צורך ביותר מזה כדי לנהל את המדינה".